In plina epidemie de rujeola, vaccinul este pe sfarsite. Ministrul Sanatatii: "Vom achizitiona in regim de urgenta 115.000 de doze de vaccin"

In plina epidemie de rujeola, care afecteaza Romania din septembrie 2016 si care a totalizat, pana in 31 martie, 4.025 de cazuri, dintre care 18 decese, stocurile de vaccin vor fi epuizate, cel mai tarziu, la sfarsitul lunii aprilie. Deja, in februarie, zece directii judetene de sanatate publica nu mai aveau nicio doza, iar in Ilfov nu mai era vaccin nici in cabinetele medicilor de familie, potrivit datelor centralizate de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Webeditor: A.C. miercuri 05 aprilie 2017 , 15:43

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

UPDATE 15.40:  Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a anuntat, miercuri, ca va dispune achizitionarea, in regim de urgenta, a 115.000 de doze de vaccin impotriva rujeolei, pentru doua luni, iar, in paralel, vor fi demarate procedurile necesare achizitiei dozelor pentru imunizare, potrivit programului national de vaccinare.

"Am demarat procedurile pentru achizitionarea in regim de urgenta a 115.000 de doze de vaccin ROR (impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei, n.r.)

care vor ajunge pentru doua luni. Dar, in paralel, vor incepe si procedurile pentru achizitia unor cantitati suficiente de vaccin necesare in programul national de imunizare", a explicat, pentru News.ro, ministrul Sanatatii.

Bodog a spus ca pentru dozele de vaccin care vor acoperi necesarul urmatoarelor doua luni a semnat deja ordinul pentru achizitia in regim de urgenta.
Procedurile privind licitatia pentru achizitia unor cantitati suficiente de vaccin necesare in programul national de imunizare vor fi demarate imediat, a adaugat ministrul.

La sfarsitul lunii februarie, pe langa problemele cu vaccinul impotriva hepatitei B, cu vaccinul hexavalent si cu vaccinul tetravalent, era semnalata si lipsa vaccinului ROR, utilizat impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei, potrivit reprezentantilor CNSCBT.

Astfel, la acea data, stocurile de vaccin ROR erau epuizate in zece dintre directiile judetene de sanatate publica, respectiv Ilfov, Vrancea, Tulcea, Satu Mare, Mehedinti, Hunedoara, Gorj, Caras-Severin, Botosani si Arges.

La 28 februarie, la nivel national mai erau 86.749

doze de vaccin ROR, dintre care 17.445 la directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti si la 69.304 de cabinete ale medicilor de familie.

Potrivit statisticilor, in intervalul 31 ianuarie- 28 februarie au fost consumate 44.219

doze de vaccin ROR. In acest ritm, stocul din 28 februarie, de 86.749 doze, se va epuiza pâna la sfârsitul lunii aprilie.

Potrivit specialistilor, din vaccinurile care se aflau in depozitele directiilor de sanatate publica judetene se puteau face redistribuiri catre zonele deficitare, dar vaccinurile care se afla in cabinetele medicilor de familie nu mai pot fi redistribuite. 

Mare si in Bucuresti, câte unul. Toate decesele au survenit la persoane nevaccinate, iar majoritatea imbolnavirilor a fost raportata tot la persoanele neimunizate.


Potrivit autoritatilor, ca masura de limitare a extinderii rujeolei a fost organizata si se desfasoara la nivel national o campanie de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse intre noua luni si noua ani.

"Campania se va incheia curând din lipsa vaccinului, ceea ce este o grava problema", spun medicii.

Rujeola (pojarul) este o boala infectioasa care adesea duce la complicatii. Din patru persoane care fac rujeola, una are nevoie de spitalizare.

Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeola, boala este mortala. Vaccinul impotriva rujeolei protejeaza copiii impotriva acestei boli. In România, noua din 10 parinti isi vaccineaza copiii, potrivit Institutului National de Sanatate Publica.

Potrivit datelor prezentate pe site-ul CNSCBT, singurele vaccinuri care nu ridica, inca, probleme sunt BCG- impotriva tuberculozei (295.630 de doze, la 28 februarie) si diftero-tetanic (43.813, la 28 februarie).

Sursa: News.ro


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Ce avere impresionantă are Adrian Minune. Colecția sa de mașini de lux concurează cu a... Ce avere impresionantă are Adrian Minune. Colecția sa de mașini de lux concurează cu a lui Ion Țiriac
spotmedia.ro
Caracalul de la Arad Caracalul de la Arad
spotmedia.ro
Și, totuși, cât de proști vă credeți propriii alegători? Și, totuși, cât de proști vă credeți propriii alegători?
b1.ro
Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau... Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...
infoactual.ro
Tratament naturist pentru cancer. Carmen Harra: De opt ori mai eficient decât... Tratament naturist pentru cancer. Carmen Harra: De opt ori mai eficient decât chimiotarapia
infoactual.ro
Cum arată Dumnezeu? Prof. Dulcan: Nu este ca în niciuna din închipuirile noastre! Cum arată Dumnezeu? Prof. Dulcan: Nu este ca în niciuna din închipuirile noastre!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si