Mesajul lui Ion Iliescu, la 30 de ani de la câștigarea primelor alegeri libere din România

La împlinirea a 30 de ani de la alegerile din 20 mai 1990, în urma cărora Ion Iliescu a fost ales președintele României, acesta a transmis un mesaj pe blogul personal în care precizează că acestea au fost primele alegeri cu adevărat libere din istorie.

A.M.S., miercuri 20 mai 2020 , 17:52

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

  Ion Iliescu mai spune că actuala "clasa politică se rupe tot mai mult de societate, devenind, în anumite aspecte, un soi de frână socială".

  "20 mai 1990 – 30 de ani de la primele alegeri libere din România

  La trei decenii de la alegerile din 20 mai 1990, ele rămân un eveniment care-și are locul în cartea de istorie a României moderne, fiind primele cu adevărat libere, după o serie de regimuri mai mult sau mai puțin autoritare, care au implicat și limitarea dreptului de vot pentru multe categorii sociale.

  Demonizarea acelor alegeri poate fi, până la un punct, explicată, în contextul unei lupte politice , specifică acelor vremuri. Nu a fost Duminica Orbului, cum place unora să spună. Alegerea, atunci, nu s-a făcut în necunoștință de cauză, dimpotrivă. Privind retrospectiv, niciodată ca atunci agenda politicienilor nu s-a identificat atât de puternic cu agenda publică. Am ales, atunci, un Parlament, care era și Adunare Constituantă.

  Am construit instituții, pe baza unei Constituții care a preluat multe dintre obiectivele Revoluției Române, din decembrie 1989. Acum, când se manifestă tot mai fățiș o anumită tentație totalitară, apreciem la adevărata lor valoare Curtea Constituțională a României și Avocatul Poporului,. Indiferent de crizele pe care le traversează, România trebuie să rămână, așa cum și-au dorit cei care au votat în 20 mai 1990, o democrație funcțională, în care drepturile și libertățile cetățenești sunt garantate și apărate.

  Ion Iliescu

  România s-a schimbat mult în bine, dar sunt și lucruri care ne dezamăgesc, și ne îngrijorează. Dacă în 1990 clasa politică, aflată în proces de structurare, se prezenta în fața societății, cu proiecte și programe, cu valori democrate, acum constatăm că ea, clasa politică, se rupe tot mai mult de societate, devenind, în anumite aspecte, un soi de frână socială. Agenda publică este ignorată, dialogul cu societatea este superficial, și nu de puține ori, ipocrit. Ar fi o dovadă de înțelepciune, și de responsabilitate pentru clasa politică, dacă ar folosi oportunitatea oferită de criză și s-ar întoarce la agenda cetățeanului și la servirea interesului public.

  Alegerile din 20 mai 1990 au fost kilometrul zero al evoluției democrate a României. Nu a fost totul perfect, nu au mers lin toate lucrurile. Dar programul enunțat atunci, în lunile care au precedat alegerile, a unit națiunea în jurul unui proiect strategic, cel al integrării europene și euro-atlantic. Ne-am atins obiectivele, pentru că am crezut în ele. Sper să găsim din nou un proiect, care să unească, în actualele condiții, națiunea și să întărească democrația", scrie Ion Iliescu pe blogul său.

  Citeste si: Ce a făcut Ion Iliescu cu un ceas de aur decorat cu diamante primit de la un emir arab! Vezi cât valorează azi bijuteria purtată la mână de fostul președinte al țării!

  Citeste si: Ion Iliescu s-a izolat în casă și scrie la o carte! Măsuri stricte pentru fostul președinte din cauza coronavirusului

  Citeste si: Ion Iliescu împlinește astăzi 90 de ani. Care este cel mai mare regret al fostului președinte și ce trecut tumultuos are

   

  Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
  Te-ar putea interesa si