Ion Iliescu, amintiri despre întâlnirea cu Regina Elisabeta a II-a. "România a pierdut un prieten și un reper"
Ion Iliescu, fostul președinte al României, ajuns la venerabila vârstă de 92 de ani, a publicat un text pe blogul său despre Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cu care s-a întâlnit în urmă cu 18 ani.
Author: Sorin Negru vineri 09 septembrie 2022 , 15:26
Ion Iliescu s-a numărat printre şefii de stat care s-au întâlnit Regina Elisabeta a II-a, el primind oficial invitaţia de a participa la un dejun la Palatul Buckingham, în cursul vizitei oficiale din 2004.
"Am avut ocazia să o cunosc și să discut cu Regina, dincolo de constrângerile protocolului. O personalitate puternică, deschisă către problemele care dominau agenda publică, și cu simțul umorului", scrie
Potrivit fostului președinte român, cel care a refuzat accesul Regelui Mihai în țară imediat după revoluția din 1989, relațiile României cu Marea Britanie au fost "neașteptat de corecte, în această lungă domnie a Reginei Elisabeta a II-a".
Ion Iliescu: Este un moment delicat pentru Occident
Ion Iliescu consideră că Marea Britanie a pierdut, "într-un moment delicat pentru Occident, și pentru democrație ca sistem politic", un lider, și un liant al solidarității naționale, "iar România un prieten și un reper".
Potrivit fostului președinte școlit la Moscova, "Marea Britanie a fost un partener activ în efortul de industrializare și de modernizare a economiei României" și a contribuit la formarea personalului necesar aderării noastre la UE și la NATO.
"Păstrez o amintire puternică întâlnirii din 2004, în cadrul vizitei private în Marea Britanie, când Regina a oferit un dejun privat, la care a participat și marea noastră balerina Alina Cojocaru", își amintește fostul șef de stat.
Mesajul integral al lui Ion Iliescu la moartea Reginei Elisabeta a II-a
"Încetarea din viață a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a marchează sfârșitul unei epoci istorice, plină de schimbări, în care Marea Britanie a avut de jucat un rol de primă mână.
Victoria Marii Britanii în cel de-al Doilea Război Mondial, la care Regina a participat direct, ca toată generația din care a făcut parte, a fost începutul unor reforme economice și sociale ce au influențat atât continentul european, cât și întreaga lume.
Și-a făcut datoria care-i revenea în sistemul politic britanic, fără ezitare, și fără să se lase purtată de convingerile sale personale, oricât de greu i-a fost asta, în momente delicate din viață.
A fost o personalitate puternică, și complexă, dincolo de imaginea care ni se prezintă, ca de obicei, în astfel de momente.
Relațiile României cu Marea Britanie au fost neașteptat de corecte, în această lungă domnie a Reginei Elisabeta a II-a. Marea Britanie a fost un partener activ în efortul de industrializare și de modernizare a economiei României, a ajutat la pregătirea unor elite intelectuale și tehnice. A contribuit la formarea personalului necesar aderării noastre la UE și la NATO.
Marea Britanie este o destinație predilectă pentru români, în ciuda ieșirii țării din UE.
Am avut ocazia să o cunosc și să discut cu Regina, dincolo de constrângerile protocolului. O personalitate puternică, deschisă către problemele care dominau agenda publică, și cu simțul umorului. Și care nu a uitat o clipă de interesele țării al cărui șef de stat era! Păstrez o amintire puternică întâlnirii din 2004, în cadrul vizitei private în Marea Britanie, când Regina a oferit un dejun privat, la care a participat și marea noastră balerina Alina Cojocaru.
Marea Britanie a pierdut, într-un moment delicat pentru Occident, și pentru democrație, ca sistem politic, un lider, și un liant al solidarității naționale, iar România un prieten și un reper.
Transmit condoleanțele mele familiei îndoliate și întregul meu sprijin în aceste momente dureroase. Dumnezeu s-o odihnească!", a scris Ion Iliescu.