Iohannis, mesaj de Ziua Europei: Modul în care vom depăşi actuala criză va marca profund conştiinţa noastră europeană

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în mesajul transmis, sâmbătă, de Ziua Europei, că proiectul european a trecut cu bine de provocările de până acum atunci "când răspunsurile au fost rezultatul unui amplu efort comun". "Modul în care vom depăşi actuala criză va marca profund conştiinţa noastră europeană şi va da un nou sens viitorului Uniunii Europene", spune el.

Author: A.M.S. sâmbătă 09 mai 2020 , 09:40

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"Sărbătorim astăzi Ziua Europei într-un context cu totul special, imposibil de imaginat în urmă cu doar câteva luni de zile. Este cea mai dificilă perioadă pentru continentul nostru după cel de-al Doilea Război Mondial, un moment care ne testează rezistenţa, unitatea şi umanitatea. Istoria ne arată că proiectul european a trecut cu bine de provocările trecutului atunci când răspunsurile au fost rezultatul unui amplu efort comun.

Modul în care vom depăşi actuala criză va marca profund conştiinţa noastră europeană şi va da un nou sens viitorului Uniunii Europene. Solidaritatea şi coeziunea europeană sunt valori de o importanţă majoră, pe care se fundamentează continuitatea proiectului european şi reconectarea la nevoile şi aşteptările cetăţenilor noştri", a arătat Iohannis, în mesajul de Ziua Europei.

Citeste si: SUA: Peste 1.600 de decese din cauza coronavirusului în 24 de ore

El a adăugat că, la 70 de ani de la "Declaraţia Schuman”, bazată pe o viziune comună asupra principiilor de unitate şi cooperare europeană, "demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectul pentru drepturile omului, toate aceste valori, care au conturat proiectul european de la bun început, rămân astăzi la fel de

valabile şi capătă o semnificaţie mai profundă acum, când ne luptăm să salvăm vieţile cât mai multor cetăţeni europeni".

Iohannis a spus că ţara noastră este pe deplin integrată în marea familie europeană.

Citeste si: Un elev de 16 ani a fost înjunghiat de 5 ori în fața liceului. Ce s-a întâmplat cu agresorul- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

"Românii şi-au câştigat respectul Europei prin ataşamentul autentic faţă de valorile europene şi prin susţinerea constantă pentru păstrarea nealterată a democraţiei şi a drepturilor civice. Anul trecut, marcam Ziua Europei la Sibiu, în cadrul unui Summit în care liderii europeni şi-au reafirmat angajamentul pentru o Europă unită şi coezivă, în care statele membre trebuie să acţioneze împreună pentru a reuşi să vină cu răspunsuri eficiente în faţa provocărilor comune. «Spiritul de la Sibiu» îşi păstrează deplina relevanţă şi dobândeşte noi valenţe în faţa provocărilor de astăzi", a afirmat şeful statului.

Citeste si: Comisia Europeană recomandă statelor membre să prelungească până la 15 iunie restricţiile de călătorie

Potrivit lui Iohannis, criza generată de pandemia de COVID-19 a arătat cât de importantă este o abordare comună, în spiritul unităţii şi solidarităţii.

Citeste si: „M-a bătut, recunosc.” Adriana Bahmuțeanu a fost victima abuzurilor fizice- kfetele.ro

Citeste si: Expresia nefericii de pe chipul lui Ben Afleck la Premiile Grammy 2023 a provocat isterie în rândul fanilor! Internauții au lansat glume pe seama apariției actorului- radioimpuls.ro

"În confruntarea cu această provocare fără precedent, România a dovedit încă o dată că este un partener de încredere. Echipe de medici şi asistenţi români s-au deplasat în Italia şi Republica Moldova pentru a sprijini eforturile de combatere a epidemiei. De asemenea, ţara noastră este primul stat membru care gestionează constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale pentru întreaga Uniune, fiind deja livrate prin acest mecanism echipamente esenţiale în zonele cele mai afectate. Totodată, România beneficiază de fonduri semnificative pentru atenuarea efectelor crizei, în valoare de peste un miliard şi jumătate de euro din actualul buget multianual. În aceste vremuri dificile, trebuie să fim conştienţi că deciziile şi acţiunile noastre de acum pot influenţa decisiv direcţia strategică a marii familii europene. Este esenţial să reconfirmăm, prin tot ceea ce facem, că viziunea noastră rămâne una comună şi că, dincolo de diferenţele şi specificităţile noastre fireşti, ne uneşte voinţa de a găsi împreună soluţii durabile şi eficiente în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni. La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, România!", a mai spus Iohannis.

Citeste si: Incredibil! Zeci de români întorși din străinătate, umiliți în drumul spre carantină


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si