Insulele disputate de cele două țări, pe care Moscova le numește Kurile, iar regimul de la Tokyo ca fiind "Teritoriile de Nord", au fost deținute de Rusia și revendicate de Japonia.

Citeste si: Rușii au publicat din greșeală câți soldați au pierdut în Ucraina. Postarea a fost ștearsă prea târziu

În raportul diplomatic anual publicat vineri, Ministerul de Externe japonez afirmă că „cea mai mare preocupare dintre Japonia și Rusia sunt Teritoriile de Nord”, numindu-le „teritorii japoneze asupra cărora Japonia deține drepturi suverane, dar care în prezent sunt ocupate ilegal de Rusia”.

Ultima dată când Japonia s-a referit la aceste insule ca fiind „ocupate ilegal” s-a întâmplat în anul 2003, potrivit postului public japonez NHK.

Insulele disputate de Japonia și Rusia 

Japonia și Rusia s-au angajat de mai mult timp în încercări de a conveni asupra unui tratat după al doilea război mondial, dar Ministerul de Externe japonez spune că actuala criză din Ucraina va opri discuțiile cu Rusia.

Luna trecută, Moscova a declarat că va renunța la discuții, invocând „imposibilitatea” de a continua negocierea, deoarece Tokyo „încearcă să dăuneze intereselor țării noastre”.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că insulele sunt „teritoriu inalienabil al Federației Ruse”.

Insulele Kurile se întind de la nord-est spre sud-vest pe o distanță de cca. 1.200 km, despărțind Marea Ohotsk de Oceanul Pacific.

Ele sunt sub jurisdicția Federației Ruse și sunt în componența regiunii Sahalin, dar Japonia susține că două dintre cele mai mari insule sudice plus insulițele Shikotan și Habomai fac parte din teritoriul său, aceasta situație fiind cunoscută ca disputa insulelor Kurile.

Au o populație de 19.000 locuitori.

Insulele Kurile, aflate în dispută de decenii, sunt situate între peninsula rusă Kamceatka şi principala insulă nordică a Japoniei 

Arhipelagul, aflat în dispută de decenii, este situat între peninsula rusă Kamceatka şi principala insulă nordică a Japoniei, Hokkaido.

Japonia a cedat aceste insule Uniunii Sovietice după ce a capitulat în al Doilea Război Mondial, scrie Agerpres.

Tokyo revendică următoarele insule: Etorofu (Iturup în rusă), Kunashiri (sau Kunashir), Shikotan şi grupul Habomai pe linia care desparte Marea Ohotsk şi Oceanul Pacific.

Propuneri anterioare de restituire iniţială a două din cele patru insule disputate, ca soluţie intermediară, au fost respinse.

Disputa continuă să împiedice încheierea unui tratat de pace între cele două state.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si