Intalnire secreta la Harvard. Oamenii de stiinta pun la cale crearea primului genom uman sintetic

Universitatea Harvard a gazduit in urma cu trei saptamani un eveniment cu usile inchise, la care au participat 130 de oameni de stiinta, antreprenori si actori importanti in realizare de politici. Discutiile au vizat crearea unui genom uman sintetic.

A.C., vineri 03 iunie 2016 , 21:43

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Potrivit Washington Post, in urma intalnirii a urmat un val de critici, astfel ca  participantii si-au publicat ideea, anuntand ca lanseaza un proiect pentru a reduce radical costurile sintetizarii genomurilor - un efort de dezvoltare biotehnologica revolutionar, care le-ar putea permite tehnicienilor sa creeze organe umane pentru transplanturi. Anuntul a fost facut intr-un numar al revistei de specialitate Science.

Sustinatorii genomurilor sintetice schiteaza un proiect la aceeasi scala ca Proiectul Genomului Uman (HPG) din anii 1990, care a dus la secventierea, in premiera, a genomului uman. Proiectul a fost numit si "Proiectul scrierii Genomului" (HPG-write)

"Scopul HGP-write este de a reduce de peste 1.000 de ori, in 10 ani, costurile de creare si testare a genomurilor mari, inclusiv a genomului uman, in linii celulare, dezvoltand concomitent noi tehnologii si un cadru etic pentru creatii la nivelul unui genom, precum si pentru aplicatii medicale de transformare", a scris grupul de oameni de stiinta intr-un proiect de comunicat de presa obtinut de The Post.

Articolul din Science ofera o serie de exemple de ceea ce ar putea rezulta din sintetizarea genomului, cu costuri scazute: "cresterea de organe umane pentru transplant; crearea de imunitate la virusi in linii celulare prin recodarea genomului; crearea de rezistenta la cancer in noi linii celulare terapeutice; accelerarea unor vaccinuri care sa fie produse rapid si cu costuri eficiente, dar si dezvoltarea farmaceutica prin folosirea de celule umane".


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si