Înscrierile la Programul Rabla pentru electrocasnice încep vineri, 19 noiembrie

Vineri, 19 noiembrie 2021, încep înscrierile în cadrul Programului Rabla pentru electrocasnice. Acesta program va avea loc în trei etape.

Author: Andreea Bolocan vineri 19 noiembrie 2021 , 09:56

Încep înscrierile la Programul Rabla pentru electrocasnice 2021 masini de spalat

Încep înscrierile la Programul Rabla pentru electrocasnice 2021

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Înscrierile pentru persoanele care doresc să participe la programul Rabla pentru electrocasnice încep astăzi, 19 noiembrie 2021, la ora 10:00.

Programul se va desfăşura în trei etape: prima pentru maşini de spălat rufe sau vase şi frigider sau congelatoare, a doua pentru televizoare, laptopuri şi tablete şi a treia pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare. La această sesiunea, vouchere sunt nominale, neputând fi transmise de la o persoană la alta.

Buget de 34 de milioane de lei pentru Programul Rabla

Sesinea Rabla pentru electrocasnice care se lansează vineri are un buget de 34 de milioane de lei.

Potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu, începând de vineri, de la ora 10.00, persoanele fizice au la dispoziţie 7 zileîn vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicaţia informatică.

Citeste si: Impozit auto 2022: Cât vom plăti la anul?

"Toţi cei interesaţi să participe în program, în oricare dintre etape, trebuie să îşi creeze un cont de utilizator. Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veţi putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape. În cazul în care aveţi deja un cont de utilizator, creat în prima ediţie de anul acesta a programului, nu trebuie să vă creaţi alt cont, ci doar să vă autentificaţi utilizând adresa de e-mail şi parola setată de dumneavoastră. În cazul în care aţi uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând paşii descrişi în aplicaţia informatică”, a declarat preşedintele AFM, Lóránd-Árpád Fulop.

După înscrierea solicitanţilor prin crearea conturilor de utilizator, vor începe etapele de selecţie, în aplicaţia informatică, a voucherelor aferente echipamentelor noi.

Calendarul de desfăşurare a programului pentru această sesiune este următorul:

- Înscrierea persoanelor fizice în aplicaţie, prin crearea conturilor de utilizator (19 noiembrie, ora 10.00- 25 noiembrie, ora 23.59);

- Etapa I: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele (26 noiembrie, ora 10.00- 2 decembrie, ora 23.59);

- Etapa II: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile şi tabletele (3 decembrie, ora 10.00- 9 decembrie, ora 23.59);

- Etapa III: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele (10 decembrie, ora 10.00 – 16 decembrie, ora 23.59).

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Electrocasnice la schimb

Citeste si: Sibiul va inaugura linia verde de transport electric pentru a rezolva problema lipsei locurilor de parcare

"Am introdus o condiţie mult mai riguroasă pentru folosirea voucherelor, ele sunt nominale, netransmisibile şi acest lucru este prevăzut în noul ghid astfel încât să limităm şi să eliminăm practic traficul sau vânzarea acestor vouchere după rezervare", a precizat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Ce electrocasnice sunt incluse în Programul Rabla

Echipamentele incluse în program şi sumele aferente fiecărui echipament sunt:

- 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C;

- 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D;

- 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;

- 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;

- 400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică G;

- 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;

- 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

- 500 de lei pentru laptopuri;

- 300 de lei pentru tablete.

Conform AFM, pentru laptopuri şi tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală şi monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepţia laptopurilor şi tabletelor vechi. De asemenea, pentru maşinile de spălat vase, precum şi pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program.

O altă noutate a acestei sesiuni este introducerea a două noi clase energetice pentru televizoare, astfel că în ediţia aceasta se vor putea achiziţiona televizoare având cel puţin noua clasă energetică G.

Listele cu beneficiarii aprobaţi vor fi publicate pe site-ul AFM, la secţiunea dedicată programului. De asemenea, valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

 

 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si