Klaus Iohannis, dupa intalnirea cu Emmanuel Macron: "Romania isi doreste sa devina un membru re-fondator al UE"

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, dupa intalnirea cu presedintele Emmanuel Macron, ca a discutat cu seful statului francez despre situatia din Uniunea Europeana, pozitia Romaniei fiind ca UE trebuie sa fie "redinamizata", iar tara noastra isi doreste sa devina un "membru re-fondator" al UniuniiPresedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, dupa intalnirea cu presedintele Emmanuel Macron, ca a discutat cu seful statului francez despre situatia din Uniunea Europeana, pozitia Romaniei fiind ca UE trebuie sa fie "redinamizata", iar tara noastra isi doreste sa devina un "membru re-fondator" al Uniunii. Totodata, presedintele tarii a precizat ca vizita omologului sau francez onoreaza Romania si ca discutiile dintre ei au fost foarte bune.

Author: A.C. joi 24 august 2017 , 16:27

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"L-am asigurat pe domnul presedinte ca poate gasi in noi un partener autentic, profund atasat ideii europene si pe deplin implicat in eforturile de redinamizare a Uniunii Europene. Romania este astazi, dupa 10 ani de cand suntem membri, un stat membru matur, cu un profil pro-european foarte puternic, care doreste sa fie un membru re-fondator al Uniunii Europene.

In acest sens, am subliniat importanta de a avansa in procesul de integrare la nivel european, intr-o formula incluziva, deschisa tuturor statelor membre, concentrandu-ne eforturile comune pe initiative consensuale, cu rezultate concrete si pozitive pentru cetatenii nostri", a afirmat seful statului.

El a precizat ca Europa are nevoie de o viziune unitara, in care progresul social al tuturor statelor membre este un obiectiv prioritar, iar proiectele comune sa fie unele incluzive.

 

Iohannis a facut din nou un apel si pe tema intrarii Romaniei in spatiul Schengen.

"I-am transmis domnului presedinte si faptul ca obiectivul Romaniei de aderare la Spatiul Schengen ramane unul de actualitate. Romania, dupa cum se stie, actioneaza deja de facto ca un stat responsabil al spatiului Schengen, luand parte solidar la toate eforturile de consolidare a frontierelor externe ale Uniunii. Aderarea Romaniei va consolida securitatea spatiului Schengen si va transmite un semnal puternic in sprijinul constructiei europene", a subliniat presedintele.

 

Iohannis: Vizita lui Macron ne onoreaza. Am decis aprofundarea Parteneriatului Strategic in politica, economie si cultura

"Romania este prima tara din regiune, domnule Presedinte, unde efectuati o vizita bilaterala, ceea ce confirma profunzimea Parteneriatului nostru Strategic si ne onoreaza.

Este si un moment simbolic: in 2017 se implinesc 25 de ani de la intrarea in vigoare a Tratatului de intelegere amicala si cooperare intre Romania si Franta, iar anul viitor marcheaza nu doar Centenarul Romaniei moderne, ci si aniversarea primilor 10 ani de la lansarea Parteneriatului Strategic", a spus presedintele Iohannis, in deschiderea conferintei comune de presa.

El a spus ca discutiile cu Emmanuel Macron au fost "foarte bune" si s-a decis aprofundarea Parteneriatului Strategic, in special in sectoarele politic, economic, cultural si al cercetarii.

"Am salutat dinamica pozitiva a cooperarii economice, anul trecut inregistrand o crestere de peste 9% a comertului bilateral, cifrat la aproape 8 miliarde de euro. Totodata, am exprimat interesul cresterii si diversificarii investitiilor franceze in economia romaneasca", a subliniat Iohannis.

Presedintele a vorbit si despre proiectul Sezonului cultural incrucisat Romania-Franta 2018/2019, "cel mai important proiect cultural bilateral al Romaniei din ultimii 10 ani", spunand ca isi doreste ca acesta sa fie un succes care sa contribuie la prezentarea imaginii actuale, moderne si inovative a celor doua state.

"In acelasi timp, am exprimat dorinta de a coopera cu Franta in contextul marcarii, in 2018, a Centenarului Romaniei, proiect la care, dupa cum se stie, Franta a contribuit in mod esential. Romania ramane una dintre tarile europene cele mai atasate francofoniei si un stat-far al Francofoniei in Europa Centrala si de Est, cu cel mai mare numar de cetateni vorbitori de limba franceza din regiune", a aratat presedintele.

Iohannis a vorbit si despre comunitatea de romani din Franta, care are un rol de "liant" intre cele doua societati si contribuie la prosperitatea tarii.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si