Klaus Iohannis, reactie in cazul pestei porcine. Anunt despre despagubirea producatorilor

Presedintele Klaus Iohannis solicita Guvernului masuri de urgenta in cazul pestei porcine si despagubirea producatorilor, afirmand ca "prinsa in lupta cu Justitia, pentru a obtine subordonarea acesteia, guvernarea PSD a uitat sa se lupte cu pesta porcina africana".

M. P., miercuri 29 august 2018 , 11:55

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, solicita Guvernului adoptarea de urgenta a tuturor masurilor necesare prin care sa fie stopata cresterea numarului de focare de pesta porcina africana (PPA) si trage un semnal de alarma serios asupra riscurilor majore generate de raspandirea exploziva a acestui virus. Din cauza modului defectuos in care este gestionata aceasta situatie de criza,  Guvernul PSD i-a impins pe producatorii autohtoni in pragul falimentului", se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

Conform documentului, in Romania sunt peste 700 de focare, raspandite in 10 judete ale tarii, inclusiv in Ilfov, iar numarul focarelor se extinde amenintator, pesta porcina africana face ravagii in randul crescatorilor de porcine, iar fermele mari din sud-estul tarii sunt pe cale sa fie practic exterminate si se inregistreaza deja pagube de zeci de milioane de euro, pierderi de mii locuri de munca, precum si pierderea unor importante oportunitati comerciale pentru Romania.

"Starea de fapt actuala arata ca Guvernul este incapabil sa gestioneze situatia pestei porcine africane, care are consecinte foarte grave pentru economia romaneasca. La fel de grav este si faptul ca autoritatile responsabile nu au informat producatorii si populatia, la timp si eficient, cu privire la riscurile majore ale raspandirii virusului PPA. Prinsa in lupta cu Justitia, pentru a obtine subordonarea acesteia, guvernarea PSD a uitat sa se lupte cu pesta porcina africana, cel mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia romaneasca pana in prezent", remarca seful statului.

El precizeaza ca in anul 2016, Guvernul a stabilit, prin Hotarare de Guvern, masurile necesare in vederea combaterii si prevenirii pestei porcine africane, inclusiv in ceea ce priveste dezvoltarea si modernizarea sistemului de ecarisaj necesar in astfel de conditii.

"In acest an, insa, autoritatile responsabile au fost luate, inca o data, pe nepregatite, in ciuda precedentelor si a avertismentelor privind rapiditatea cu care se extind focarele de pesta porcina africana. De asemenea, guvernul nu a fost preocupat sa asigure acuratetea datelor in ceea ce priveste evidenta si trasabilitatea  animalelor", mentioneaza seful statului.

Presedintele solicita "aplicarea tuturor normelor si masurilor de preventie care se impun in astfel de situatii, inclusiv asigurarea corespunzatoare a barierelor de biosecuritate care sa limiteze raspandirea focarelor", considerand ca "deficientele pe aceasta linie au contribuit la extinderea cu rapiditate a epidemiei, in afara controlului autoritatilor responsabile, cu efecte devastatoare asupra crescatorilor de porcine, dar si asupra populatiei pentru care cresterea porcilor reprezinta un mijloc de subzistenta".

Iohannis sustine ca in ciuda avertismentelor Comisiei Europene, dupa aparitia virusului in Delta Dunarii nu au fost luate toate masurile prevazute in planul de contingenta, pentru a preveni extinderea focarelor de pesta porcina africana si in alte zone ale teritoriului national.

"Presedintele Romaniei atentioneaza Guvernul si autoritatile competente ca sunt datoare sa explice cum este posibil ca, in toata aceasta perioada, sa nu fie luate masurile adecvate pentru izolarea si mentinerea sub control a focarelor existente. Guvernul trebuie sa explice si masura de eliminare, in primavara acestui an, a inspectiilor sanitare obligatorii in gospodarii in conditiile in care Executivul era pe deplin constient de pericolul pestei porcine africane inca de la inceputul anului 2017. De saptamani bune, autoritatile isi demonstreaza incompetenta in a stopa acest dezastru si par sa urmareasca, de pe margine, cum acest virus se raspandeste, fara sa vedem si masuri adecvate, ferme si eficiente de aducere sub control a situatiei", se arata in comunicatul Presedintiei.

Presedintele Klaus Iohannis considera ca, in acest moment, prioritatea trebuie sa fie luarea tuturor masurilor de prevenire a raspandirii virusului si despagubirea cat mai rapida a producatorilor afectati, in vederea atenuarii impactului social, iar cei care au gestionat intr-un mod complet defectuos aceasta criza vor trebui sa-si asume responsabilitatea starii de fapt.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si