Incidente alegeri prezidențiale 2025. MAI a declarat că neregulile reclamate de AUR cu privire la electoratul decedat care ar vota sunt false

Incidente alegeri prezidențiale 2025. MAI a declarat că neregulile reclamate de AUR cu privire la electoratul decedat care ar vota sunt false

Mii de angajați MAI se ocupă de păzirea secțiilor de vot și pentru asigurarea siguranței pe 18 mai, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Bilanțul MAI cu privire la incidentele din ziua votului

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a primit 244 de sesizări privind posibile incidente electorale. Din totalul acestora, 163 sunt confirmate, 11 sunt în curs de cercetare şi 70 nu s-au confirmat. Totodată, 15 sesizări au fost transmise către BEC şi AEP.

”De la începerea procesului de votare au fost sesizate 244 de posibile incidente electorale. Din totalul acestora, 163 sunt confirmate, 11 sunt în curs de cercetare şi 70 nu s-au confirmat. 15 sesizări au fost transmise pentru competentă soluţionare către AEP, BEC şi birouri electorale judeţene”, a transmis, duminică seară, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

MAE: Avertisment despre implicarea Rusiei în alegerile din România

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, duminică seara, că, în timpul alegerilor prezidenţiale din România, vedem din nou semnele interferenţei Rusiei. Detalii aici.

Membrii unei secții de votare din Neamț au folosit un pix care permite ștergerea semnăturilor de pe listele electorale

IPJ Neamț precizează că membrii unei secții din Borlești ar fi utilizat un pix care permitea ștergerea semnăturilor alegătorilor, notează Mediafax.

„Polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că, membrii unei secții de votare, din Borlești, ar folosi un pix, care permitea ștergerea semnăturilor ”, transmite sursa citată.

Un alegător și-ar fi șters semnătura de pe lista electorală permanentă după ce a votat, fiind efectuate ștersături parțiale și asupra altor două semnături.

MAI: 140 de sesizări primite, nu toate s-au confirmat

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a primit, până duminică ora 15.30, 140 de sesizări de posibile incidente electorale, dintre 43 nu s-au confirmat, 10 sunt în curs de cercetare şi şapte au fost transmise spre soluţionare către Biroul Electoral Central şi Autoritatea Electorală Permanentă.
Aproape 30 de sesizări au vizat fotografierea sau filmarea buletinului de vot.

USR acuză violențe la vot în Franța

USR reclamă violenţe produse, duminică, în faţa unei secţii de votare din Ambilly, Franţa, unde un membru al formaţiunii din diaspora a fost lovit, scuipat şi înjurat de un grup de persoane care făceau gălăgie.
8 mai 2025 16:25

Reprezentantul unui partid a vrut să mituiască alegătorii cu băutură. Spera să îi determine să voteze un anumit candidat

Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru coruperea alegătorilor, după ce reprezentantul unui partid ar fi oferit băuturi alcoolice şi non-alcoolice unor persoane. Încerca să determine oamenii să voteze un anumit candidat la alegerile prezidenţiale.

„Din primele verificări a reieşit că un bărbat, de 42 de ani, din localitatea Grădiştea, ar fi oferit băuturi alcoolice şi non-alcoolice în localitatea de domiciliu, mai multor persoane, cu scopul de a le determina să voteze un anumit candidat la alegerile prezidenţiale. Poliţiştii efectuează cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de coruperea alegătorilor”, a transmis IPJ Brăila.

MAI a declarat că neregulile reclamate de AUR cu privire la electoratul decedat care ar vota sunt false

După ce George Simion a susținut că pe listele de vot s-ar afla 1,7 milioane de români decedați care ar fi votat sau ar fi urmat să voteze, MAI a intervenit și a clarificat situația.

Ministerul Afacerilor Interne a declarat că acuzațiile AUR sunt false.

„Administrarea datelor din R.N.E.P. respectă strict prevederile legale în vigoare. Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 97/2005 actualizarea informațiilor privind identitatea, domiciliul, reședința și starea civilă se realizează exclusiv pe baza documentelor oficiale emise de serviciile publice comunitare locale sau de oficiile consulare, pe baza acestora fiind înregistrate prompt, inclusiv decesele.

Conform ultimelor analize, la data de 10 mai 2025, în R.N.E.P. erau înregistrate 8.463 de persoane cu vârsta peste 100 de ani. Această cifră reflectă situația administrativă reală și nu indică erori sau nereguli. Sistemul informatic al R.N.E.P. nu deduce decesul unei persoane pe baza vârstei, ci doar pe baza documentelor oficiale transmise.

Datele din R.N.E.P. sunt puse la dispoziția autorităților electorale în mod gratuit, transparent și în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 679/2016 (GDPR). Orice cerere de informații statistice este procesată cu celeritate, respectând normele privind protecția datelor cu caracter personal.

