Iohannis: Rezultatele din 26 mai au confirmat că lucrurile se pot schimba în timp

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, marţi, că rezultatele din 26 mai au confirmat că lucrurile se pot schimba în timp.

R.B., marți 04 iunie 2019 , 12:21

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

„Concluzia, după scrutinul din 26 mai, este una foarte simplă şi doresc să o împărtăşesc şi cu dumneavoastră: românii au spus ferm că îşi doresc un parcurs european pentru România, în ciuda încercărilor eşuate de a slăbi încrederea cetăţenilor în proiectul european. Românii au dovedit, prin vot, că orice schimbare începe de la o aspiraţie şi de la înţelegerea modului în care funcţionează lumea de astăzi. Românii au transmis un mesaj clar, un mesaj proeuropean, au hotărât că locul României este, fără îndoială, în Uniunea Europeană, în rândul statelor care susţin şi cred în proiectul european, şi, pe scurt, au demonstrat că îşi doresc să se implice activ în apărarea statului de drept”, a afirmat preşedintele Iohannis.

În opinia şefului statului, este un semn clar că spiritul civic a devenit şi mai prezent, lucru care nu poate fi decât în beneficiul societăţii româneşti şi care demonstrează forţa ei de regenerare.

El a precizat că în România, ca şi în alte state ale Uniunii Europene, cetăţenii au respins discursul antieuropean, iar prin aceste alegeri, majoritatea cetăţenilor statelor membre au dovedit că înţeleg pericolele pe care le presupun curentele eurofobe, extremiste, naţionaliste şi populiste.

„Este un moment potrivit să continuăm să găsim soluţii pentru apărarea democraţiei, a statului de drept, a valorilor europene, iar aceste lucruri consider că sunt posibile prin educaţie. Avem datoria de a lăsa generaţiilor viitoare o tradiţie în implicarea civică la toate nivelurile societăţii. În acest sens, educaţia este cel mai sigur şi cel mai la îndemână instrument pe care îl are societatea. Cetăţenii europeni trebuie să fie şi pe mai departe atenţi şi pregătiţi să sancţioneze imediat derapajele, abuzurile şi acţiunile care nu sunt în concordanţă cu valorile şi regulile europene”, a adăugat preşedintele.

„Rezultatele din 26 mai au confirmat că lucrurile se pot schimba în timp, în mai bine, însă doar cu o implicare largă din partea cetăţenilor. Şi mă aştept ca cetăţenii să se implice şi în continuare! Îi îndemn să aibă aşteptări de la cei pe care i-au ales să îi reprezinte în Parlamentul European, să îi urmărească şi să reacţioneze imediat la orice acţiune care contravine valorilor asumate şi angajamentelor luate”, a continuat Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a spus că se aşteaptă ca întreaga societate românească să se implice, astfel încât politicienii să nu poată ignora rezultatul de la referendum, iar acesta să fie pus în practică imediat.

De asemenea, rezultatele acestor alegeri obligă Guvernul să nu mai ignore ori să pună la îndoială recomandările Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, ale Comisiei de la Veneţia, ale instituţiilor şi organismelor europene şi internaţionale de profil, a subliniat el.

Preşedintele a menţionat că societatea civilă a dat semnale puternice în ultimii ani că ataşamentul pentru valorile democratice autentice este fundamental, iar campania pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendum a dovedit exact această evoluţie. Segmente importante din societatea civilă se implică acum pentru a proteja un drept fundamental, dreptul la vot.

„Aşadar, vreau să îmi exprim încă o dată aprecierea pentru contribuţia extrem de importantă pe care societatea civilă a avut-o în aceste alegeri, şi nu numai. Momentul special prin care trece Uniunea Europeană îndeamnă la o întărire a relaţiei dintre statele membre, instituţiile europene şi societatea civilă. Acestea trebuie să gândească, să lucreze şi să acţioneze în unitate şi solidaritate acum mai mult ca oricând. Orice proces de consolidare a proiectului european, printr-o integrare mai profundă şi o adaptare la provocările şi crizele prin care trece Uniunea, nu poate fi complet şi credibil fără implicarea societăţii civile. Societatea civilă poate furniza expertiză de foarte bună calitate, de care autorităţile trebuie să înţeleagă că au nevoie. Cred că este absolut necesar să reconstituim legăturile solidarităţii umane, să găsim soluţii pentru recâştigarea sensului cetăţeniei, înţeleasă ca angajare activă şi responsabilă pentru modernizarea societăţii. Aşadar, avem nevoie de solidaritate, unitate, implicare şi decizii care să redea încrederea în viitor şi pentru generaţiile care vor veni. Mai simplu, se numeşte viziune”, a mai afirmat preşedintele Iohannis.

 

Autor:
News.ro
Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:

Te-ar putea interesa si