Medicul pneumolog Cristian Oancea a spus crunta realitate din România, țara în care, în fiecare oră, un român moare de cancer. Medicul a confirmat că principala cauză a cancerului bronho-pulmonar este tutunul.

Cristian Oancea, medic pneumolog: "În fiecare oră, un român moare de cancer"

Medicul pneumolog Cristian Oancea a vorbit despre efectele dezastruoase pe care tutunul le are. Se pare că țigările sunt principala cauză a cancerului bronho-pulmonar, iar peste 80% dintre persoanele care suferă de această boală au fumat.

Citește și: VIDEO Caniculă în aproape toată țara! Temperaturile vor ajunge până la 39 de grade

pachet de tigari

Foto simbol- pachet de țigări

[Sursa foto: istockphotos]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Ultimul mesaj cutremurător lăsat de Ana-Maria, soția lui Gabriel Vasiliu de la „Puterea dragostei”, înainte să fie ucisă cu sânge rece! Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc: „Doamne ferește”- wowbiz.ro

Citeste si: Cum le-a ademenit "Șacalul" pe Delia și Denisa, tinerele ucise pe litoral. Imagini cu suspectul adus în cârje la instanță- antena3.ro

”Într-adevăr, 80% din cancerul bronho-pulmonar este dat de ţigară, dar 20% este dat de expunerea la biomasă, adică la ardere de cărbune sau de lemne, expunerea la radon – şi aici suntem pe locul patru în Uniunea Europeană la acest gaz inert, dar care este foarte cancerigen şi pe care nu îl simţim pentru că este incolor, inodor-, expunerea la microparticule, factori poluanţi. Deci sunt o mulţime de factori şi la aceştia se adaugă, în ultimul timp, şi transmisia genetică.

Trebuie să fim conştienţi că cel puţin în fiecare oră, un român moare de cancer”, a declarat Cristian Oancea, potrivit Medika Tv.

Citește și: Al doilea caz de infectare cu virusul West Nile din România. În ce județ a fost confirmat, după ce în București s-a declarat invazie de țânțari purtători

Medicul a declarat că renunțarea la fumat scade riscul de a face cancer sau infarct, dar nu elimină 100% apariția bolii.

Dr. Cristian Oancea a mărturisit că peste 60% dintre persoanele care fac cancer bronho-pulmonar sunt, de fapt, persoane care au fumat în trecut.

”Faptul că noi am renunţat la fumat este foarte bine, pentru că scade riscul de a face cancere sau infarct. Dar 60% din pacienţii cu cancer bronho-pulmonar sunt foşti fumători, deci faptul că ai renunţat la ţigară nu înseamnă că riscul e zero. În plămânii noştri sunt acei carcinogeni care în timp dezvoltă acele tumori. Din nefericire, plămânul neavând receptori de durere, cum este şi sânul şi creierul, aceste tumori cresc, se dezvoltă, şi în 80% din cazuri pacienţii vin la noi pentru o infecţie”, a declarat Cristian Oancea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si