R.N.E.P. este actualizat pe baza informațiilor furnizate de serviciile publice comunitare și oficiile consulare, asigurând astfel acuratețea datelor utilizate în procesele electorale.
Facem apel la responsabilitate. În contextul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, MAI îndeamnă cetățenii și reprezentanții mass-media să verifice informațiile exclusiv din surse oficiale și să evite diseminarea sau amplificarea informațiilor neverificate”, a transmis MAI.

O femeie a dărâmat un calorifer într-o secție de vot din Mamaia

Femeia era nemulțumită că nu putea să voteze în stațiune și cerea unor membri din secție explicații în legătura cu exercitarea dreptului său. În tot acest timp, femeia se sprijinea de un calorifer, iar acesta a căzut. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Un bărbat a rupt buletinul de vot în Ploiești

Un bărbat de 50 de ani a rupt buletinul de vot dintr-o secție de Ploiești. Polițiștii au fost anunțați și au demarat cercetări sub aspectul infracțiunii de distrugere a unui înscris.

AUR reclamă nereguli în procesul electoral din diaspora

Partidul AUR, reprezentat de George Simion în turul al doilea al prezidențialelor, a reclamat mai multe nereguli în desfășurarea procesului electoral.

Alianţa pentru Unirea Românilor cere Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Ministerului Afacerilor Externe (MAE) şi Biroului Electoral Central (BEC) să investigheze de urgenţă cazurile semnalate.

Printre neregulile semnalate de AUR se regăsesc suspiciunea de turism electoral în Republica Moldova, Cipru și Spania, oprirea camerelor de filmare sau a curentului în Australia și Republica Moldova sau jignirea reprezentantului partidului din comisie de către electorat, în Marea Britanie, potrivit news.ro.

Președinta unei secții de vot din Bihor, înlocuită după ce a fost reclamată de AUR

Președinta secției de votare 499 din comuna Pomezeu, județul Bihor a fost înlocuită prin decizia Biroului Electoral Județean.

Persoana în cauză a fost reclamată de AUR că făcea campanie pe Facebook pentru candidatul independent Nicușor Dan. Drept urmare, printr-o sesizare scrisă, AUR a cerut înlocuirea ei de urgență, președinții secțiilor de votare trebuind să fie imparțiali. Conform Legii 208/2015, experții electorali nu pot participa la campania electorală.

O persoană a decedat într-o secție de vot din Mehedinți

O persoană în vârstă de 75 de ani a murit într-o secție de vot din Mehedinți. Aceasta a acuzat stări de rău și s-a prăbușit la pământ.

Echipajele medicale care au ajuns la fața locului i-au aplicat manevrele de resuscitare, însă totul a fost în zadar.

"Astăzi, 18 mai, ora 09.50, Inspectoratul de Poliție Județean Mehedinți a fost sesizat despre faptul că, la secția de votare nr.128, din loc. Burila Mare, unui bărbat de 75 de ani, din aceeași localitate, care s-a prezentat pentru a-și exercita dreptul la vot, i s-ar fi făcut rău în cabina de vot.

La fața locului s-au deplasat un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Mehedinți și polițiștii Secției de Poliție Rurală Șimian, în vederea acordării de îngrijiri medicale și efectuarea de verificări.

Procesul electoral a fost interupt pe timpul efectuării manevrelor de resuscitare, ulterior bărbatul fiind declarat decedat.

Trupul neînsuflețit va fi transportat la Serviciul de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzei decesului.

Se continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul", au transmis autoritățile.

Astăzi, românii își aleg următorul președinte.

Lupta pentru scaunul de la Cotroceni se dă între George Simion, candidat AUR, și Nicușor Dan, candidat independent.

Citește și: Roaep prezența la vot turul 2 alegeri prezidențiale 2025: Vezi online câți români au votat până la această oră!

Zeci de mii de angajați MAI păzesc secțiile de vot

Aproximativ 43.000 de angajaţi MAI asigură protecția secțiilor de vot, siguranța și menținerea unui climat normal, precum și cercetarea sesizărilor privind posibile incidente electorale.

Ministerul Afacerilor Interne a oferit o declarație de presă în care a explicat faptele și acțiunile care sunt considerate fraude și infracțiuni. De asemenea, a oferit asigurări că instituţia îşi va îndeplini atribuţiile legale cu profesionalism, echidistanţă şi transparenţă, astfel încât siguranţa fiecărui cetăţean să primeze.

Se consideră fraudă la vot: votul multiplu, folosirea unor acte false, împiedicarea dreptului de vot, oferirea de bani sau bunuri pentru influențarea votului. Aceste fapte se pedepsesc cu închisoarea între 6 luni și 5 ani.

Printre contravențiile sancționate cu amenzi se regăsesc: neluarea măsurilor necesare la adunările electorale, consumul de alcool în timpul acestora, nerespectarea regulilor din cabina de vot, publicarea ilegală de sondaje, continuarea propagandei sau îndemnurile adresate alegătorilor la intrarea în secții pentru a susține un candidat. Amenzile sunt cuprinse între 1.500 și 4.500 de lei.

Citește și: Alegeri prezidențiale 18 mai 2025: Câți români au drept de vot?


Editor web
Îți Recomandăm Și...