Klaus Iohannis și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au avut vineri convorbiri tete-a-tete şi discuții oficiale, s-au întâlnit cu militarii dislocaţi la bază, după care au susţinut o conferinţă de presă comună( vezi VIDEO mai jos). Cu o zi mai devreme, Iohannis a vizitat Brigada Multinațională Sud-Est, de la Craiova, de unde le-a mulțumit aliaților NATO pentru întărirea Flancului estic, în contextul unui "comportament tot mai agresiv al Rusiei". 

Citeste si: Președintele SUA le cere americanilor să părăsească "acum" Ucraina. "Va fi război mondial dacă rușii și americanii trag unii în alții"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, efectuează vizita în România la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis. Vizita șefului NATO are loc în contextul în care liderul american Joe Biden a cerut Pentagonului să trimită 1.000 de soldați americani din Germania în România.

Citeste si: Desant american în România. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, vine la Baza Militară Mihail Kogălniceanu ca să-i întâmpine pe militarii SUA

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, efectuează vizita în România la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis.

[Sursa foto: Presidency.ro]

Elemente de tehnică militară ale detaşamentului SUA, care va purta denumirea Task Force (TF) Cougar, au ajuns deja la baza de la Mihail Kogălniceanu.

Citeste si: Trei convoaie blindate ale militarilor americani ajung astăzi pe teritoriul României. Primul convoi se află deja la baza Mihail Kogălniceanu

UPDATE 12.20. Președintele Klaus Iohannis și secretarul general al NATO susțin o conferință de presă comună de la Baza Militară a alianței de la Constanța.

Klaus Iohannis a salutat vizita în România a lui Stoltenberg "într-un moment crucial". "Asistăm la deteriorarea accelerată a situației de securitate. Actuala criză nu e doar una regională, această criză afectează securitatea întregului spațiu euroatlantic", a precizat Klaus Iohannis. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Citeste si: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: "Există un risc real pentru un conflict armat în Europa"

Klaus Iohannis: "Le urez bun-venit celor 1000 de militari americani"

Președintele României a precizat că actuala criză nu este doar una regională, care se limitează la Ucraina, la Marea Neagră sau la securitatea europeană, ci este o criză care afectează securitatea întregului spaţiu euroatlantic.

"Vizita dumneavoastră, domnule Secretar General, are loc în momentul sosirii în România a celor o mie de militari americani din batalionul Stryker, cărora le urez, şi pe această cale, din partea mea şi a poporului român, bun-venit în ţara noastră! Aceste două evenimente sunt o dovadă clară a sprijinului NATO şi al Statelor Unite ale Americii pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi, în contextul actual, marcat de tensiune şi instabilitate", a declarat șeful statului. 

Vezi aici ce a declarat Secretarul general al NATO: Jens Stoltenberg: "România nu e singură. Acum Rusia e agresorul. Există un risc real pentru un conflict armat în Europa"

Klaus Iohannis i-a mulțumit din nou preşedintelui Biden pentru "această demonstraţie fără echivoc a solidarităţii Statelor Unite, ca aliat şi principalul partener strategic al României", în contextul eforturilor de consolidare a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO.

Iohannis: Traversăm cea mai gravă criză de după căderea Cortinei de Fier

În discursul său, Klaus Iohannis s-a mulțumit și secretarului general NATO pentru implicarea constantă în eforturile de securitate la Marea Neagră şi "pentru susţinerea acestui obiectiv esenţial". 

"Traversăm, fără îndoială, cea mai gravă criză de după căderea Cortinei de Fier. Sunt evidente strategia de intimidare şi tendinţele inacceptabile ale Rusiei de revenire la politica de forţă şi de contestare a actualei ordini internaţionale, inclusiv a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate, construite după Războiul Rece!”, a mai declarat Klaus Iohannis.

UPDATE 11.00. Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu unde s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Programul vizitei oficiale de la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu

Potrivit programului anunțat de Administrația Prezidențială, vizita lui Klaus Iohannis începe la ora 11:00, când au loc convorbiri tête-à-tête cu secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Urmează Convorbiri oficiale (11.20), Întâlnirea cu militarii dislocați în bază (11.45), iar Conferința de presă comună Klaus Iohannis- Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg are loc la ora 12:15.

Citeste si: Avertisment de la Cotroceni. Urmează o criză mult mai nocivă decât pandemia

Citeste si: Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: A murit legenda muzicii bossa nova, Sergio Mendes. Toată lumea îl cunoștea pentru hitul „Mas Que Nada”- antena3.ro

Klaus Iohannis, mesaj de mulțumire pentru SUA și Franța, la primirea soldaților NATO în țara noastră

[Sursa foto: Presidency.ro]

Securitatea la Marea Neagră, întărită prin 1.000 de soldați SUA

Primul convoi militar american a ajuns la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, după ce a intrat miercuri noaptea pe teritoriul României prin Vama Nădlac.

Trei convoaie blindate ale armatei americane traversează, în aceste clipe, teritoriul României. Unul dintre ele a ajuns în țară în această dimineață, intrând prin Vama Nădlac, unde va petrece 9 ore, în timp ce convoiul care se afla acolo a pornit spre baza militară din Râmnicu Vâlcea. 

Primele convoaie cu tehnică militară SUA, care fac parte din Task Force (TF) Cougar, au intrat în România în seara zilei de miercuri, 9 februarie.

[Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan]

Spre deosebire de primul convoi, cel de-al doilea convoi este încărcat cu foarte multe containere inscripționate cu proprietatea armatei Statelor Unite ale Americii, unde se află, cel mai probabil, depozitată muniție, dar și echipamente medicale dislocate din Germania pentru țara noastră.

Citeste si: Blocaj în Marea Neagră. Cum afectează exercițiile Rusiei transportul maritim?

Al doilea convoi se află, în acest moment, pe autostrada A1, în apropriere de Lugoj. În aproximativ 3 ore, cel de-al doile convoi militar SUA care este format din aproximativ 18 camioane va traversa județele Alba și Hunedoara, urmând ca la Sibiu să se efectueze o pauză de aproximativ 45 de minute, iar mai apoi să se oprească timp de 9 ore la baza militară din Râmnicu Vâlcea. Se estimează ca cel de-al doilea convoi să ajungă la baza militară Mihail Kogălniceanu mâine dimineață, la primele ore ale dimineții.

Primele convoaie cu tehnică militară SUA, care fac parte din Task Force (TF) Cougar, au intrat în România în seara zilei de miercuri, 9 februarie.

[Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si