Joe Biden, mesaj pentru Vladimir Putin, din Polonia. "Lumea liberă este unită" împotriva războiului "brutal" declanșat de Rusia

Președintele SUA, Joe Biden, aflat într-o vizită de două zile în Polonia, transmite noi avertismente pentru Vladimir Putin, cel care a ordonat armatei ruse, în urmă cu mai bine de o lună, atacarea pe scară largă a Ucrainei.

Author: Sorin Negru sâmbătă 26 martie 2022 , 14:22

Joe Biden, un nou mesaj pentru Vladimir Putin, pe care l-a desemnat din nou drept "criminal de război"

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Președintele Joe Biden s-a întâlnit sâmbătă cu președintele polonez Andrzej Duda la palatul prezidenţial din Varșovia, după care liderul de la Casa Albă a făcut o vizită la Stadionul Naţional din capitala poloneză, unde se află refugiaţii ucraineni.

Citeste si: Joe Biden l-a numit "măcelar" pe Vladimir Putin

Cel mai puternic om al planetei  a rostit sâmbătă seara un discurs în care a chemat "lumea liberă" să ia poziţie împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin.

Joe Biden, primit de președintele Poloniei la palatul prezidențial din Varșovia

[Sursa foto: Twitter]

Prezent la Varșovia, Joe Biden a spus că „lumea liberă” este unită în eforturile de a sprijini poporul ucrainean, într-un discurs care va fi ținut sâmbătă în timpul vizitei sale în Polonia.

Citeste si: În ce condiții va folosi Rusia armele nucleare. Medvedev prezintă patru posibile scenarii

Biden a vorbit, de asemenea, despre importanța de a trage Rusia la răspundere „pentru războiul său brutal” și de a apăra „un viitor care are rădăcini în principii democratice”.

Președintele SUA și-a început și sfârșit discursul în fața mulțimii poloneze și ucrainene cu mesajul devenit celebru al Papei Ioan Paul al II-lea: ”Să nu vă fie teamă!”.

Citeste si: Ziua 31 în războiul Rusia-Ucraina. Mai multe rachete au lovit orașul Liov, la doi pași de Polonia. Stare de asediu în Kiev până luni dimineață

Președintele american a amintit de un episod personal din viața sa, spunând că ”a pierdut copii” și știe că ”nimic nu poate alina durerea”, amintind de ucrainenii ale căror familii sunt destrămate de război.

Biden: Articolul 5 este „o obligație sacră”

Joe Biden a reafirmat sâmbătă, la Varșovia, că Articolul 5 al Tratatului NATO constituie o „datorie sacră” pentru Statele Unite. Este vorba de clauza care prevede că un atac împotriva unei țări membre NATO este un atac împotriva tuturor statelor membre ale Alianței.  

Citeste si: Premierul ungar Viktor Orban: ,,Ungurii ştiu că cel mai bun război este cel pe care reuşeşti să-l eviţi”

Liderul de la Casa Albă a dat  aceste asigurări în timpul întâlnirii avute cu preşedintele polonez Andrzej Duda, a cărui țară se teme de agresivitatea Moscovei după declanșarea invaziei ruse în Ucraina.

Repetând că pentru americani Articolul 5 este „o obligație sacră”, Biden a adăugat: „Puteți conta pe asta!”. 

Joe Biden, dialog cu doi miniștri de la Kiev

Preşedintele american Joe Biden a discutat sâmbătă la Varşovia cu miniştrii ucrainean ai apărării şi de externe, în timpul reuniunii acestora cu omologii lor americani, relatează AFP.

Joe Biden a purtat o conversaţie informală cu şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, aşezaţi la o masă lungă la care s-au mai aflat ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, secretarul de stat american Antony Blinken şi secretarul apărării Lloyd Austin.

Citeste si: Un comandant din armata Rusiei a fost ucis de proprii soldați

Este vorba de prima întâlnire a lui Biden cu înalţi responsabili ucraineni de la începutul războiului din Ucraina, potrivit Agerpres.

Joe Biden l-a numit din nou "criminal de război" pe Putin

Vineri, în cursul unei vizite în Polonia, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a numit din nou "criminal de război" pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. 

Democraţiile sunt "unite în opoziţia şi efortul de a pune capăt devastărilor care au loc la comanda unui om despre care sincer cred că este un criminal de război", a spus preşedintele american la Rzeszow. "Cred că asta va corespunde şi definiţiei legale", a adăugat el.

Joe Biden s-a întâlnit cu omologul său polonez, Andrzej Duda, în oraşul din estul Poloniei, centru logistic pentru eforturile umanitare în sprijinul celor care fug de războiul din Ucraina.

Joe Biden, în mijlocul soldaților americani

Preşedintele american i-a vizitat vineri și pe militarii americani dislocaţi în Polonia, nu departe de frontiera cu Ucraina, unde şi-a manifestat ''dezamăgirea'' că, din motive de securitate, nu poate trece graniţa pentru a vedea el însuşi impactul războiului asupra acestei ţări.

''Sunt aici în Polonia pentru a vedea situaţia umanitară şi, sincer, o parte din dezamăgirea mea vine din faptul că nu o pot vedea eu însumi, cum am făcut în alte locuri'', a spus Biden în oraşul polonez Rzeszów, situat la circa 100 de kilometri de frontiera ucraineană.

Joe Biden, în mijlocul sodaților americani de la baza NATO din Polonia

[Sursa foto: Twitter]


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si