Istoricul si filosoful Neagu Djuvara a murit la varsta de 101 ani

Istoricul si filosoful Neagu Djuvara a murit la varsta de 101 ani, informeaza Televiziunea Romana.

Webeditor: V.P. Author: A.S. joi 25 ianuarie 2018 , 15:41

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

UPDATE: Istoricul Neagu Djuvara suferea de pneumonie. In urma cu o luna, a fost internat la Spitalul Victor Babes, dupa ce s-a simtit rau, au declarat pentru Realitatea Tv, surse apropiate familiei. Potrivit ultimelor informatii, va fi inmormantat la inceputul saptamanii viitoare.

Neagu Djuvara s-a nascut la Bucuresti intr-o familie aristocrata de origine aromâna, asezata in tarile române la sfârsitul secolului al XVIII-lea, care a dat multi oameni politici, diplomati si universitari de prestigiu.

Tatal sau, Marcel Djuvara, sef de promotie la Politehnica din Berlin-Charlottenburg in 1906, capitan de geniu in armata româna, a murit in cursul marii epidemii de gripa spaniola din 1918. Tinca Gradisteanu, mama sa, apartinea ultimei generatii dintr-un neam de mari boieri munteni.

Neagu Djuvara si-a facut studiile la Paris, licentiat in litere la Sorbona (istorie, 1937) si doctor in drept (Paris, 1940). A luat parte la campania din Basarabia si Transnistria ca elev-ofiter de rezerva (iunie- noiembrie 1941), fiind ranit aproape de Odesa.

Intrat prin concurs la Ministerul de Externe in mai 1943, este trimis curier diplomatic la Stockholm in dimineata zilei de 23 august 1944, in legatura cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietica, reprezentata de doamna Kollontai.

Numit secretar de legatie la Stockholm de guvernul Sanatescu, va ramâne in Suedia pâna in septembrie 1947, când comunistii preiau si acest minister.

Implicat in procesele politice din toamna lui 1947, hotaraste sa ramâna in exil, militând pâna in 1961 in diverse organizatii ale exilului românesc (secretar general al Comitetului

de Asistenta a Refugiatilor Români, la Paris; ziaristica; Radio Europa Libera; secretar general al Fundatiei Universitare „Carol I”).

In 1961, pleaca in Africa, in Republica Niger, unde va sta douazeci si trei de ani in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Straine si, concomitent, profesor de drept international si de istorie economica, la Universitatea din Niamey.

Intre timp, reluase studiile de filosofie la Sorbona.

in mai 1972, obtine doctoratul de stat (docenta) la Sorbona cu o teza de filosofie a istoriei, sub conducerea cunoscutului sociolog si filozof Raymond Aron[5]; mai târziu, obtine si o diploma a prestigiosului Institut national de limbi si civilizatii orientale de la Paris (INALCO).

Din 1984 este secretar general al Casei Românesti de la Paris, pâna dupa decembrie 1989, când se intoarce in tara. Din 1991 in 1998 este profesor- asociat la Universitatea din Bucuresti.

E membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iasi si al Institutului de Istorie „N. Iorga” din Bucuresti.

A fost decorat cu Marea Cruce a Ordinul national „Serviciul Credincios” si cu „Ordre des Arts et des Lettres” in grad de Ofiter.

 

Neagu Djuvara are din 15 martie 2017 gradul de general de brigada — cu o stea, in retragere.  

Sursa: wikipedia


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Vești proaste pentru românii care merg în această țară. Noi restricții au fost... Vești proaste pentru românii care merg în această țară. Noi restricții au fost introduse. Circulația pe timp de noapte este interzisă
spotmedia.ro
Plaje superbe, dar unde ai face bine să nu ajungi. Sunt cele mai periculoase din lume... Plaje superbe, dar unde ai face bine să nu ajungi. Sunt cele mai periculoase din lume (Galerie foto)
spotmedia.ro
În noiembrie 2020, perioada campaniei electorale, s-au raportat cu 20% mai puține... În noiembrie 2020, perioada campaniei electorale, s-au raportat cu 20% mai puține decese de Covid, cea mai mare eroare din pandemie
b1.ro
Turiștii se plâng. Cât trebuie să plătești pe un colac și o pereche de papuci de plajă... Turiștii se plâng. Cât trebuie să plătești pe un colac și o pereche de papuci de plajă la Mamaia dacă le-ai uitat acasă
infoactual.ro
Căsătoria dintre soții Gates s-a încheiat. Melinda va rămâne o femeie bogată? Căsătoria dintre soții Gates s-a încheiat. Melinda va rămâne o femeie bogată?
infoactual.ro
Profeție Baba Vanga. Anul în care Europa va fi pustiită! Dezastrul se apropie cu pași... Profeție Baba Vanga. Anul în care Europa va fi pustiită! Dezastrul se apropie cu pași repezi
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si