Joe Biden și Vladimir Putin, discuții virtuale despre Ucraina şi alte subiecte disputate

Președintele Americii Joe Biden și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au discutat marți, despre Ucraina şi alte subiecte disputare. Acestea au venit pe fondul temerilor occidentale că Moscova este gata să-şi invadeze vecinul din sud.

Author: Alexandra Bercea miercuri 08 decembrie 2021 , 16:06

Joe Biden și Vladimir Putin, discuții virtuale despre Ucraina şi alte subiecte disputate

Joe Biden și Vladimir Putin, discuții virtuale despre Ucraina şi alte subiecte disputate

[Sursa foto: news,ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Biden şi Putin au fost surprinși de televiziunea rusă salutându-se prietenos la începutul întâlnirii, în ciuda faptului că se aștepta un început tensionat.

Citeste si: Biden si Putin discuta despre Ucraina

Cei doi lideri au discutat timp de două ore şi un minut

Înainte de videoconferinţă, oficialii americani au declarat faptul că Biden îi va spune lui Putin că Rusia şi băncile sale ar putea fi lovite de cele mai dure sancţiuni economice de până acum dacă atacă Ucraina.

Aceștia au afirmat că sancţiunile au fost concepute pentru a-l descuraja pe Putin să folosească zeci de mii de trupe adunate lângă graniţa cu Ucraina cu scopul de  a-şi ataca vecinul din sud.

Kremlinul a declarat  că speră ca cei doi lideri să poată organiza un summit personal cu scopul de a discuta despre ceea ce a descris drept starea relaţiilor dintre SUA şi Rusia, care au scăzut de la sfârşitul Războiului Rece.

Citeste si: Întâlnire online de gradul zero între Biden și Putin. Tensiuni uriașe la doi pași de România

Moscova a pus sub semnul întrebării intenţiile ucrainene

Mosocva își  doreşte garanţii că Kievul nu va folosi forţa pentru a încerca să recupereze teritoriul pierdut în 2014 de separatiştii susţinuţi de Rusia. Ucraina a exclus acest scenariu: "Dorim relaţii bune, previzibile cu Statele Unite. Rusia nu a intenţionat niciodată să atace pe nimeni, dar avem preocupările noastre şi avem liniile noastre roşii", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

Citeste si: Vești triste: Prețul gazelor a crescut din nou în Europa. Vladimir Putin ţine sub control piaţa europeană a gazelor

Liderii din Marea Britanie, Statele Unite, Franţa, Germania şi Italia urmau să poarte o discuţie telefonică de la ora 18:00

Peskov a cerut ca toată lumea să își păstreze luciditatea. De asemenea, a spus că este vital ca Putin şi Biden să vorbească, având în vedere ceea ce el a numit escaladarea extraordinară a tensiunilor din Europa.

Marți, rabla rusă s- a depreciat ușor, iar unii analişti de piaţă au prevăzut că discuţiile vor reduce tensiunile.  Alţii spuneau că ameninţarea cu sancţiunile SUA a erodat speranţele de a găsi un teren comun. Un set de sancţiuni economice  a fost identificat de echipa lui Biden, pentru cazul în care Rusia ar lansa o invazie.

Statele Unite ar putea restrânge capacitatea investitorilor de a cumpăra obligaţiuni ruseşti de pe piaţa secundară

Ministrul de Externe al Letoniei a declarat, marţi, într-un interviu la Londra, că Moscova trebuie să cunoască ”preţul economic”, lucru despre care el a spus că ar trebui extins la gazoductul Nord Stream 2, de 11 miliarde de dolari, al Rusiei, care merge pe sub Marea Baltică către Germania. 

Preşedintele Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a oferit marţi Ucrainei sprijinul deplin al UE. Acesta  a spus că vor fi luate sancțiuni împotriva Rusiei.

 

Susra: news.ro

 

VIDEO- Ucrainienii sunt gata de razboi 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si