Jean Castex este noul premier al Franței

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat vineri în funcţia de premier pe Jean Castex, în urma demisiei lui Edouard Philippe, relatează BFMTV.

Author: M.A. vineri 03 iulie 2020 , 14:35

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Noul locatar de la Matingon este un necunoscut marelui public, în pofida faptului că s-a vorbit despre el în ultimele săptămâni, în contextul în care deţine funcţia de ”domnul ieşire din izolare” în cadrul Guvernului.

Jean Castex este cel care a pus împreună cu Édouard Philippe în aplicare ridicarea treptată a restricţiilor impuse din cauza epidemiei covid-19.

Primar în Pyrénées-Orientales de peste zece ani, Jean Castex, un funcţionar de rang înalt, a fost secretar general adjunct la Palatul Élysée din 2010 şi până la sfârşitul mandatului lui Nicolas Sarkozy.

El a fost numit să conducă un nou Guvern pe ”noul drum” promis de şeful statului.

Jean Castex, în vârstă de 55 de ani, originar din Gers, are o îndelungată carieră de funcţionar public de rang înalt.

”Un adevărat briceag elveţian, are conexiuni peste tot, ştie ce trebuie să facă la locul potrivit”, spune despre el un fost consilier al şefului statului, Franck Louvrier.

Citeste si: Ciolacu: Guvernul PNL ştie doar să risipească

Citeste si: Vestea bună pentru opt milioane de viitori pensionari- Șapte fonduri de pensii din Pilonul II depășesc inflația cu peste 10% în 2023- kanald.ro

Citeste si: Cum a fost, de fapt, relația Marcelei Fota cu fostul soț?! Acum a recunoscut: „Copilul meu nu știe”- wowbiz.ro

EXPERIENŢĂ ÎN MINISTERE SOCIALE

El cunoaşte de asemenea afacerile sociale- mai ales sectorul spitalicesc.

Funcţionarul de rang înalt a fost directorul Direcţiei Spitalizării şi Organizării Îngrijirilor (DHOS) de la Ministerul Sănătăţii şi Solidarităţii.

Ulterior, el a devenit şeful de cabinet al lui Xavier Bertrand la Ministerul Sănătăţii, iar apoi la Ministerul Muncii.

În 2017, Jean Castex a fost numit delegat interministerial la Jocurile Olimpice şi Paralimpice din 2024 şi preşedinte al Agenţiei Naţionale a Sportului.

Citeste si: Ministrul Sănătății face anunțul. Spre ce ne îndreptăm: "Pregătim un proiect de lege"

În această calitate, potrivit declaraţiei sale de interese, publicată pe site-ul Autorităţii pentru Transparenţa Vieţii Publice (HATVP), el a încasat 160.467 de euro net.

În aceeaşi declaraţie, el arată că este la conducerea Agenţiei Naţionale a Sportului, dar şi a Solideo, o societate de livrare de lucrări olimpice, fără remuneraţie.

Citeste si: „Eu vreau psihic să fiu bine, ca în egală măsură, psihic să îl fac bine pe copilul meu. Dacă vreau mâine, eu stau cu unul de 18 ani, că așa vreau eu.” Marcela Fota a vorbit despre partenerul său- kfetele.ro

Citeste si: "Acum văd cum karma lucrează. Doriane ești la fel de țepar ca Donca, doar că tu ca personaj faci mai mult rău copiilor". Dorian Popa, pus la zid! Ce a făcut și de ce este aspru criticat- radioimpuls.ro

ALES LOCAL ÎN 2008

Odată cu criza sanitară cauzată de epidemia covid-19, Jean Castex a fost însărcinat de către şeful statului să conducă ”ieşirea din izolare”, pe lângă premier.

În acest cadru, el a apărat o ”abordare globală” şi cuvântul-cheie ”treptat”, la mijloc între exigenţele sanitare şi necesitatea unei relansări economice.

Citeste si: STUDIU! Coronavirusul de acum este mult mai periculos față de cel apărut inițial în China

La 15 martie, în primul tur al alegerilor locale, el a fost reales la Prades, o comună mică din Pyrénées-Orientales, cu 75% din voturile exprimate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si