Indicele ROBOR la trei luni a explodat peste noapte. A atins maximul ultimilor 15 ani

Românii cu credite în lei primesc o nouă veste proastă, când nimeni nu se aștepta că se poate mai rău. Într-o singură zi, indicele ROBOR la trei luni a sărit de la 7,56% la 7,71% până la maximul ultimilor 15 ani.

Author: Sorin Negru miercuri 27 iulie 2022 , 13:56

robor

ROBOR este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat miercuri la valoarea 7,71% pe an, de la 7,56% pe an în ziua precedentă.

Citeste si: VIDEO- Criza forței de muncă i-a făcut pe patronii din HORECA să angajeze lucrători asiatici

O cotaţie identică nu a mai fost înregistrată din 22 octombrie 2007, când valoarea atinsă era de 7,81%. 

Cum se explică explozia indicelui ROBOR

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut cu 150% de la începutul anului, când era de doar 3,02%.

Citeste si: Indicele ROBOR nu se oprește din creștere

Creşterea accentuată a indicelui către nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia a început războiul în Ucraina.

Citeste si: Oana Roman, revoltată după ce a văzut cât costă un banal croissant: „Mai scump ca la Paris???”- kanald.ro

Citeste si: Ce vitamine sunt bune pentru sanatatea creierului

Citeste si: „Nu vreau să mor. Vă implor. Trebuie să încep radio-chimio” Oana Lis, strigăt de ajutor în mediul online. Soția fostului edil a rămas impresionată de cazul unei femei bolnave de cancer- wowbiz.ro

Indicele oscilează în funcție de politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piață, inflația și politica fiscală. 

Citeste si: Amânarea ratelor la credite pentru maxim 9 luni intră în vigoare

ROBOR este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 7,83% pe an, de la 7,70% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 7,90% pe an, de la 7,77% pe an, marţi.

Când vor crește ratele calculate pe baza IRCC

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă.

Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

În momentul indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

Indicele IRCC va crește și el în urma creșterii ROBOR, însă cu un decalaj de câteva luni.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si