UPDATE 18.40. Decizie anunțată după ședința de la Palatul Cotroceni.  Ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea a anunțat că, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, s-a decis ca Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să fie depus la Bruxelles în data de 31 mai. Ghinea a precizat că proiectele propuse de România nu au fost respinse de Comisia Europeană, cum a scris presa, acestea nefiind oficial depuse, ci doar discutate informal cu reprezentanţii CE, într-un schimburi de mailuri.

Citeste si: UE a dat în judecată gigantul farmaceutic AstraZeneca. Care este motivul

În discuţia cu preşedintele, cu prim-ministrul, cu domnul Orban şi cu cei doi vicepremieri am convenit ca mâine, în discuţia pe care o să o am cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Vestager, să mergem pe calendar de depunere 31 mai pentru PNRR ”, a declarat Cristian Ghinea, după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis.

Poziția premierului Florin Cîțu în "scandalul" întârzierii și respingerii planului la Bruxelles

Premierul Florin Cîţu a transmis că autorităţile responsabile cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt în proces de negociere cu oficialii europeni. Prim-ministrul a afirmat că nu vede "nicio problemă" cât timp nu putem vorbi despre o formă finală a planului în acest moment.

„În acest moment suntem într-un proces de negociere a PNRR.

În România avem nişte priorităţi, dar acestea trebuie să fie puse în sistemul Uniunii Europene. Suntem în prag de negociere, doar o ţară a depus până acum acest program. Nu văd în acest moment nicio problemă”, a spus Florin Cîţu, după discuțiile cu Klaus Iohannis.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

Citeste si: Noi detalii în cazul diplomatului rus expulzat din România

Cine a participat la ședința de la Cotroceni

Potrivit Administrației prezidențiale, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit luni, de la ora 16,00, la Palatul Cotroceni, cu premierul Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor şi cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Cei nominalizați mai sus au fost convocați pentru o şedinţă de lucru pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).  

Citeste si: Grecia anulează măsurile de carantină pentru turiștii neinfectaţi cu COVID-19

Klaus Iohannis: Este o noutate pentru toată lumea

Săptămâna trecută, Klaus Iohannis a anunţat că a convocat o şedinţă cu responsabilii din Guvern care lucrează la PNRR, menţionând că acest plan va fi îmbunătăţit pentru a fi acceptat de Comisia Europeană.

“Noi am lucrat intens şi sub mare presiune, cum acelaşi lucru s-a întâmplat în toate statele din Uniune, să pregătim acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este o noutate pentru toată lumea. Nu a mai existat aşa ceva şi în acest sens au fost de aşteptat dificultăţile în conturarea planului. Dificultatea constă că se doresc reforme profunde, dar în acelaşi timp într-o perioadă foarte limitată, avem doar câţiva ani la dispoziţie.

În mod normal, reformele nu se fac peste noapte şi proiectele importante nu se realizează în 3- 4 ani”, a afirmat săptămâna trecută șeful statului.

Citeste si: Klaus Iohannis, precizări în legătură cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Ce probleme au apărut cu proiectele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România are alocați circa 30 miliarde euro de la UE, însă Comisia Europeană a respins câteva din proiectele cerute de România. 

De exemplu, România nu va beneficia de fonduri europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru sistemul de irigaţii, după cum a declarat vicepremierul Dan Barna. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat la Bruxelles proiectul PNRR, însă Comisia Europeană a solicitat modificarea acestuia.

Citeste si: Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul său au rămas blocați în pădure: „Am plecat prin pădure, pe jos, să căutăm o pensiune.”- kfetele.ro

Citeste si: Lora sare în apărarea Sânzianei Negru după scandalul de la Electric Castle: ”Bunul simț aruncat la gunoi este mai grav”- radioimpuls.ro

De asemenea, componenta de infrastructură a întâmpinat obiecții la nivel european, iar Comisia Europeană a transmis că finanțarea construcției de autostrăzi este încă în analiză.

Un alt sector de investiții pus sub semnul întrebării este cel al rețelelor de gaze naturale, după cum a declarat chiar șeful liberalilor, Ludovic Orban.

Liberalii vor să-l trimită pe premierul Cîțu la negocierile de la Bruxelles

Cu câteva ore înainte de ședința de la Cotroceni, liderii PNL reuniți în ședința Biroului Executiv au discutat despre PNRR și au convenit să ceară ca ministrul Cristian Ghinea să fie însoțit la negocierile de la Bruxelles de miniștrii de linie, potrivit surselor G4Media.ro.

O soluție propusă în cadrul ședinței liberalilor de luni a fost aceea ca premierul Florin Cîțu să meargă personal la Bruxelles pentru susținerea planului național de finanțare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si