Kitul de distribuție - ce este și de ce se defectează?

Sistemul de distribuție al mașinii este un ansamblu de componente importante pentru funcționarea optimă a motorului. Distribuția ajută la umplerea constantă a cilindrilor cu amestec de carburant și aer după evacuarea gazelor arse. Întregul angrenaj este acționat de o curea sau un lanț de distribuție care sincronizează componentele pentru admisie și evacuare, în funcție de timpii de ardere.

G.S., joi 13 decembrie 2018 , 14:47

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Înlocuirea la timp a sistemului de distribuție previne deteriorarea motorului și prelungește durata de viață a mașinii tale. Cureaua sau lanțul de distribuție optimizează consumul de carburant prin conectarea arborelui cotit la axul cu came.

Motorul primește în acest fel oxigenul necesar arderii combustibilului.

Ce conține un kit de distribuție?

Cele mai multe mașini vin echipate cu distribuție pe curea, mai silențioasă, mai ușor de înlocuit și mai ieftină decât varianta cu lanț. Un astfel de kit de distribuție este alcătuit din curea dințată de distribuție, role întinzătoare, role de ghidare sau de conducere a curelei de distribuție și, în unele cazuri, pompă de apă. Principala cauză a defecțiunilor la kitul de distribuție este întârzierea înlocuirii. Un stil agresiv de condus, alimentarea cu combustibil de proastă calitate sau rularea cu ulei sub limita admisă poate duce la ruperea dinților lanțului, a curelei de distribuție, a rolelor din kit sau la deteriorarea pompei de apă. Oricare dintre aceste daune poate duce la distrugerea motorului: supape, chiulasă, bloc motor, pistoane, bielete, arbore cotit. Dacă lanțul sau cureaua de distribuție se rup în timpul rulării, mașina nu va mai putea fi transportată decât tractată sau urcată pe platformă.

Așadar, neglijarea reviziei sistemului de distribuție poate duce la defecțiuni greu de remediat și costuri considerabile.


Când se defectează kitul de distribuție?

Poți verifica gradul de uzură al elementelor kitului de distribuție al mașinii tale urmărind câteva semne vizibile. Pompa de apă trebuie înlocuită atunci când produce zgomot, când prezintă scurgeri de antigel sau are joc de rulmenți. Cureaua de distribuție se înlocuiește atunci când prezintă uzură fizică vizibilă sau este îmbătrânită.

Cel mai important aspect al întreținerii unui kit de distribuție este calitatea produselor cu care îți echipezi mașina. Alege piese auto originale și înlocuiește-le în service-uri auto autorizate, pentru a beneficia de garanție. Un kit de distribuție cumpărat direct din service are costuri mult mai mari decât achiziția de piese auto online, așadar pregătește-te din timp pentru înlocuire.

Când se schimbă un kit de distribuție?

Distribuția pe lanț poate rezista până la 300.000 de kilometri parcurși intens, sau chiar 500.000 de kilometri, în rulaj normal. Este recomandată, totuși, vizita la un service auto o dată la 200.000 de kilometri. Sunt destul de rare mașinile echipate cu distribuție pe lanț. Aceasta are o durată de viață mai lungă, dar produce mai mult zgomot și implică un cost de înlocuire mai mare. Un element esențial al rulării lanțului îl constituie uleiul de motor, care trebuie să fie de calitate și înlocuit chiar înainte de termen.

Distribuția acționată de curea se schimbă mai des, la un preț mai mic. Intervalul de timp sau de kilometri pentru înlocuirea kitului de distribuție depinde atât de stilul tău de condus, cât și de combustibilul, uleiul și filtrele folosite. În general, primul kit de distribuție se înlocuiește la 90.000 de kilometri, apoi la fiecare 60.000 de kilometri parcurși sau la 5 ani trecuți de la ultima înlocuire. Aceste numere sunt doar orientative, gradul de uzură diferă de la caz la caz.

Dacă respecți intervalul de timp sau kilometri pentru revizia periodică a mașinii tale, nu vei avea probleme cauzate de distribuție. Pentru buna funcționare a autovehiculului după înlocuirea kitului de distribuție, comandă piese auto de calitate și respectă recomandările producătorilor cu privire la normele de siguranță. Pentru înlocuirea sistemului de distribuție trebuie să aloci cel puțin 3-4 ore petrecute în service, din cauza complexității operațiunilor de demontare și montare. În cazul achiziționării unui autoturism second-hand, este recomandat să înlocuiești cât mai repede kitul complet de distribuție, întrucât nu ai garanția istoricului mașinii.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Daniel Pavel, anunț neașteptat: „Doi concurenți care au încălcat regulamentul. Faptele... Daniel Pavel, anunț neașteptat: „Doi concurenți care au încălcat regulamentul. Faptele voastre nu pot fi trecute cu vederea!” Urmărește o ediție incendiară „Survivor România” duminică, 18 aprilie, de la 20:00 pe Kanal D
spotmedia.ro
Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la... Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră
spotmedia.ro
USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii
b1.ro
Doliu în fotbalul românesc: a murit un fost campion! Doliu în fotbalul românesc: a murit un fost campion!
infoactual.ro
Tabloul în care Regina Elisabeta a II-a va rămâne scris în istorie. Fotografia a... Tabloul în care Regina Elisabeta a II-a va rămâne scris în istorie. Fotografia a impresionat o lume întreagă
infoactual.ro
CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de... CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de a face mult rău”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si