Klaus Iohannis a promulgat legea prin care 10 Mai este declarată Ziua Independenței Naționale

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea prin care 10 Mai este declarată Ziua Independenței Naționale a României, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Înainte de instaurarea comunismului, până în anul 1947, 10 mai era Ziua națională a României.

Author: Razvan Ilie joi 08 iulie 2021 , 18:42

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenței Naționale a României[Sursa foto: Presidency.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 8 iulie 2021, mai multe decrete, printre care și decretul pentru promulgarea Legii privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenței Naționale a României, potrivit Presidency.ro.

Citeste si: Klaus Iohannis va participa joi și vineri la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări de la Sofia

Ce semnificație are ziua de 10 mai în istoria României

Ziua de 10 mai are o triplă semnificație istorică și a fost Ziua națională a României între 1866-1916 și 1918-1947. Prima semnificație este legată de faptul că în 1866, la 10 mai, Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ajunge la București și este încoronat ca domnitor al României.

Ziua Regelui sărbătorea și declarația de independență a ambelor camere ale Parlamentului României față de Imperiul Otoman, declarație care a avut loc la 9 mai 1877, marcând astfel și începutul Războiului de Independență al României.

Tot la 10 mai, în 1881, a avut loc ceremonia de încoronare a regelui Carol I al României, România devenind regat.

În 1917 a fost interzisă ca urmare a ocupației germane a României. În 1947 este interzisă definitiv de regimul comunist după abdicarea forțată a regelui Mihai I al României.

10 mai- zi de sărbătoare lucrătoare

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în data de 9 iunie, cu 166 de voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi 92 de abţineri, un proiect de lege privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca

Ziua Independenţei Naţionale a României.

„Ziua de 10 mai va fi sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenţei Naţionale a României, zi de sărbătoare naţională, lucrătoare. Parlamentul, preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi publice centrale, precum şi autorităţile administraţiei publice locale vor organiza manifestări cultural-artistice, cu ocazia sărbătoririi zilei prevăzute la art. 1. Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 10 mai pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetele autorităţilor publice centrale, precum şi ale instituţiilor publice, în limita alocaţiilor bugetare aprobate”, se arată în lege.

La data intrării în vigoare a acestei legi, Legea nr.103/2015 pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sărbătoare naţională se abrogă, pentru evitarea paralelismului legislativ.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Vești proaste pentru românii care merg în această țară. Noi restricții au fost... Vești proaste pentru românii care merg în această țară. Noi restricții au fost introduse. Circulația pe timp de noapte este interzisă
spotmedia.ro
Plaje superbe, dar unde ai face bine să nu ajungi. Sunt cele mai periculoase din lume... Plaje superbe, dar unde ai face bine să nu ajungi. Sunt cele mai periculoase din lume (Galerie foto)
spotmedia.ro
În noiembrie 2020, perioada campaniei electorale, s-au raportat cu 20% mai puține... În noiembrie 2020, perioada campaniei electorale, s-au raportat cu 20% mai puține decese de Covid, cea mai mare eroare din pandemie
b1.ro
Turiștii se plâng. Cât trebuie să plătești pe un colac și o pereche de papuci de plajă... Turiștii se plâng. Cât trebuie să plătești pe un colac și o pereche de papuci de plajă la Mamaia dacă le-ai uitat acasă
infoactual.ro
Căsătoria dintre soții Gates s-a încheiat. Melinda va rămâne o femeie bogată? Căsătoria dintre soții Gates s-a încheiat. Melinda va rămâne o femeie bogată?
infoactual.ro
Profeție Baba Vanga. Anul în care Europa va fi pustiită! Dezastrul se apropie cu pași... Profeție Baba Vanga. Anul în care Europa va fi pustiită! Dezastrul se apropie cu pași repezi
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si