Incident într-un centru de vaccinare. Un pacient a fost imunizat la rapel cu Moderna, în loc de Pfizer

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a precizat că în urma incidentului petrecut în centrul de vaccinare din Târgu Jiu, unde un pacient a fost vaccinat la prima doză cu Pfizer și la rapel cu Moderna, nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru persoana în cauză. Bărbatul nu va primi o altă doză de vaccin Pfizer, susțin reprezentanții CNCAV.

Author: Andreea Bolocan marți 09 februarie 2021 , 21:15

vaccin anti covid incident la un centru de vaccinare din targu jiu
Un incident a fost produs la centrul de vaccinare din Târgu-Jiu
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Incidentul petrecut la unul dintre centrele de vaccinare din Târgu Jiu a avut loc marți dimineață, în jurul orei 10.

Pacientul care s-a prezentat pentru rapel are 66 de ani și în ciuda faptului că ar fi arătat adeverința pe care a primit-o după prima vaccinare, pe care scria că i s-a administrat o doză de vaccin Pfizer, asistenta i-a administrat la rapel o altă doză de vaccin care era de la compania Moderna.

În comunicatul CNCAV se arată următoarele: "Din datele transmise de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj reiese faptul că, în cursul zilei de astăzi, un bărbat s-a prezentat la un centru de vaccinare din cadrul Stadionului Municipal Târgu Jiu, în vederea primirii celei de-a doua doze de vaccin Pfizer.”

”După completarea chestionarului de triaj, persoana s-a deplasat în sala de așteptare prevaccinare, spre cabinetul medical. Din declarațiile personalului vaccinator, la momentul respectiv, s-ar fi creat o confuzie în ceea ce privește tipul de vaccin ce trebuia administrat la doza de rapel, pacientul intrând în cabinetul destinat vaccinării cu Moderna.

În centrul de vaccinare din Târgu Jiu există două fluxuri separate de vaccinare semnalate corespunzător, atât pentru Pfizer, cât și pentru Moderna.

Bărbatul nu a avut efecte adverse până acum

După ce i s-a administrat rapelul, bărbatul a rămas în atenta monitorizare a personalului medical, nu a manifestat reacții adverse, iar în acest moment se află la domiciliu, fără ca starea de sănătate să-i fie afectată.

"În aceste circumstanțe, având în vedere că ambele tipuri de vaccin au îndeplinit criteriile de siguranță în cadrul procesului de autorizare la nivelul EMA, nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru persoana în cauză", susțin reprezentanții CNCAV.

Citeste si: Valeriu Gheorghiţă a transmis câte reacții adverse s-au înregistrat după vaccinare. Ce se întâmplă cu românii vaccinați

Centru de vaccinare Târgu-Jiu

Nu există efecte secundare în urma combinării celor două vaccinuri

În ceea ce privește rata de eficacitate, cele două vaccinuri sunt de tip ARN mesager și se bazează pe același tip de antigen, proteina Spike, sens în care se estimează că a doua doză contribuie la creșterea răspunsului imun generat după prima administrare.

Citeste si: Câți români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

"Deși situația înregistrată este una singulară la nivel național, CNCAV reamintește că procedurile elaborate pentru buna desfășurare a procesului de vaccinare trebuie respectate cu maximă rigurozitate pentru asigurarea mediului favorabil și sigur în centrele de vaccinare din România. De asemenea, desfășurarea actului medical trebuie să se deruleze în strictă concordanță cu instrucțiunile și procedurile elaborate la nivelul CNCAV", a mai transmis grupul de comunicare al CNCAV.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si