ITP 2021: Când este necesară vizita la RAR pentru a face ITP-ul mașinii tale

Inspecția Tehnică Periodică (ITP) trebuie făcută obligatoriu pentru toate mașinile care circulă pe șoselele din România. Aceasta se poate efectua la o stație de ITP obișnuită sau la una a Registrului Auto Român. Mai jos ți-am explicat când este obligatoriu să mergi cu mașina la RAR pentru ITP.

Author: Andreea Bolocan joi 23 septembrie 2021 , 16:15

ITP mașină

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Foarte multe mașini din România circulă fără ITP valabil

Conform unor cercetări făcute de către Registrul Auto Român (RAR), doar 5 din cele 7,3 milioane de autoturisme care circulă în România au ITP valabil, iar acest lucru înseamnă că aproape o treime din mașinile înmatriculate în România nu îndeplinesc cerințele legale pentru a putea circula.

În mod automat, înmatricularea acestora este suspendată, dar pentru ca decizia să se aplice acestea trebuie depistate în trafic de polițiști. Atunci când o fac, polițiștii ridică certificatul de și plăcuțele cu numere de înmatriculare, iar mașina nu mai poate fi condusă.

Citeste si: Cum alegi cele mai bune cauciucuri de iarna

Este un caz tipic în care o mașină trebuie să ajungă într-o stație RAR pentru efectuarea Inspecției Tehnice Periodice.

Măsura este una asiguratorie, legislatorul plecând de la premisa că obținerea ITP într-o unitate independentă se face fraudulos. Desigur, acest lucru chiar se întâmplă frecvent, o dovedesc rablele care sunt oprite frecvent pe șosele și care au ITP perfect valabil.

ITP-ul a devenit o afacere în sine, atât pentru deținătorul unei astfel de stații cât și pentru cei care le operează. În condițiile în care 5,3 milioane de autoturismele din România au mai mult de 12 ani, acestea trebuie să treacă anual pe la o stație ITP (de două ori pe an dacă e folosită la transport de persoane). La un preț mediu de 130 de lei pe mașină, vorbim de o piață peste 700 de milioane de lei. La ceasta se adaugă piața neagră a celor care fac ITP pe șpagăm, în acest caz, suma este de 2-3 ori mai mare în acest caz.

Când este obligatoriu să mergi cu mașina la RAR pentru ITP

Sunt mai multe situații în care o mașină trebuie prezentată la o stație a Registrului Auto Român, dar în puține cazuri este necesară efectuarea ITP la RAR.

De cele mai multe ori, ajung la RAR proprietarii mașinilor care sunt la prima înmatriculare în România, în cazul în care acestea sunt aduse din străinătate. Mașinile de acest gen trebuie să obțină din partea RAR cartea de identitate (CIV), dovada efectuării ITP și Certificatul de Autenticitate.

Citeste si: Cât de des trebuie să faci ITP-ul mașinii tale. Ce riști dacă ai ITP-ul expirat

Teoretic, o mașină înmatriculată deja în România poate să nu ajungă niciodată la RAR, presupunând că aceasta este menținută într-o stare tehnică perfectă.

ITP mașină

[Sursa foto: PixaBay]

Pe de altă parte, o mașină care este descoperită în trafic de către polițiști cu defecțiuni la sistemele de siguranță va avea dreptul de circulație suspendat până la remedierea defecțiunilor. Certificarea remedierii acestor defecțiuni se va putea face exclusiv într-o stație ITP a Registrului Auto Român.

Astfel, o mașină descoperită în trafic cu ITP expirat nu va mai putea înnoi ITP la o stație independentă, ci va trebui prezentată obligatoriu pentru ITP la o stație RAR.

Indiferent de situație, pentru obținerea ITP la RAR trebuie să te prezinți cu mașina și cu documentele acesteia în original: certificatul de înmatriculare, cartea de identitate (CIV), asigurarea RCA valabilă, scrie ProMotor.ro. 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si