Ce salariu are un instalator în România?

Ce salariu are un instalator în România? Meseria e brățară de aur, spune o vorbă din popor, și există români care pot depune mărturie că zicala li se potrivește de minune. Instalatorii au ajuns să fie atât de bine plătiți în România că refuză să mai plece peste hotare, cum o făceau în alți ani

Webeditor: Mircea Pop marți 16 noiembrie 2021 , 10:55

Ce salariu are un instalator în România?
Instalatorii, plătiți ca-n Occident[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Salariile pentru instalatorii din România au ajuns la nivelul celor din străinătate și asta pentru că sunt scutiți de o parte din dările la stat,

iar serviciile lor se plătesc regește.

Marian lucrează ca instalator de 15 ani și ne mărturisește că dacă ar fi să o ia de la capăt... ar miza pe aceeași meserie. Și asta pentru că se câștigă extrem de bine.

Ce salariu are un instalator în România? "Între 5.000 și 6.000 de lei la un program de 8 ore"

Întrebat cum sunt salariile pentru instalatori, acesta a spus: "Între 5.000 și 6.000 de lei la un program de 8 ore. Pentru persoanele necalificate, undeva la 4.000 de lei!".

O vreme a fost plecat în Germania. Dar când și-a dat seama că la fel ar câștiga și în România...

s-a întors acasă.

"Salariul mi s-a părut unul foarte mic, adică banii pe care îi făceam acolo, gen undeva la 1.200 de euro, banii ăia pot să îi fac și în țară!", spune Dumitru Marian.

Mai ales că acolo din acești bani, mai bine de jumătate se duceau pe chirie utilități și hrană.

Citeste si: Lecție de implicare pe salariul minim

Facem cunoștință și cu Matei. Are doar 24 de ani și abia a descoperă tainele meseriei. De un lucru e sigur deja: să fii instalator în România înseamnă destui bani, așa că vrea să dacă și o școală de calificare.

„4.000 de lei, program de luni până vineri de la 8 la 5, pauză de masă, o oră. Presimt că e o meserie de viitor, e o meserie care nu e ca șoferia sau ca orice altceva!", afirmă Matei.

Recunoaște că împreună cu soția, care e make-up artist, câștigă suficient cât să ducă un trai decent și să nu trebuiască să plece peste hotare, departe de casă, unde nu curge doar lapte și miere.

Citeste si: VIDEO EXCLUSIV| Veniturile mici și cheltuielile mari fac ca traiul în România să devină o misiune imposibilă

"La început iei 1.500 de euro, plătești chiria 300-400 de euro, trimiți acasă ceva la familie, stai și departe de ei și cu cei mai mănânci, ce iei pe mere, dai pe pere!", povesteşte acesta.

Veniturile sunt mari, pentru că și serviciile instalatorilor sunt scumpe

Veniturile sunt mari, pentru că și serviciile instalatorilor sunt scumpe. De pildă, dacă cineva apelează la serviciile lor în afara programului... urgența va fi plătită regește.

Dacă veți avea o urgență în weekend ce ține de competența unui instalator, veți achita următorul tarif: între 100 și 150 de lei deplasarea plus constatarea și până la 500 de lei manopera în funcție de amploarea lucrării.

În plus, sunt scutiți de plata unor impozite, asta după criza din construcții din 2018 care a determinat guvernul să ia măsuri, să întoarcă muncitorii acasă din străinătate.

Citeste si: Cine sunt românii care ar putea plăti taxe mai mari din 2022

"Această reducere este de undeva de peste 50% raportat la taxele care sunt la un salariu standard!", spune Bogdan Ivan, reprezentantul unui ansamblu imobiliar.

Salariile instalatorilor din România au crescut cu procente semnificative, vorbim de creșteri de aproximativ 10-15% procente anual, procente care nu sunt deloc de neglijat!

Specialiștii în resurse umane spun că ordonanța a fost ca o gură de aer, cu atât mai mult cu cât în ultimii ani, România a importat forță de muncă asiatică în construcții.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si