Președintele Klaus Iohannis s-a deplasat miercuri în Republica Moldova, unde a avut o întrevedere cu Maia Sandu. După convorbirile tête-à-tête cu preşedintele Moldovei, urmate de convorbirile oficiale în format de patru, împreună cu premierii celor două state, Klaus Iohannis și Maia Sandu au făcut declarații de presă.

Citeste si: Klaus Iohannis, discuții importante cu Maia Sandu

"România va primi atâţia refugiaţi câţi vin.

Nu am de gând să refuz nicio ucraineancă şi niciun ucrainean care caută refugiu la noi, iar cei care caută refugiu în Moldova- şi aici capacitatea este depăşită- vor fi toţi primiţi în România. Nu intenţionez, nu intenţionăm să aducem în discuţie un număr sau o cotă. Este vorba de valori în care credem. Refugiaţii trebuie ajutaţi. Câţi vin atâţia vor fi primiţi şi vor primi ajutorul şi asistenţa ce li se cuvine", a declarat Klaus Iohannis, la Chişinău, după întrevederea avută cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Citeste si: Adevărul despre planul de pace în 15 puncte dintre Rusia și Ucraina

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

Potrivit lui Iohannis, acest lucru constituie un "minim minimorum" care poate fi făcut de România pentru ucraineni "în această perioadă extrem de dificilă şi în această situaţie catastrofală în care au ajuns ei prin agresiunea Rusiei".

Klaus Iohannis: Îi vom primi pe toți cei care se simt ameninţaţi de război  

Klaus Iohannis a precizat că România va deschide câte hub-uri umanitare şi tabere vor fi necesare dacă va fi nevoie.

Citeste si: Oficialii ucraineni raportează un nou masacru. Rușii au bombardat Teatrul din Mariupol în care se adăposteau peste 1000 de civili

"Nu vreau să fiu înţeles greşit. Nu încurajez pe nimeni din Ucraina să îşi părăsească casa şi să vină încoace, dar toţi cei care se simt ameninţaţi de război şi vor să vină la noi vor fi primiţi", a afirmat şeful statului. 

Citeste si: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”- kfetele.ro

Citeste si: Detaliile "ascunse" în cazul morții lui Andrei Versace. Imaginile arată că a avut un sfârșit brutal- radioimpuls.ro

Iohannis: "România va primi atâţia refugiaţi câţi vin. Nu am de gând să refuz nicio ucraineancă şi niciun ucrainean care caută refugiu la noi, iar cei care caută refugiu în Moldova - şi aici capacitatea este depăşită - vor[Sursa foto: Presidency.ro]

Iohannis a vorbit și despre sprijinul acordat Republicii Moldova

„De la începutul conflictului, România a alocat Republicii Moldova asistenţă umanitară consistentă, sub diverse forme – combustibil, resurse energetice, transporturi cu materiale de primă necesitate pentru a fi puse la dispoziţia refugiaţilor ajunşi aici în Republica Moldova.  Chiar astăzi un convoi umanitar cu un total de 55 de tone de produse alimentare şi alte produse destinate refugiaţilor ucraineni din Republica Moldova a sosit aici, la Chişinău, printr-un transport asigurat de Inspectoratul General român pentru Situaţii de Urgenţă. 

De asemenea, România a luat măsuri, prin organizarea unor coridoare verzi, pentru preluarea directă, pe cale rutieră şi feroviară, de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova şi transportarea acestora în România, unde, evident, li se da asistenţa cuvenită şi necesară.  Am realizat peste 73 de transporturi rutiere şi 11 feroviare în ultima săptămână. Dorim ca aceste demersuri să contribuie la reducerea presiunii asupra Republicii Moldova.  În cadrul întâlnirii de astăzi am discutat idei concrete şi modalităţi suplimentare de aprofundare a coordonării deja foarte bune şi eficiente dintre autorităţile din România şi cele din Republica Moldova, pentru a veni în sprijinul celor care se îndreaptă către noi pentru a primi ajutor. În România, la Suceava, avem deja din 9 martie operaţionalizat hub-ul umanitar, un centru logistic care vizează colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale în sprijinul Ucrainei. În funcţie de necesităţi şi de evoluţia situaţiei, acest centru poate şi va fi folosit şi pentru a direcţiona asistenţă concretă către Republica Moldova”, a completat şeful statului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si