Klaus Iohannis, noi strategii: „Mă voi implica activ, astfel încât promisiunile să fie transformate în realitate"

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat vineri, la Palatul Cotroceni, mai mulţi actanţi din domeniul cultural şi a susţinut un discurs în care a afirmat că strategia care să fructifice patrimoniul naţional cultural trebuie dusă la bun sfârşit de actuala guvernare.

Author: Catalina Popa Friday 15 January 2021 , 13:15

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Despre personalităţile decorate vineri, preşedintele a spus că, prin talent şi profesionalism, „sporesc patrimoniul cultural al naţiunii noastre”.

„Distincţiile oferite astăzi unor instituţii publice, unor operatori culturali privaţi şi artişti independenţi onorează dedicarea şi creativitatea de care a dat dovadă sectorul cultural în menţinerea activă

a legăturii artelor cu publicul, pentru a găsi soluţii la constrângerile pandemiei. În războiul împotriva virusului, prin eforturile şi dăruirea dumneavoastră, muzele nu au tăcut”, a spus Iohannis.

De Ziua Culturii Naţionale, a adăugat el, „transmit un mesaj de caldă solidaritate tuturor artiştilor, creatorilor, instituţiilor de cultură, operatorilor culturali din toate domeniile artistice, precum şi publicului culturii româneşti. Vă mulţumesc, vă felicit şi vă urez să slujiţi cu succes, pe mai departe, cultura română, mulţi ani de-acum înainte”.

Citeste si: Klaus Iohannis s-a vaccinat anti-COVID la Spitalul Militar "Carol Davila": "Este o procedură simplă, nu doare"

„În 2020, ne-am dat seama cu toţii cât de importantă este cultura în viaţa noastră şi ce mult contează contactul nemijlocit cu arta. Numeroşi creatori s-au aflat în situaţia dureroasă ca, din cauza pandemiei, să nu se poată exprima în faţa publicului care îi iubeşte. Contribuţia sectorului cultural la echilibrul global al societăţii româneşti, mai ales în această perioadă dificilă, este foarte importantă. De aceea, reafirm preocuparea mea pentru găsirea celor mai bune soluţii de sprijinire a acestui sector, unul dintre cele mai greu încercate în această perioadă dramatică”.

Citeste si: Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, trimis în judecată de DNA

Klaus Iohannis a anunţat şi că, la 140 de ani de la naşterea compozitorului George Enescu, împliniţi în 2021, a acordat Înaltul patronaj celei de-a 25-a ediţii a Festivalului Internaţional „George Enescu”.

„Acum un an, la puţin timp de la preluarea celui de-al doilea mandat de preşedinte al României, solicitam forţelor politice responsabile să propună un cadru strategic, care să fructifice patrimoniul naţional, creativitatea şi diversitatea expresiilor culturale. Am solicitat, totodată, să fie stabilite priorităţile şi obiectivele concrete ale modernizării infrastructurii culturale naţionale, menite să conducă la depăşirea contradicţiilor şi paradoxurilor culturii româneşti. Pandemia de Covid-19 a scos în evidenţă necesitatea şi urgenţa unui astfel de demers. El nu mai poate fi amânat, trebuie şi poate să fie dus la bun sfârşit de actuala guvernare, pentru a produce efecte benefice de care să se bucure publicul şi cultura română în ansamblul ei”.

El a continuat: „Mă voi implica activ, astfel încât promisiunile să fie transformate în realitate de către cei în măsură să livreze investiţiile necesare actului cultural, accesul competitiv şi nediscriminatoriu la resursele sectorului, un cadru legal coerent, atât în domeniul patrimoniului, cât şi al funcţionării instituţiilor de cultură”.

„Anul 2021 ne dă speranţa unei reveniri la normalitate. Ca de altfel şi în cazul altor domenii, şi în ceea ce priveşte cultura ne dorim ca normalitatea să însemne mai mult decât o simplă întoarcere la viaţa ante-pandemică. Normalitate înseamnă o Românie educată, modernizată, înseamnă un rol mai apăsat al culturii în coeziunea socială, o mai bună valorificare a creativităţii, dar şi a patrimoniului şi potenţialului cultural. Cu diversitatea ei de expresii şi prin contribuţia tuturor actorilor implicaţi în actul de creaţie, cultura are potenţialul real de a creşte calitatea vieţii în comunităţile noastre. Ea este bogăţia fiecăruia dintre noi şi resursa vitală a societăţii noastre în ansamblu”.

