Klaus Iohannis participă joi şi vineri la reuniunea informală a Consiliului European pe tema ultimelor evoluţii privind situaţia de securitate de la graniţele Ucrainei şi la cel de-al VI-lea Summit Uniunea Europeană- Uniunea Africană, potrivit presidency.ro.

Citeste si: Joe Biden crede că Rusia va invada Ucraina "în următoarele zile"

"Astăzi, la reuniunea informală a Consiliului European am reiterat sprijinul puternic al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi pentru dreptul său de a decide liber asupra aspiraţiilor europene şi euroatlantice.

Trebuie să continuăm dialogul şi să căutăm o soluţie diplomatică", a scris președintele Klaus Iohannis, pe Twitter.

Klaus Iohannis, la Bruxelles: "Trebuie să continuăm dialogul şi să căutăm o soluţie diplomatică" în criza de la granița Ucrainei

[Sursa foto: Presidency.ro]

Klaus Iohannis: "Riscurile pentru securitatea europeană sunt încă critice"

Șeful statului consideră că riscurile pentru securitatea europeană sunt încă critice. Mesajul vine în contextul unor bombardamente izolate în regiunea de est a Ucrainei, pretext pentru rebelii pro-ruși și armata de la Kiev să se acuze reciproc. 

"Riscurile pentru securitatea europeană sunt încă critice. Trebuie să continuăm coordonarea noastră eficientă și să demonstrăm o unitate în timpul acestei crize, care sporește securitatea întregii zone euro-atlantice", a transmis Klaus Iohannis în limba engleză.

Rusia caută pretextul pentru un atac asupra Ucrainei

Separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei au acuzat joi forțele Kievului că au deschis focul cu armament greu pe teritoriul lor, însă armata ucraineană a respins acuzațiile și a spus că rebelii din Donețk și Luhansk au tras cu artileria grea, lovind inclusiv o grădiniță.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

Citeste si: De ce se teme Occidentul de o invazie a Rusiei în Ucraina pe data de 20 februarie

Surse OSCE și postări pe rețelele de socializare confirmă bombardamente cele două regiuni, iar Kremlinul a spus că situația ”escaladează”.

Președintele american Joe Biden spune că invazia Rusiei în Ucraina este posibilă în „următoarele zile”. Toate indiciile pe care le are administrația americană la acest moment arată că Vladimir Putin pune la cale un "pretext" pentru invazie.

Europa, unită împotriva unei agresiuni a Rusiei

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europeme au discutat joi despre posibile sancţiuni împotriva Rusiei în cazul unei intervenţii militare în Ucraina în cursul unei reuniuni informale la Bruxelles, relatează Agerpres.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a indicat că a avut o convorbire telefonică cu şeful statului ucrainean Volodimir Zelenski chiar înaintea acestei reuniuni de informare şi coordonare, care nu a fost ca scop luarea unei decizii.

"Urmărim îndeaproape situaţia din teren. O dezescaladare este necesară de urgenţă", a declarat responsabilul belgian pe Twitter, reafirmând "solidaritatea" UE cu Ucraina.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a adresat şefilor de stat şi de guvern din UE, a căror întâlnire fusese anunţată cu o zi înainte, pentru a expune pe scurt, în linii generale, sancţiunile pe care UE le-ar putea impune Rusiei.

"O ţară nu poate fi invadată fără ca asta să coste scump"

Participanţii au subliniat că UE este pregătită să acţioneze rapid dacă Rusia invadează sau atacă Ucraina.

Citeste si: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

"Important este ca în caz de invazie Occidentul să fie pregătit să răspundă în mod adecvat şi solid pentru a arăta că o ţară nu poate fi invadată fără ca asta să coste scump", a apreciat premierul danez Mette Frederiksen.

Şefa guvernului finlandez Sanna Marin şi-a exprimat speranţa ca o soluţie diplomatică să poată fi găsită. "Dar, desigur, în acelaşi timp, pregătim sancţiuni foarte grele, foarte substanţiale", a spus ea.

UE la fel ca SUA priveşte cu circumspecţie anunţurile Rusiei privind o retragere parţială a trupelor sale desfăşurate în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Semnale "care păreau să anunţe o dezescaladare nu sunt luate în serios pe moment, trebuie să rămânem pregătiţi pentru orice eventualitate", a declarat premierul italian Mario Draghi înaintea summitului. UE trebuie "să menţină o strategie fermă de descurajare, să nu arate nicio slăbiciune", a spus el.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si