Începe Postul Paștelui de 40 de zile. Ce spun preoții că trebuie să facem dacă nu îl respectăm

De luni, 27 februarie, creștinii ortodocși intră în cel mai aspru post al anului, Postul Paștelui. Credincioșii sunt chemați să asculte și să împlinească cuvintele Scripturii, să țină post - nu doar alimentar, ci mai ales să se abțină de faptele și gândurile neplăcute Domnului.

Author: Sorin Negru sâmbătă 25 februarie 2023 , 10:42

postul pastelui

Postul reprezintă reținerea totală de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele.

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Duminică după care începe Postul Sfintelor Paști se numește Duminică Izgonirii lui Adam din Rai.

Citește și: Calendar ortodox 26 februarie 2023. Ce sărbătoare este duminică?

Sfinții Părinți au rânduit acest lucru, cu scopul de-a ne reaminti că Adam a fost alungat din Rai pentru că nu a postit, scrie CrestinOrtodox.ro.

Primul om care nu a respectat postul

Postul lui Adam în Rai era rezumat la a nu mânca din pomul cunoștinței binelui și răului. Adam nu a ascultat de Dumnezeu, nu a postit și nu s-a pocăit de greșeală să și astfel a fost alungat din Rai.

Citește și: Postul Paştelui 2023: Regulile de aur pe care credincioşii trebuie să le respecte cu stricteţe în Postul Mare

Împreună cu Eva, Adam a dorit să devină dumnezeu fără Dumnezeu. Iar această i-a adus căderea, pervertirea vieții.

Duminica de dinaintea Postului de Paștelui 

Sfinții Părinți au rânduit pomenirea izgonirii lui Adam din răi la începutul Sfântului Post de patruzeci de zile spre a arată prin această cât de folositor este pentru firea omenească leacul postului și, iarăși, cât de rușinos lucru este lăcomia și neascultarea.

Așadar, Sfinții Părinți, lăsând la o parte pe celelalte nenumărate făpturi care pentru om au fost făcute, ne-au pus în față pe Adam cel întâi-zidit că să ne arate ce mare rău a săvârșit pentru că n-a postit.

Citeste si: O mamă din Ucraina, care s-ar afla în depresie postnatală, și-a aruncat copilul pe geam, de la etajul cinci. Bebelușul a murit la spital- kanald.ro

Citeste si: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”- wowbiz.ro

Acela a fost momentul în care răul a fost introdus și în firea noastră. Adam n-a păzit porunca postirii, ci, ascultând de vicleanul șarpe, nu numai că n-a ajuns Dumnezeu, ci și-a atras asupra să moartea și a dat pieirii tot neamul omenesc.

Postul lui Iisus de 40 de zile  

Din pricina desfătării și neascultării celui dintâi Adam, Iisus Hristos a postit patruzeci de zile și a ascultat.

Pentru această a și fost izvodit de Sfinții Apostoli acest post de patruzeci de zile pentru ca noi, prin paza poruncii, și dobândim cu ajutorul postului nestricăciunea pierdută de Adam, care a pătimit pentru că n-a păzit porunca.

Pricina tuturor relelor din viață noastră este călcarea poruncii și căderea lui Adam din pricina gustării din pomul cunoștinței binelui și răului. Pentru acest motiv Sfinții Părinți ne pun înainte acest fapt, că să fugim, dar, mai bine-zis, că să nu trăim în desfrâu.

Adam a fost zidit de mâna lui Dumnezeu în ziua a șasea; prin suflarea în față a fost cinstit să fie chip al lui Dumnezeu; a primit îndată porunca și a locuit în răi până în ceasul al șaselea din zi. în urmă a călcat porunca și a fost izgonit de acolo.

Citeste si: „Nu-ți pui un clește de plastic, când noi ni-l punem atunci când mergem să spălăm vase sau să măturăm pe jos, doar acolo îți pui moțul ăla în cap.” Oana Roman a desființat-o pe Carmen Iohannis- kfetele.ro

Citeste si: Un bărbat a rămas șocat după descoperirea făcută în podul casei. A pozat totul și a arătat peste ce a putut să dea- radioimpuls.ro

Lui Dumnezeu ii era cu putință să facă pe om să nu păcătuiască. Totuși, pentru că nestricăciunea să fie și fapta voinței lui ii, da porunca de a se atinge de toți pomii din răi, afară de pomul cunoștinței binelui și răului. Poate că Dumnezeu i-a îngăduit să cugete asupra tuturor făpturilor săvârșite de puterea dumnezeiască, dar nu i-a îngăduit defel să cugete asupra ființei lui Dumnezeu.

Postirea de la gândurile necurate, mai importantă decât postul pântecelor

Trebuie să se știe că acest sfânt și mare Post este că o zeciuială a întregului an. Pentru că din lene nu ne place să postim totdeauna și să ne îndepărtăm de rele, Sfinții Apostoli au rânduit acest post ca un fel de seceriș.

În chipul acesta vom șterge acum, zdrobindu-ne inima și umilindu-ne prin post, toate faptele noastre rele ce le-am săvârșit în cursul întregului an; de asta trebuie să-l păzim cu mai multă grijă.

În Postul Pașetelui, creştinii trebuie să dea dovadă de milostenie și grijă spirituală sporită. În plus, aceştia trebuie să se roage și să facă mai multe fapte bune.

Postul reprezintă reținerea totală de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si