Ce se întâmplă dacă o femeie urcă pe Muntele Athos?! Este interzis acest lucru

Află de ce este interzis ca o femeie să urce pe Muntele Athos. După Vatican este zona cea mai Sfântă din lumea creștinității.

Author: Georgiana Balaban luni 18 iulie 2022 , 19:51

muntele athos

Femeile nu au voie pe Muntele Athos.

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Muntele Athos este după Vatican locul cel mai Sfânt din lumea creștinătății. Cei care au ajutat la construirea Muntelui Athos au fost de acord ca acesta să fie sub protecția Avatonului.

Acest lucru este întărit de multe hrisoave și sigilii. Există o legendă potrivit căreia o femeie a încercat să urce pe munte. Ea fusese ctitorită chiar de tatăl său. În timp ce urca pe munte a auzit o voce care o mustra pentru îndrăzneala ei. Vocea nu a lăsat-o să meargă mai departe și a fost nevoită să renunțe.

Femeile nu au voie pe marele munte

Preoții afirmă că mai toți marii duhovnici din Athos s-au făcut părinți și sprijin creștinilor din lume, prin cărți și prin conferințe, prin spovedanie și povățuire. Pentru a ajunge mari duhovnici, s-au folosit de liniștea și „avaton-ul” Sfântului Munte, conform crestinortodox.ro.

Citește si: Postul Sf. Marii 2022: Tradiții şi obiceiuri pentru români

Avatonul reprezintă legea care interzice femeilor să urce pe muntele Athos. „Avaton” înseamnă „neumblat”, prin acest cuvânt făcându-se referire la interdicția femeilor de „a umbla” pe pământul Sfântului Munte Athos.

Datorită legii, zona este una sihastrică și monahală, departe de poftele lumii păgâne.

Călugării care au ajutat la ridicarea mănăstirilor și clădirilor de pe stânci au pus această interdicție. În lume mai există mănăstiri ortodoxe care au această regulă, precum: Mânăstirea Frasinei, România; Mânăstirea Sfântul Visarion – Dosikou, Grecia; Mânăstirea Sfântul Sava cel Sfințit, Israel.

Citește si: Un preot din Iași a murit într-un mod misterios. El era cunoscut în comunitate pentru că slujea fără bani

Citeste si: Salariul minim crește semnificativ în unele domenii! Ce angajați se vor bucura de venituri mai mari: ,,Cât mai repede cu putință”- kanald.ro

Citeste si: Deea Maxer și noua iubită a lui Dinu, prima confruntare față în față! Marea întâlnire a decurs într-un mod cu totul neașteptat- wowbiz.ro

Interdicția intrării femeilor la Muntele Athos a fost instituită în secolul al XI-lea. Decizia a venit după ce mai mulți călugări au fost seduși de femei cochete. Aveau tendințe histrionice, se dădeau drept ciobani pentru a intra în contact cu aceștia, corupându-i să întrețină relații sexuale. Nu este permis nici accesul animalelor de sex feminin.

Un grup de oameni de știință au transmis în anul 2019, la Salonic, că au găsit oasele unei femei care a fost înmormântată cu secole în urmă în cimitirul Mănăstirii Pantokratoros de pe Muntele Athos.

Acele oase au fost descoperite în timpul lucrărilor de restaurare făcute la podeaua capelei Sf. Atanasie din Athonita.

Pe „Sfântul Munte” sunt douăzeci de mănăstiri unde este permis doar accesul bărbaților.

Citește si: Calendar ortodox august 2022: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie şi neagră

„Este bine știut că, în trecut, când au existat invazii sau revoluții, călugării și-au deschis mănăstirile pentru a proteja populația locală. Astfel se explica prezența unei femei pe Athos”, a explicat unul dintre arheologii care au descoperit osemintele.

Citeste si: "Ferească Dumnezeu! Nu îndemn pe nimeni!" Cum a reușit Florin Salam să treacă peste moartea primei sale soții- kfetele.ro

Citeste si: Cât de simplă și cu bun gust a fost nunta Ioanei Ginghină! Imagini inedite de la marele eveniment din viața actriței- radioimpuls.ro

Muntele Athos are o înălțime de 2.033 m și o peninsulă cu lungimea de 60 km și o lățime ce variază între 8 și 12 km.

Pe „Sfântul Munte” găsim 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mulțime de chilii călugărești ortodoxe, în care trăiesc mai mult de 1500 de monahi ortodocși. Regiunea este autonomă din punct de vedere administrativ, alcătuind un stat monastic cu capitala la Kareia.

Intrarea se face după ce toți vizitatorii obțin un diamonitirion, o formă de viză bizantină care este redactată în limba greacă și datată folosind calendarul iulian, fiind semnată de către patru secretari ai unor mănăstiri importante. În acest mod se atestă permisiunea de acces pe Sfântul Munte și de cazare în mănăstirile de acolo, pe durata pelerinajului.

Citește si: Calendar creștin-ortodox 18 iulie 2022: Cinstirea sfântului care a sfărâmat idolii cei fără de suflet ai păgânilor. Luni e sărbătoare cu cruce neagră în calendar


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si