Klaus Iohannis consideră că de vină pentru inflaţia crescută din România este președintele rus Vladimir Putin, care a declanșat războiul din Ucraina, șeful statului precizând că "Guvernul României a luat şi va lua măsuri în continuare pentru a ameliora efectele inflaţiei".

Citeste si: Emmanuel Macron spune că vrea pace în Ucraina fără „umilirea” Rusiei

„Singurul vinovat pentru crizele din prezent și pentru cele care vor urma este Vladimir Putin”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: "Cred că toată lumea va resimţi creșterea prețurilor"

Președintele Iohannis spune că problema inflației este una globală și că se așteaptă ca toată lumea să resimtă creșterea prețurilor.

"Inflaţia, preţurile la energie, asta s-a întâmplat nu pentru că nu şi-a făcut cineva treaba. Vor fi aceste probleme în plan global. Toate acestea au o singură cauză şi ea e războiul lui Putin împtriva Ucrainei. Guvernul României poate să amelioreze impactul acestei crize şi să ajunte consumatorul vulnerabil, persoanele cu venituri mici. Problemea e una globală. Și în SUA inflaţia se apropie de 10%, şi în ţări din Europa", a declarat joi președintele Iohannis.

Ce spune Iohannis despre "ceaiul de tei" recomandat de Isărescu

Iohannis a comentat și declarațiile de joi ale guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care i-a îndemnat pe români să nu intre în panică din cauza scumpirilor și să bea ceai de tei ca să se liniștească.

Citeste si: Lege anti-speculă, pentru combaterea creșterilor nejustificate de prețuri

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Îngropat de viu, un bărbat a fost salvat ca prin minune după 4 zile de stat sub pământ- wowbiz.ro

"Probabil că acolo sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult ceai", a afirmat Iohannis, rugat de jurnaliști să comenteze declarațiile lui Isărescu.

Klaus Iohannis, în vizită la Spitalul Colentina din Capitală

[Sursa foto: Presidency.ro]

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, de la 10,15% în martie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

"Este evident că trebuie să fim mai atenți cu ce cheltuim și cum cheltuim. Guvernul lucrează la scheme de compensare, însă trebuie să fim conștienți că acest război va continua să genereze în continuare crize", a precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Avem cel mai stabil guvern din ultimii ani

Întrebat de ziariști dacă a făcut o evaluare a miniștrilor și a găsit vulnerabilități în prestația acestora, președintele Iohannis spune că nu este momentul potrivit pentru aceste re-evaluări.

Citeste si: Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Independenţei României: ”Acestea sunt coordonatele majore ale istoriei noastre”

Citeste si: Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu îmi mai dădea ghiozdanul să mă duc la școală. Mă trimitea cu punga.”- kfetele.ro

Citeste si: "Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă- radioimpuls.ro

”Evaluarea miniștrilor nu o voi face eu, chiar dacă am opinii personale despre fiecare ministru, o voi spune premierului dacă mă întreabă. Nu m-a întrebat până acum. Asta cu evaluările la 6 luni, sunt puțin sceptic. Este o coaliție, fiecare partid vrea să-și păstreze oamenii.

Dovada practică este că guvernul a făcut față acestor crize cu toate că îmi permit să vă amintesc că atunci când am încurajat formarea acestei coaliții lumea a crezut că fac o greșeală. Rezultatul este cel mai stabil guvern din ultimii destui ani. Cum ar fi arătat România cu guvern subțire, care se impune greu, cu război la graniță și criză economică? Nu aș recomanda niște evaluări în mijlocul crizei. Dacă unul sau altul dintre miniștri nu performează, premierul poate solicita schimbarea lui”, a spus Iohannis, potrivit G4Media.

Klaus Iohannis, în vizita la Spitalul Colentina

[Sursa foto: Presidency.ro]

Potrivit președintelui, nu ne face bine să discutăm acum care e un ministru mai bun și care nu.

"În privința celorlalte discuții nu am ajuns la date, dar știu că în Guvern există această preocupare pentru programe care să facă viața mai bună, suportabilă și să-i ajute pe cei nevoiași”, a mai spus șeful statului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si