Ce este un implant dentar?

În primul rând, ca să îți răspund corect, mai bine îți spunem ce NU este un implant dentar? Nu este o “coroniță” care umple un gol, un pivot pe care medicul l-a inserat în “gingie”. Nu. Un implant dentar este o rădăcina artificială, adică, eșți eligibil pentru acest tip de tratament dacă ai pierdut complet dintele- cu tot cu rădăcina.

De aceea, implant e considerat un tratament inovator. Ce vezi tu cu ochiul liber- “dintele”- este coroana dentară inerata pe o rădăcina artificală. Însă până acolo, vei fi trecut deja prin intervenții precum sinus-lift și adiție osoasă dacă ai stat prea mult timp cu spațiul liber în gură, adiție de gingie dacă ai gingii retrase și așa mai departe. Cu alte cuvinte, este minunat că avem alternativă implantului, însă este tragic că ne-am pierdut o parte din corp. Nimic nu înlocuiește ce a făcut natură. Vezi mai multe detalii în acest articol despre implant dentar Iasi.

Citește și: VIDEO- Cum menținem o igienă orală ideală

Recuperarea după implantul dentar- de ce contează atât de mult? Procedura chirurgicală de inserare a implantului se realizează sub efectul anesteziei locale, iar posibilul minim disconfort postoperator poate fi ținut sub control cu ajutorul unor analgezice și antiinflamatoare pe care medicul le prescrie pentru tine.

Una dintre principalele preocupări ale pacienților se referă la gestionarea durerii [cauzate de intervenție, despre tratarea durerii de masele din alte cauze se ocupă ramură endodontie a stomatologiei]  nu numai în timpul intervenției chirurgicale, efectuate sub anestezie locală, ci și în perioada postoperatorie. În timpul fazei de vindecare, se poate întâmplă să existe durere, a cărei intensitate variază de la pacient la pacient. În orice caz, durerea postoperatorie este ușor de gestionat prin administrarea de antiinflamatorii și analgezice obișnuite.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: Divorțul anului în Italia. Scandal între Chiara Ferragni și Fedez cu privire la imperiul financiar și la custodia copiilor- antena3.ro

Sfat 1: Imediat după intervenție, de exemplu, dupa extractie masea de minte- folosește gheață. Chiar ajută. În general, la câteva zile după operație, pot apărea umflături în zona afectată de operație. Un obraz umflat nu trebuie să îngrijoreze, deoarece face parte din procesul normal de vindecare, după aproximativ o săptămâna totul va tinde să revină la normal.

Pentru a limita umflarea, se aplică o pungă de gheață pe față, în zona corespunzătoare celei în care au fost inserate implanturile, fără a apasă zona operată.

Citește și: VIDEO- Inteligența artificială, un ajutor pentru implanturile dentare

Citeste si: VIDEO Mihai Albu, despre prietenia cu Irinel Columbeanu și cum a cunoscut-o pe Monica Gabor, fosta parteneră de viață a omului de afaceri. „A încălțat-o, a îmbrăcat-o și după a scos-o.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: „Zeului Haosului”, un asteroid gigant de mărimea unui „ucigaș de orașe” ar putea să lovească Pământul. Când va trece pe lângă noi- antena3.ro

Senzația de rece, care provoacă vasoconstricție, limitează edemul și hemoragia în țesuturi care pot provoca umflături. Nu uită să înveleșți pungă de gheață într-un prosop de baie pentru a nu face degeraturi pe obraz

Sfat 2: Adaptează-ți igienă orală, NU o abandona.

  • Igienă orală joacă un rol imens în perioada postoperatorie.
  • Deoarece este vorba despre o leziune a membranei, este absolut necesar să se evite formarea unui mediu favorabil dezvoltării bacteriilor.
  • În zilele următoare intervenției se recomandă utilizarea unei ape de gură sau soluții antiseptice, astfel încât zona să fie dezinfectată și este recomandat că implanturile să nu fie atinse cu mâinile pentru a evita anumite infecții. Igienă orală la domiciliu rămâne neschimbată în ceea ce privește dintîi care nu sunt adiacenți zonei intervenției.
  • Astfel, periuță de dinți (electrică sau manuală) și ață dentară continuă să fie utilizate. Cu toate acestea, în zonele operate, se recomandă o grijă deosebită pentru a nu traumatiza țesuturile și se recomandă doar utilizarea unei ape de gură pe baza de clorhexidină.
  • Implantul se va osteointegra și, în scurt timp devine una cu țesuturile înconjurătoare eliminând riscul de infecții, dar în primele zile cu rana încă nevindecată, este bine să se evite comportamente care generează risc infecțios.

Sfat 3: Ai grijă la alimentație.

  • Ai voie să mănânci după operație; în primele 36 de ore se recomandă consumul de alimente lichide și reci (înghețată, iaurt, lapte rece, smoothie-uri, sucuri de fructe) pentru a nu pune prea multă presiune pe zonele afectate.
  • O dietă bazată pe alimente foarte moi trebuie totuși urmată până în ziua în care sunt eliminate cusăturile.
  • În schimb, anumite alimente ar trebui evitate: cele picante, acide (de exemplu roșii sau citrice), alimente prea dure sau cu fibre.

BONUS: După implantare însă urmează o perioadă cuprinsă între 4 și 6 luni în care are loc procesul de osteoincorporare, proces în care implantul este acceptat și integrat în organism. De aceea, contează atât de mult să vii la vizitele stabilite alături de medic….. e o perioada care poate părea lungă și în care, uneori, mai “dăm skip” peste controalele necesare. Riscul la care te supui se întinde de la infecții și până la respingerea implantului.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si