Înălţarea Domnului 2020: Sărbătoare mare în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci

Înălţarea Domnului 2020. Înălţarea la cer 2020. Astăzi este sărbătoare mare! Ce nu ai voie să faci de Înălţarea la cer a Domanului? E mare păcat!

Author: A.M.S. joi 28 mai 2020 , 06:58

Înălţarea la cer 2020
Înălţarea la cer 2020
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Înălţarea Domnului 2020. Înălţarea la cer 2020. In fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste praznicul Inaltarii Domnului. Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor si sarbatoare nationala bisericeasca. Astfel, in toate bisericile, manastirile si catedralele ortodoxe din tara si strainatate se face pomenirea tuturor eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

Citeste si: Înălţarea 2020: Tradiţii si obiceiuri frumoase

Adesea, Inaltarea lui Hristos, ca si Invierea Sa au fost intelese ca fiind niste lucrari ale Tatalui asupra Fiului Sau. Trebuie sa avem in vedere, ca moartea lui Hristos nu a avut ca tinta satisfacerea onoarei jignite a Tatalui, ci transfigurarea firii omenesti. De aceea atat in Inviere cat si in Inaltarea Sa, Hristos nu este pasiv.

Înălţarea la cer 2020
Înălţarea la cer 2020

Citeste si: Rugăciune de mulţumire. Cum să fii recunoscător pentru ajutorul primit

Evanghelistul Luca spune ca Hristos i-a luat pe ucenicii Sai, i-a dus spre Betania si acolo Si-a ridicat mainile, i-a binecuvantat si pe cand ii binecuvanta, S-a departat de ei si S-a inaltat la cer (Luca 24,50-51). Prin aceste cuvinte nu trebuie sa intelegem ca acesta a fost ultimul act al lui Hristos in lume, El nu devine absent in creatie. Inaltarea lui Hristos nu inseamna retragerea din creatie, El continua sa fie prezent si lucrator prin Sfantul Duh.

Citeste si: Mesaje de Înălţarea Domnului 2020. Urări şi felicitări cu Hristos s-a Înălţat!

Înălţarea Domnului 2020. Înălţarea la cer 2020. Temei pentru credinta in Inaltarea lui Hristos avem si in Evanghelia lui Marcu, in versetul 19 din capitolul 16, unde se spune ca Iisus Hristos S-a inaltat la cer si a sezut de-a dreapta Tatalui. Astfel, Tatal il iubeste pe Fiul in Sfantul Duh nu doar ca Dumnezeu ci si ca om. Prin acesta trebuie sa intelegem ca toti cei care ne-am unit cu Hristos, devenim partasi la aceasta iubire dumnezeiasca.

Citeste si: Rugăciune copil bolnav- Este grabnic ajutătoare

Înălţarea Domnului 2020. Înălţarea la cer 2020
Înălţarea Domnului 2020. Înălţarea la cer 2020

Înălţarea Domnului 2020. Înălţarea la cer 2020. Obiceiuri

In popor exista credinta ca odata cu Inaltarea Domnului, se inalta si sufletele celor adormiti de la Saptamana Luminata incoace. Sufletele care rataceau, deveneau strigoi si provocau neajunsuri oamenilor si animalelor. De aceea in aceasta zi se practicau ritualuri magice de aparare: erau culese si sfintite plante despre care se crede ca au proprietati apotropaice (leustean, alun, paltin); se buciuma la raspantia drumurilor si pe dealuri; oamenii se incingeau peste brau cu ramuri de leustean; si erau date de pomana bucate pentru morti.

Citeste si: Rugăciune către Sfântul Nicolae

La fel ca Paștele, și această sărbătoare este însoțită de foarte multe superstiții.

Citeste si: Rusalii 2020. Mai multe zile libere în luna iunie pentru români

Înălţarea Domnului 2020. Înălţarea la cer 2020. Iată câteva dintre tradițiile și obiceiurile pe care românii le păstrează pentru această sărbătoare:

 • tradiția spune că cine moare în această zi va ajunge în Ceruri
 • este ultima zi din an în care se mai roșesc ouă
 • creștinii poartă flori de nuc la brâu, așa cum a avut și Hristos când s-a înălțat
 • se bat vitele cu leuștean ca să se îngrașe
 • țăranii taie păr din cozile vitelor și le îngroapă într-un furnicar
 • ce se seamănă în această zi, nu crește
 • se împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele celor morți. Credința spune că în această zi și sufletele celor adormiți se înalță la cer și trebuie să aibă merinde la drum
 • femeile împart lapte dulce fiert cu păsat și cui împart trebuie să le mai dai și o mătură din nuiele adunate de pe câmp
 • nucul, alunul, paltinul și leușteanul au puteri tămăduitoare, dacă creștinii le culeg în ziua marelui praznic

Înălţarea Domnului 2020. Înălţarea la cer 2020
Înălţarea Domnului 2020. Înălţarea la cer 2020

Ce NU ai voie să faci în ziua marelui praznic

 • nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți ură
 • niciun obiect din casă nu se înstrăinează
 • nu se împrumută bani
 • nu se dă foc din casă ca să nu ai inimă rea în gospodărie
 • nici sarea nu se dă din casă

Citeste si: Rugăciune. Ce să rostești când ești supărat și ai gânduri negre

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si