
Inceputul de an scolar aduce o modificare aberanta in Legea Educatiei: "Este absurd, s-a creat un precedent periculos"
Modificare absurda in Legea Educatiei, prin Ordonanta de Guvern, cu doar cateva zile inainte de inceperea noului an scolar 2018 - 2019. Brusc, invatatorii de la scolile cu predare in limbile minoritatilor nationale nu mai sunt calificati sa predea copiilor de la clasele pregatitoare si I – IV Limba si literatura romana.
Drept urmare, astazi, nemultumiti de intrarea in vigoare a OUG 9/2018, invatatorii de la Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timisoara, cu predare in limba germana, incep anul scolar in greva japoneza.
In OUG nr. 9/2018 din 23 august privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul educatiei, la punctul 17 este prevazut ca „in invatamantul primar, la clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale, orele de Limba si literatura romana prevazute in planurile de invatamant sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.”
Din cauza prevederilor acestei ordonante, invatatorii de la scoala primara a Liceului theoretic ”Nikolaus Lenau” din Timisoara au anuntat ca intra in greva japoneza.
"Scoala primara Nikolaus Lenau din Timisoara (cu predare in limba germana materna) este in greva japoneza. Protestam impotriva ordonantei care ne interzice sa mai predam disciplina Limba romana la clasele pregatitoare si I – IV, pe motivul ca n-am fi calificati (fals) si pentru ca nu avem rezultate satisfacatoare la aceasta disciplina la examene sau teste nationale (de asemenea fals).
Unul dintre profesorii invatatori de la aceasta scoala, Astrid Gavriliu a explicat, intr-o postare pe Facebook, ca unii dintre dascalii care predau in invatamantul primar cu predare in limbile minoritatilor nationale au calificare sa predea si materiile limba engleza
sau educatie fizica."Nu numai ca e absurd ce se intampla, dar s-a creat un precedent periculos, care poate conduce la desfiintarea sectiilor cu predare in limba materna, prin inlocuirea profesorilor pentru invatamantul primar cu profesori de gimnaziu. Unii dintre noi avem calificarea sa predam si engleza, si educatie fizica, nu doar germana si romana. Daca acum am iesi din sectia germana si am preda la sectia romana, brusc am fi calificati. Pe de alta parte, un profesor de limba si literatura romana poate fi profesor pentru invatamantul primar", explica Atrid Gavriliu, profesor invatator la Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timisoara.