Liderul rus Vladimir Putin a primit o serie de lovituri importante din partea lumii civilizate în ultimele 24 de ore. Sancțiunile adoptate de Europa, SUA, Canada, Japonia și alte state creează probleme suplimentare pentru finanțarea armatei ruse, dar și pentru rușii obișnuiți care nu au legătură cu "războiul lui Putin"
Citeste si: Vladimir Putin, suspendat din funcția de președinte de onoare al Federației Internaționale de Judo
Statele europene și nu numai au decis să închidă spațiul aerian pentru toate aeronavele ruse.
Mai multe bănci rusești au fost excluse din sistemul de plăți SWIFT. iar excluderea totală a Rusiei din acest sistem de plăți este așteptată pentru următoarele zile.
Klaus Iohannis anunță sprijin militar suplimentar pentru Ucraina
Președintele Klaus Iohannis a anunțat duminică un sprijin suplimentar militar din partea României pentru Ucraina, dublat de un suport umanitar.
Citeste si: Noi sancțiuni pentru Rusia. Băncile rusești, excluse din sistemul de plată Swift
Mesajul lui Klaus Iohannis a venit după anunțul de sâmbătă seara al liderilor marilor puteri occidentale, plus SUA, privind înăsprirea sancținunilor financiar-bancare împotriva Moscovei.
"România se alătură partenerilor săi în susţinerea noilor sancţiuni pentru a întări şi mai mult răspunsul nostru comun la invazia Rusiei în Ucraina.
Un sprijin suplimentar militar şi umanitar urmează să fie trimis Ucrainei", a scris Iohannis, pe Twitter.
Premierul României, anunț despre tratarea răniților din Ucraina în spitalele din România
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că analizează toate posibilităţile de a sprijini poporul ucrainean grav afectat de agresiunea rusă, menţionând că a luat decizia ca răniţii din Ucraina să poată fi trataţi în spitalele din România.
Citeste si: O familie din Kiev și-a transformat holul casei în adăpost și este pregătită în orice moment să fugă din calea bombardamentelor: ”Aici dorm, lângă frigider”
Șeful Guvernului a spus că a luat decizia de a oferi posibilitatea ca răniţii din Ucraina să poată fi trataţi la spitalele din România.
Citeste si: Ce înseamnă bombele termobarice cu care amenință Rusia. Vladimir Putin, dispus să piardă 50.000 de soldați în războiul din Ucraina
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Klaus Iohannis a fost plimbat greșit prin Budapesta, după ce poliția a încurcat drumul. I-a întors apoi spatele lui Viktor Orban- antena3.ro
Citeste si: Unul dintre cei mai renumiți chirurgi din România, condamnat la închisoare cu executare. A rămas și fără 250.000 de euro- wowbiz.ro
"Aşa cum am anunţat în această dimineaţă, la nivelul Ministerului Sănătăţii, am luat decizia să oferim posibilitatea ca răniţii din Ucraina să poată fi trataţi la spitalele din România şi, desigur, în funcţie de solicitările părţii ucrainene, să putem sprijini şi cu sânge", a adăugat Ciucă.
Sancțiunile financiare împotriva Rusiei, alternativa la "Al Treilea Război Mondial"
Președintele american Joe Biden a spus sâmbătă că o alternativă la sancțiunile dure ale Washingtonului împotriva Moscovei ar fi fost un „al treilea război mondial”, relatează presa internațională.
Citeste si: Vladimir Putin a felicitat armata Rusiei pentru "serviciul impecabil în numele Patriei". Cel mai negru scenariu pentru Europa
Joe Biden a explicat rațiunea sancțiunilor economice aplicate Rusiei. „Erau două opțiuni: începe un al treilea război mondial, începe un război fizic cu Rusia sau opțiunea numărul doi: asigură-te că o țară care acționează atât de contrar dreptului internațional ar plăti prețul pentru ceea ce a făcut”, a spus liderul de la Casa Albă.
Citeste si: Joe Biden a vorbit despre riscul unui "Al treilea război mondial"
Este tot mai apropiat momentul în care Rusia va fi exclusă din sistemul de plăți Swift, spun analiștii financiari. Până atunci, mai multe bănci rusești au fost excluse din SWIFT și acest lucru le va împiedica să facă operațiuni în străinătate.
Citeste si: Rusia, părăsită de ultimii aliați. Cea mai dură sancțiune economică împotriva Rusiei, acceptată de Ungaria, Italia
Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze. Sancțiunile anunțate sâmbătă vor împiedica băncile rusești să facă operațiuni în străinătate și vor bloca exporturile și importurile Rusiei.
Klaus Iohannis susține reacţia fermă şi rapidă a Uniunii Europene împotriva Rusiei
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, convocată ca urmare a agresiunii militare neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, şeful statului subliniind deplina solidaritate a României cu poporul ucrainean.
Citeste si: Trupele ruse înaintează spre capitala Ucrainei. Explozii puternice în Kiev
Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară! Când vor fi încărcate cardurile de alimente- kfetele.ro
Citeste si: 3 ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Apropiații au reușit să-i îndeplinească marea dorință- radioimpuls.ro
Citeste si: Timp de 12 ani, medicii i-au spus unui norvegian că este gras și i-au dat Ozempic. Avea, de fapt, o tumoare de 27 kg în abdomen - antena3.ro
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a condamnat, în intervenţia sa, în cei mai fermi termeni agresiunea armată de proporţii a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional.
Klaus Iohannis a evidenţiat impactul acţiunilor inacceptabile ale Rusiei asupra securităţii şi a stabilităţii vecinătăţii estice, precum şi consecinţele severe asupra securităţii europene şi euroatlantice, aceste acte încălcând flagrant angajamentele asumate de Rusia la nivel internaţional, inclusiv în ceea ce priveşte rolul său de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.
"Preşedintele Klaus Iohannis a calificat atacul trupelor ruseşti asupra mai multor regiuni din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, drept un act deliberat şi neechivoc de agresiune împotriva unui stat independent şi suveran. Preşedintele României a subliniat că, în această situaţie atât de dificilă, Uniunea Europeană trebuie să continue să îşi apere valorile şi principiile, evidenţiind importanţa unităţii şi legăturilor cu partenerii apropiaţi din regiune şi la nivel global. Preşedintele Klaus Iohannis a sprijinit reacţia fermă şi rapidă a Uniunii Europene, inclusiv adoptarea pachetului puternic de sancţiuni şi pregătirea, în continuare, a unor sancţiuni individuale şi economice suplimentare, care să vizeze şi Belarus", arată sursa citată.
Şeful statului a subliniat deplina solidaritate a României cu Ucraina şi poporul ucrainean şi a precizat că ţara noastră va continua să ofere sprijin, în principal asistenţă umanitară.
O nouă ședință CSAT
Potrivit Administratie prezidențiale, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT, care este programată la ora 12,00, sunt incluse subiecte referitoare la: evoluţiile privind situaţia de securitate euroatlantică în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi implicaţiile pentru România şi măsurile pentru gestionarea integrată a unui eventual flux masiv de refugiaţi/persoane strămutate pe teritoriul naţional, în contextul securitar internaţional.
Administraţia Prezidenţială precizează că în cadrul şedinţei CSAT vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale.
O şedinţă a CSAT a avut loc şi joi, având ca temă implicaţiile asupra securităţii euroatlantice în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
La finalul şedinţei de joi, şeful statului a afirmat că România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina iar românii nu trebuie să se teamă pentru siguranţa lor.