Inalt ierarh ars de viu pentru sodomie. Scandalurile sexuale in BOR dateaza de sute de ani

Scandalurile sexuale din sanul Bisericii Ortodoxe Romane dateaza de acum cateva veacuri. Apucaturile homosexuale ale preotilor se pedeapseau cu moartea in trecut.

A.S., luni 28 august 2017 , 12:18

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Vechi documente din istoria romanilor arata ca in Principatele Romane si in veacurile trecute au existat acuze grave aduse preotilor, calugarilor si chiar inaltilor ierarhi. In special insa clerul marunt era considerat de clerul strain ca cel mai predispus destrabalarii si derapajelor de tot felul din cauza, spun aceeasi calatori, a educatiei si a instructiei precare in special, dar si a numirilor prea pripite a acestor slujitori ai Bisericii, scrie Adevarul.

De-a lungul timpului au fost consemnate in acte diferite acuze la adresa clerului, de la preacurvie la sodomie si purtare necuviincioasa. Bineinteles, erau de partea cealalta si clerici apreciati, adevarati parinti si dezvoltatori ai culturii si spiritualitatii romanesti.   

Una dintre primele consemnari privind acuzele de sodomie aruncate asupra unui inalt ierarh poate fi plasata in secolul al XVI lea. Se precizeaza ca domnitorul Moldovei, de origine armeana, Ioan Voda cel Cumplit(1521-1574) il condamna pe vladica Gheorghe (n.r. - in aceea perioada avand rangul de episcop) la o moarte cumplita dupa ce ar fi fost dovedit cu pacatul sodomiei. Mai precis din ordinul domnitorului episcopul a fost ars de viu in piata publica fiindca era sodomit. Aceasta pedeapsa era in acord cu celebrul cod Teodosian care pedepsea sodomia cu moartea, mai ales in cazul fetelor bisericesti, fiind considerat un pacat deosebit de grav. 

De altfel pedeapsa data episcopului de voievod era unicat in istoria romanilor. Bogdan Petriceicu Hasdeu arata, inca din secolul al XIX lea, ca anumite derapaje ale clericilor erau cunoscute in manastirile Moldovei, dar nimeni nu indraznise pana la Ioan Voda cel Cumplit sa-i si pedepseasca pentru acestea. ”Monastirile consumau in trandavie si in desfranari sudoarea Moldovei. Ioan-Voda dede o pilda neauzita pana atunci in istoria romanilor. Un vladica fu convins de crima celei mai negre nemoralitati. Divanul domnesc executa intocmai o legiuire din Codicele Teodosian, ”Sodomitul sa piara prin flacari in prezenta poporului”. Marsavul episcop fu ars de viu”, scria Hasdeu in lucrarea sa, ”Ioan Voda cel Cumplit”. Era de altfel primul scandal de acest fel in sanul Bisericii consemnat si facut public.

Citeste mai multe AICI.
 


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Doliu în România! A murit după vaccinarea contra Covid-19! Doliu în România! A murit după vaccinarea contra Covid-19!
demamici.ro
Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro
b1.ro
Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică FUGI de... Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică FUGI de acolo. Ce este, de fapt
monitorulcj.ro
O tânără din Cluj-Napoca, agresată sexual în GARĂ. Momente de coșmar O tânără din Cluj-Napoca, agresată sexual în GARĂ. Momente de coșmar
infoactual.ro
Câți BANI câștigă Dorian Popa din vlog-urile postate. Suma lunară depășește limitele... Câți BANI câștigă Dorian Popa din vlog-urile postate. Suma lunară depășește limitele imaginației!
infoactual.ro
Ziua 21, anul 21, secolul 21! Mihai Voropchievici explică: Acţionează întotdeauna... Ziua 21, anul 21, secolul 21! Mihai Voropchievici explică: Acţionează întotdeauna asupra psihicului
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si