Curtea Europeană constată că motivele de revocare nu au fost întemeiate. Curtea Europeană mai reţine(...) că, de fapt, această revocare a fost o sancţiune pentru opiniile pe care eu le-am exprimat în spaţiul public", spune Kovesi, menţionând că decizia nu poate să rămână fără efect, iar statul român trebuie să găsească remediul.
"Sunt mulţumită că am început un demers în care am crezut foarte mult, un demers care a vizat mai mult o chestiune de principiu, care ţine de independenţa justiţiei, de independenţa procurorilor şi a judecătorilor.
Simt că este o victorie, nu doar o victorie personală, este o victorie a sistemului de justiţie şi a tuturor celor care au susţinut justiţia în ultimii ani", a declarat Laura Codruţa Kovesi, marţi, la Europa FM.
Citeste si: Mesajul plin de durere venit din partea unui copil doritor de a avea un telefon pentru a participa la cursurile online: „Când voi primi alocaţia vă voi aduce banii”
Ea a explicat că a motivat, în cererea făcută la CEDO, că procedura ad hoc prin care a fost revocată a fost lipsită de legitimitate.
"Ceea ce, de fapt, CEDO stabileşte este faptul că prin decizia CCR, acea decizie prin care eu am fost revocată din funcţie, în motivarea acelei decizii, CCR a limitat dreptul de acces la o instanţă. Aşa cum astăzi am văzut în hotărârea CEDO, chiar Curtea Europeană constată că motivele de revocare nu au fost întemeiate.
Curtea Europeană mai reţine, pe lângă faptul că motivele nu au fost pertinente, reţine că, de fapt, această revocare a fost o sancţiune pentru opiniile pe care eu le-am exprimat în spaţiul public cu privire la independenţa sistemului judiciar sau la modificări legislative", a spus Kovesi.
Potrivit acesteia, CEDO spune că "această revocare a fost o sancţiune severă, deosebit de severă(...), şi prin această îndepărtare prematură din funcţie a fost de fapt învins chiar scopul menţinerii independenţei sistemului judiciar".
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro
Citeste si: A renunțat la viața din SUA și și-a cumpărat o insulă în Finlanda cu banii de-o garsonieră confort redus în România- antena3.ro
Ea a afirmat că în acest fel "cumva CEDO nu apără doar persoana fostului procuror-şef, ci apără însuşi sistemul de justiţie".
Citeste si: Coronavirus în Franţa- Au fost raportate 330 de decese în ultimele 24 de ore
"Această decizie nu se aplică doar procurorilor din România, se aplică tuturor procurorilor din Europa şi acest lucru, din punctul meu de vedere, este o victorie foarte importantă.
Prin această decizie,(....) contribuim la întărirea independenţei justiţiei, nu doar la noi în ţară, ci în Europa", a susţinut Kovesi.
Fosta şefă a DNA a menţionat că nu a cerut să fie repusă în funcţie, dar "remediul trebuie găsit de statul român". Ea a subliniat că ar fi putut cere despăgubiri materiale, dar acţiunea a fost depusă pentru un principiu.
"De aceea, eu în acţiunea pe care am formulat-o am spus că nu doresc despăgubiri, nu doresc bani, ci hotărârea pe care CEDO o va da este suficientă pentru mine ca remediu", a spus Kovesi.
Citeste si: Mesajul plin de durere venit din partea unui copil doritor de a avea un telefon pentru a participa la cursurile online: „Când voi primi alocaţia vă voi aduce banii”
Citeste si: VIDEO Ar mai îmbrăca Oana Niculescu Mizil rochia de mireasă pentru a doua oară? „Sunt o femeie tânără, în putere, o femeie căreia îi place și viața.”- kfetele.ro
Citeste si: Motivul pentru care actorii de la Bollywood au refuzat să joace în filmul "Phir Milenge". Salman Khan și-a asumat gratuit acest rol:" Întreaga industrie a spus nu"- radioimpuls.ro
Citeste si: Cum le-a ademenit "Șacalul" pe Delia și Denisa, tinerele ucise pe litoral. Imagini cu suspectul adus în cârje la instanță- antena3.ro
Ea a menţionat însă că statul român trebuie să ia măsuri.
"Dar această hotărâre nu poate să rămână fără efect, ceva trebuie să se întâmple. Statul român trebuie să ia măsuri prin care astfel de situaţii să nu se mai repete. În primul rând, niciodată, CCR nu ar mai trebui să dea decizii cu privire la o persoană, aşa cum a fost în cazul meu, chiar de două ori, ci CCR ar trebui să se pronunţe pe principii şi pe alte chestiuni. Şi în al doilea rând nu ar trebui ca niciodată un procuror cu funcţie de conducere care este revocat din funcţie, judecător sau orice altă persoană, funcţionar civil, ar trebui să aibă posibilitatea să ajungă în faţa unui complet de judecată, în faţa unui complet de judecători independenţi", a susţinut Kovesi.
Ea a mai menţionat că nu a aşteptat niciodată scuze pentru ce s-a întâmplat.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.