Însoțitorii persoanelor bolnave de cancer vor beneficia de consultații psihologice gratuite și concediu

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea prin care persoanele bolnave de cancer li se acordă consultații psihologice gratuite, iar persoanele care se îngrijesc de pacienți vor putea să își ia concediu pentru îngrijirea acestora.

Author: Diana Puiu marți 15 februarie 2022 , 13:01

Însoțitorii persoanelor bolnave de cancer vor beneficia de consultații psihologice gratuite și concediu

Însoțitorii persoanelor bolnave de cancer vor beneficia de consultații psihologice gratuite și concediu

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Insoțitorii persoanelor care suferă de cancer vor putea să își ia concediu în care să îngrijirească pacienții și vor primi consiliere psihologică gratuită.

Durata de acordare a concediului de indemnizație pentru îngrijirea pacientului este de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient.

Citeste si: Klaus Iohannis despre Planul Național de Combatere a Cancerului. Ce obiective au fost fixate

Pacienții peste 18 ani, cu afecțiuni ocnologice, vor beneficia de această indemnizație

„Beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul prevăzut la alin. (1) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament.(...) În fiecare an în care primeşte concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică. De aceleaşi drepturi beneficiază şi pacientul cu afecţiuni oncologice. În situaţia pacientului cu afecţiuni oncologice care are handicap auditiv ori surdocecitate, acesta are dreptul inclusiv la un interpret autorizat al limbajului mimico-gestual”, arată proiectul de lege.

Concediul și indemnizația pentru îngrijirea pacientului se vor elibera pe baza certificatului eliberat de medicul specialist.

Citeste si: Doctoriță din Bihor, trimisă în judecată de DNA pentru luare de mită. Ar fi luat șpagă de 334 de ori într-o singură lună

Concediul și indemnizația se eliberează pe baza certificatului de la medicul specialist

„În situaţia în care pacientul este însoţit la tratament pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau pe teritoriul altui stat care nu este membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de către casa de asigurări de sănătate la care angajatorul persoanei asigurate depune declaraţia prevăzută la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sau de către cea cu care persoana asigurată are încheiat contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, după caz, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi până la durata maximă prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară a pacientului cu afecţiuni oncologice”, se mai arată în forma înaintată spre promulgare. Cea care a inițiat acest proiect este senatoarea PNL Nicoleta Paulic, cea care a trecut cu bine peste acest tip de boală.

Citeste si: Noi decizii CNSU: Câte zile vor sta în carantină românii care se întorc din străinătate?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si