Institutul National de Statistica a confirmat cresterea salariului mediu net in Romania. Cresterea este una de 0,1%

Ministerul Muncii si Justitiei Sociale saluta cresterea salariului mediu net anuntata de Institutul National de Statistica in comunicatul remis: "Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2487 lei, in usoara crestere fata de luna precedenta cu 3 lei (+0,1%)".

C.I.P., miercuri 11 aprilie 2018 , 14:02

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Totodata, INS a constatat si o crestere a salariului mediu net in luna februarie a anului 2018, fata de aceeasi luna a anului trecut: "Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,2%".

INS a mai constatat cresteri ale salariului mediu net si in sectorul bugetar: "in sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+1,1%), respectiv in administratie publica (+0,6%)".

Singura exceptie, si anume aceea din domeniul sanitar ("Castigul salarial mediu net a scazut in sanatate si asistenta sociala, -2,1%, comparativ cu luna precedenta") se explica prin faptul ca, in luna februarie, numarul zilelor nelucratoare (opt) a fost mai mic decat in luna ianuarie (11).

Mentionam ca, in sanatate si asistenta sociala, zilele nelucratoare, care se acopera prin garzi si asigurarea continuitatii, se platesc cu un spor de pana la 100% din salariul de baza. Astfel, in luna ianuarie au fost libere prin lege zilele de 1,2 si 24 ianuarie, carora li se adauga opt zile de week-end, fata de februarie, cand au fost libere doar cele opt zile de week-end.

Mai mult, in luna ianuarie in sanatate s-au angajat 4.000 de cadre sanitare, iar pentru februarie se estimeaza o angajare de acelasi nivel. Aceasta inseamna o crestere lunara de circa 1% a personalului, in special cu salarii de debutant, adica mai mici. Precizam ca si in anii anteriori, 2016, respectiv 2017, s-a inregistrat o fluctuatie similara intre lunile ianuarie si februarie, in ceea ce priveste salarizarea, din aceleasi motive precum cele enuntate anterior, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale. 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si