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, preşedintele României a semnat o serie de decrete de decorare

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria B – „Muzica”, Filarmonicii de Stat Sibiu;
Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria D – „Arta spectacolului”, Teatrului de Comedie Bucureşti, Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara, Teatrului Naţional de Operetă şi Balet „Oleg Danovski“ Constanţa şi Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ Bucureşti;
Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, Categoria D – „Arta spectacolului”, Operei Comice pentru Copii Bucureşti;
Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului”, Asociaţiei „UNTEATRU”;
Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria E – „Patrimoniul cultural naţional”, Muzeului Naţional de Artă al României.
Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria E – „Patrimoniul cultural naţional”, Asociaţiei Monumentum şi Asociaţiei Mioritics;
Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, Categoria F – „Promovarea culturii”, Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”.
Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, Centrului Cultural Clujean.

Totodată, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia deosebită avută, de-a lungul întregii sale activităţi, la promovarea culturii şi a identităţii naţionale româneşti, preşedintele a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer lui Alexandru Ştefănescu, scriitor şi critic literar.

În semn de înaltă apreciere pentru contribuţia importantă avută, de-a lungul întregii sale activităţi, la promovarea culturii şi a identităţii naţionale româneşti, a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer lui Mihai Pânzaru (PIM), grafician.

Pentru contribuţia importantă avută, de-a lungul întregii lor activităţi, la promovarea culturii şi a identităţii naţionale româneşti, preşedintele a conferit:

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”, Radu F Alexandru, scriitor, şi Aurel Pantea, scriitor, critic literar.
Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H – „Cercetarea ştiinţifică”, Dumitru Borţun, profesor universitar.

Pentru contribuţia avută la promovarea culturii şi a identităţii naţionale româneşti, preşedintele României a conferit:

Medalia „Meritul Cultural”, Clasa a III-a, Categoria C – „Artele plastice”, Ioana Ciocan, curator independent, director general al Pavilionului de Artă Bucureşti – Art Safari.
Medalia „Meritul Cultural”, Clasa a III-a, Categoria F – „Promovarea culturii”, Codruţa Vulcu, fondatorul şi directorul festivalului ARTmania Sibiu şi Vicepreşedinte al Asociaţiei Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale; Chris Simion-Mercurian, scriitor şi regizor; Şerban Radu, director general Cărtureşti; Erwin Kessler, istoric de artă, curator, filosof, director al MARe – Muzeul de Artă Recentă.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Vremea în luna iulie 2022. Ce temperaturi ne așteaptă în a doua lună a verii de anul... Vremea în luna iulie 2022. Ce temperaturi ne așteaptă în a doua lună a verii de anul acesta
kfetele.ro
Rodrigo Alves, supranumit păpușa Ken, desfigurat din cauza operațiilor estetice! A... Rodrigo Alves, supranumit păpușa Ken, desfigurat din cauza operațiilor estetice! A cheltuit peste 700.000 de lire sterline pentru intervenții
spotmedia.ro
A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale
spotmedia.ro
Avortul dezbină America: Care este situația în SUA și cum tratează restul lumii dreptul... Avortul dezbină America: Care este situația în SUA și cum tratează restul lumii dreptul femeilor de a alege
b1.ro
Momentul în care ucrainenii doboară un elicopter de luptă Alligator în timp ce folosesc... Momentul în care ucrainenii doboară un elicopter de luptă Alligator în timp ce folosesc rachete Martlet primite de la britanici (VIDEO)
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Omul lui Putin, prins în Ucraina. A făcut peste 200 de vitime Omul lui Putin, prins în Ucraina. A făcut peste 200 de vitime
doctorulzilei.net
Horoscop 29 iunie: Ce zodii au un final de lună de poveste Horoscop 29 iunie: Ce zodii au un final de lună de poveste
romaniatv.ro
VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar... VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar circulaţia este blocată total
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si