Klaus Iohannis, după atacul lui Putin asupra Ucrainei: Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, o altă încălcare gravă a legislaţiei internaţionale

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat, joi, pe Twitter, după atacul lansat de Rusia asupra Ucrainei. Președintele spune că agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este o altă încălcare gravă a legislaţiei internaţionale, a suveranităţii şi integrităţii.

Author: Mircea Pop joi 24 februarie 2022 , 07:48

Klaus Iohannis, după atacul lui Putin asupra Ucrainei: Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, o altă încălcare gravă a legislaţiei internaţionale

Klaus Iohannis, după atacul lui Putin asupra Ucrainei: Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, o altă încălcare gravă a legislaţiei internaţionale

[Sursa foto: Facebook - Klaus Iohannis]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

”Condamn ferm, în numele României, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, o altă încălcare gravă a legislaţiei internaţionale, a suveranităţii şi integrităţii.

Aceasta va primi cea mai puternică reacţie din partea comunităţii internaţionale provocând consecinţe ample şi cele mai mari costuri”, a scris preşedintele României Klaus Iohannis, pe Twitter.

”O nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internaţional”

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Această conduită, care urmează recunoaşterii ilegale de către Federaţia Rusă a „independenţei” autoproclamatelor republici separatiste din Doneţk şi Luhansk, părţi componente ale Ucrainei, reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internaţional, în mod special a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilităţii frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forţei în relaţiile internaţionale”, a transmis Administraţie Prezidenţială.

Citeste si: Breaking News: Vladimir Putin a trimis armata în Ucraina. O operaţiune militară specială în regiunea Donbas din Ucraina. Explozii puternice în mai multe regiuni

Potrivit sursei citate, România, alături de întreaga comunitate internaţională democratică, respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil care subminează fundamentul relaţiilor internaţionale şi însăşi ordinea actuală de drept internaţional.

Citeste si: Ucraina a declarat stare de urgenţă începând de joi şi şi-a sfătuit cetăţenii să părăsească Rusia

Conform lui Iohannis, în mod regretabil, în ciuda eforturilor intense la nivel european şi euroatlantic de dezescaladare a situaţiei, Federaţia Rusă, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, forul-garant al păcii şi securităţii mondiale, a ales calea folosirii forţei armate, în contradicţie manifestă cu dispoziţiile Cartei ONU.

Solicitarea lui Klaus Iohannis

”Preşedintele României solicită oprirea imediată, integrală şi necondiţionată a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor forţelor ruse din Ucraina şi încetarea oricăror presiuni la adresa Ucrainei. Pe aceste baze, şeful statului român face un apel la responsabilitate, la evitarea de pierderi de vieţi omeneşti şi afectarea în orice fel a siguranţei civililor. România este gata să ofere asistenţă umanitară Ucrainei. În acelaşi timp, România avertizează împotriva oricărei acţiuni ostile la adresa membrilor comunităţii române din Ucraina şi este gata să acorde sprijinul necesar. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis asigură toţi cetăţenii români de pe teritoriul Ucrainei că România, inclusiv prin misiunile sale diplomatice şi consulare, este pregătită să ofere asistenţa consulară necesară. Niciun cetăţean al României nu are motiv să se teamă. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că cetăţenii României, ca stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, beneficiază pe deplin de cele mai ample garanţii de securitate din istoria sa”, se arată în comunicat.

Citeste si: Atac cibernetic asupra site-ului Parlamentului Ucrainei


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si