Sfântul Ilie 2022: Ce se spune în popor despre această zi de sărbătoare? Tradiţii româneşti

Sfântul Ilie 2022. Biserica Ortodoxă îl cinstește în fiecare an pe data de 20 iulie pe Sfântul Ilie. Iată care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri din popor pe care românii le respectă!

Author: Madalina Grigore luni 18 iulie 2022 , 10:54

Sfântul Ilie 2022

Sfântul Ilie 2022: Tradiții românești în această zi de sărbătoare.

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sfântul Ilie 2022. Potrivit calendarului ortodox, Sfântul Ilie este sărbătorit în fiecare an pe data de 20 iulie. Potrivit tradiției creștine, Sfântul Ilie este aducătorul de ploi, în special în perioadele secetoase, dar este considerat și protectorul tuturor aviatorilor.  

Iată ce se spune în popor despre sărbătoarea Sfântului Ilie, dar și care sunt cele mai importante tradiții românești din această zi!

Sfântul Ilie 2022

Sfântul Ilie 2022: tradiții românești

În Panteonul românesc,  Sfântul Ilie  este prezentat drept o divinitate a Soarelui și a focului, identificată cu Helios din mitologia greaca și cu Gebeleizis din mitologia geto-dacă.

Se mai spune că Sfântul Ilie este ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi. Totodată, el poate arunca grindină și alungă canicula şi seceta de pe ogoare şi răcoreşte pământul.

Citeste si: Sărbătoare 13 iulie 2022: Ce sfânt este prăznuit în calendarul orodox

În credinţa ortodoxă, Sfântul Ilie este considerat un sfânt drept, corect. El a fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii.

Rugându-se, Sfântul Ilie i-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva lui. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile si daruindu-i un car tras de cai albi l-a făcut puternic şi biruitor în faţa acestora.

Citeste si: Se dau 1.500 de lei de persoană! Banii intră direct pe card. Cine sunt beneficiarii- kanald.ro

Citeste si: Theo Rose a vorbit despre nuntă cu lacrimi în ochi! De ce nu va îmbrăca rochia de mireasă?!- wowbiz.ro

Se mai crede că atunci când tună şi fulgeră, Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Legenda spune că acolo unde loveşte fulgerul este ascuns un demon şi Sfântul îi vine de hac. Tunetul este provocat de roţile carului şi de viteza cu care trăsura sa aleargă.

Tradiția ne spune că, datorită puterii imense ce-i fusese dată pentru a-i înlătura pe demoni, atunci când mergea cu carul prin cer, Sfântul Ilie zguduia tronul lui Dumnezeu. Din acest motiv, Dumnezeu i-a luat puterea dintr-o mână și dintr-un picior.

Sfântul Ilie 2022

Sfântul Ilie 2022: ce nu este bine să faci pe 20 iulie?

În tradiția creștină, se spune că în ziua de  Sfântul Ilie  oamenii nu se lucrează. Altfel, sfântul Ilie va arunca cu fulgere  şi grindină şi prăpăd asupra recoltelor.

Tot în această zi de sărbătoare, creștinii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere.

Se mai crede că pe 20 iulie, vrăjitoarele culeg plantele cu ajutorul cărora fac farmece.

Credincioșii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nu.

Citeste si: Sărbătoare 12 iulie 2022: Este cruce neagră în calendarul ortodox! Ce nu trebuie să faci în această zi?

Citeste si: „Eu am lăsat totul în urmă și am plecat doar cu hainele mele!” Alex Ashraf a dat cărțile pe față! Ce a spus despre divorțul de Oana Zăvoranu, după ce bruneta l-a acuzat de infidelitate- kfetele.ro

Citeste si: ”Îmi pare foarte rău” Cum a reacționat fosta iubită a lui Andre Bîrleanu, după ce modelul a fost acuzat că și-a răpit, bătut și abuzat actuala parteneră în centrul Capitalei- radioimpuls.ro

Se spune că ar trebui să purtăm ramuri de salcie, pentru a ne feri de trăsnete

Se mai crede că dacă va ploua în această zi,  pomii îşi vor strica roadele  şi recolta va fi săracă;

Mai mult, plantele medicinale, de leac, au puteri mai mari dacă sunt culese în această zi;

Totodată, de Sfântul Ilie, fetele tinere, nemaritate, îşi pot visa ursitul.

Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Ilie 2022? Spune-le La mulţi ani!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si