Iohannis: E inadmisibil ca oamenii de afaceri nu isi pot face planurile de business din cauza politicilor fiscale confuze, instabile si aflate parca la discretia exclusiva a catorva decidenti. Aceste practici sa inceteze

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, la Gala "Topul National al Firmelor”, un mesaj in care le spune oamenilor de afaceri ca este inadmisibil ca ei nu isi pot face planurile de business din cauza politicilor fiscale confuze, instabile si aflate parca la discretia exclusiva a catorva decidenti. Iohannis a mai aratat ca este o mare nedreptate faptul ca eforturile oamenilor de afaceri sunt anulate de politici fiscale neinspirate, insuficient argumentate sau chiar lipsite de fundamente economice si ca este cazul ca aceste practici sa inceteze.

Author: V.P. joi 09 noiembrie 2017 , 21:10

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In mesajul transmis la Gala "Topul National al Firmelor”, seful statului a afirmat ca decidentii politici au de invatat lectii importante de la laureatii acestei gale si ca este datoria lor sa ofere solutii la neajunsurile mediului de afaceri, sa sprijine infiintarea si cresterea firmelor prin politici si masuri care sa raspunda nevoilor mediului de afaceri, nu sa actioneze impotriva acestora.

"In conditiile in care birocratia, concurenta neloiala si lipsa de predictibilitate afecteaza si franeaza economia, solutiile trebuie sa aduca eficienta si etica, deopotriva in afaceri si in actul guvernarii. Economia nu poate progresa in absenta eticii, a responsabilitatii in economie, dar nici in absenta responsabilitatii in decizia politica", a spus Iohannis, aratand ca, in pofida cresterii economice record a Romaniei, exista serioase motive de ingrijorare din cauza reducerii investitiilor straine directe cu aproape 20% pe primele opt luni ale anului, dar si a reducerii investitiilor publice, aflate intr-un continuu si pronuntat regres.

Presedintele Iohannis le-a mai transmis oamenilor de afaceri ca este o mare nedreptate faptul ca eforturile si planurile lor sunt anulate de politici fiscale neinspirate, insuficient argumentate sau chiar lipsite de fundamente economice si ca este cazul ca aceste practici sa inceteze.

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

Citeste si: Gina Pistol și Smiley au vorbit despre al doilea copil, chiar în ziua nunții! Vestea emoționantă pe care au dat-o- wowbiz.ro

"Este evident faptul ca, intr-un mediu de afaceri instabil, antreprenoriatul se lupta nu doar cu incertitudinea economica inerenta afacerilor, ci si cu imprevizibilitatea politicilor guvernamentale. Tocmai pentru a evita un asemenea climat, pregatirea si buna credinta a decidentilor politici sunt esentiale. Consider ca este o mare nedreptate faptul ca eforturile si planurile dumneavoastra de afaceri sunt anulate de politici fiscale neinspirate, insuficient argumentate sau chiar lipsite de fundamente economice. Consider ca este cazul ca aceste practici sa inceteze. Mediul de afaceri nu poate prospera decat prin politici economice responsabile, coerente, care sa rezolve problemele de azi fara a genera altele maine, poate chiar mult mai grave pe termen lung", a mai aratat seful statului.

El a spus ca, desi aceste cerinte pentru buna functionare a mediului de afaceri sunt cunoscute, constata cu regret ca, in pofida apelurilor la nevoia de predictibilitate economica, inclusiv din partea oamenilor de afaceri, Guvernul a ales sa modifice prevederi fiscale esentiale, cu mai putin de doua luni inainte de momentul asumat al aplicarii lor.

"Este inadmisibil faptul ca oamenii de afaceri nu isi pot face planurile de business tocmai din cauza politicilor fiscale confuze, instabile si aflate parca la discretia exclusiva a catorva decidenti. De aceea am indemnat mereu la mai multa deschidere a autoritatilor catre dialog si parteneriat. in definitiv, mediul de afaceri trebuie sa fie un partener si chiar un vector al schimbarii in bine, nu victima unei schimbari cu orice pret. Performanta economica trebuie sustinuta prin dezvoltarea consistenta a infrastructurii. Aceasta trebuie sa devina prioritatea zero a oricarui program de guvernare. in lipsa unei infrastructuri moderne, investitiile ne vor ocoli, iar decalajele de dezvoltare intre regiuni se vor adanci. Este evident ca starea actuala nu mai poate continua, daca vrem sa ne ridicam la nivelul tarilor dezvoltate ale Uniunii Europene", a mai declarat Iohannis.
 

In opinia acestuia, o alta provocare a situatiei economice actuale vizeaza problema resursei umane, fiind binecunoscute dificultatile pe care angajatorii le au in a gasi resursa umana de calitate, in contextul unei piete a muncii tot mai concurentiale.

Citeste si: „Am dormit în dric două ore.” Ce s-a întâmplat cu Anamaria Prodan în urmă cu o zi? Vedeta are o nouă achiziție- kfetele.ro

Citeste si: Gina Pistol, ravisantă în cea de-a doua rochie pe care a purtat-o la petrecerea de nuntă! Vedeta a strălucit la propriu- radioimpuls.ro

"Sunt convins ca mediul de afaceri poate reprezenta un partener autentic pentru toate aceste eforturi de schimbare si modernizare a Romaniei. Totodata, administratia romaneasca trebuie sa faca pasi hotarati catre modernitate, catre era tehnologiei, prin promptitudine si transparenta. Doar astfel, relatia dintre stat si cetatean va fi bazata pe incredere si onestitate, nu pe adversitate sau complicitate. Antreprenoriatul romanesc merita sustinut printr-o strategie coerenta, pe termen lung, care sa genereze nu doar acumulare de capital, ci si educatie economica, de dorit inca din scoala. Este esential ca tinerii sa inteleaga cum functioneaza economia, care sunt politicile economice sanatoase si cum pot face primii pasi pe calea antreprenoriatului", a adaugat Iohannis, in mesajul transmis, joi seara, la cea de-a XXIV-a editie a Galei "Topul National al Firmelor”, organizata la Romexpo.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si