Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Credincioșii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci în fiecare an, pe data de 14 septembrie. Anul acesta, sărbătoarea pică într-o zi de joi.

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci este un motiv de sărbătoare pentru creștinii din toată lumea din două motive: este sărbătorită descoperirea crucii pe care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit, precum și înălțarea acesteia în fața poporului de către episcopul Macari al Ierusalimului pe data de 14 septembrie 335; mai este sărbătorită și aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629 și depunerea sa cu mare cinste pe biserica Sfântului

Mormânt.

Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții pe care creștinii trebuie să le respecte!

Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții pe care creștinii trebuie să le respecte!

[Sursa foto: Creștin Ortodox]

Citește și: Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Ce se face și ce nu se face în această zi de mare sărbătoare?

Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții 

Ziua de 14 septembrie este cunoscută ca fiind cea care marchează finalul verii și începutul toamnei și, totodată, începutul culegerii viilor. În această zi, preoții sfințesc viile și butoaiele de vin, pentru ca în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată. Strugurii din ultima tufă de vie nu ar trebui să fie culeși de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, ci trebuie păstrați ca ofrandă pentru păsări. 

Ziua Înălțării Sfintei Cruci, numită și Ziua Crucii, este sărbătorită prin post și praznice pentru sănătatea familiei, pentru bunăstarea gospodăriilor, precum și pentru spor. În această zi se dau de pomană ulcele noi, pline cu apă curată sau lapte și miere pentru sufletele celor ce s-au dus în ceruri.

Ele trebuie să fie împodobite cu fir roșu și acoperite cu un colăcel și o lumânare

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

O a treia denumire a acestei sărbători este Ziua Șarpelui deoarece se crede că șerpii, dar și alte reptile se retrag în ascunzișurile lor și hibernează până la sosirea primăverii.

Oamenii de la sat cred că înainte de a se retrage, șerpii se strâng mai mulți la un loc, se încolăcesc și produc o mărgică numită „piatră nestemată”, care ar fi benefică pentru vindecarea oricărei boli.

În această zi importantă nu este voie să se lucreze pentru că altfel oamenii riscă să atragă primejdiile. De asemenea, pe 14 septembrie nu trebuie să se consume usturoi, nuci, pepeni sau prune.

Se spune că dacă va tuna în această zi din an, atunci toamna va fi una lungă. În plus, dacă zărești un cârd de ciori gălăgioase, va cădea bruma.

Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții pe care creștinii trebuie să le respecte!

Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții pe care creștinii trebuie să le respecte!

[Sursa foto: condoleante.ro]

Citeste si: Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că soțul o înșelase cu prietena sa. „Eu eram rea de gură, îl tocam la cap.”- kfetele.ro

Citeste si: Cum și-a serbat Alina Sorescu ziua de naștere? Artista a împlinit frumoasa vârstă de 38 de ani- radioimpuls.ro

De Înălțarea Sfintei Cruci se strâng ultimele plante de leac precum micșunele, mătrăgună și năvalnic, care sunt duse împreună cu buchete de flori și busuioc, la biserică pentru a fi puse în jurul crucii și a fi sfințite. Plantele se păstrează apoi în locuință, în apropierea icoanelor sau în locurile mai ferite.

Ele sunt folosite pentru vindecarea bolilor, dar și la farmecele de dragoste.

Citește și: Se spală sau nu rufe pe 14 septembrie? Este sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă!

Rugăciune de Înălțarea Sfintei Cruci 2023

„Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fuga de la fata Lui cei ce-L urăsc pe Dansul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând:

Bucura-te, preacinstita și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a calcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul. O, preacinstita și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioara Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci.  Amin”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si