La un an de la tragedia din Colectiv, spitalele din Romania sufera grav. Ce s-a schimbat si care sunt problemele unui sistem extrem de bolnav
A trecut un an de la tragedia de la Colectiv în care 64 de tineri şi-au pierdut viaţa! Un an de suferinţă, dar şi de luptă pentru supravieţuitori. Ce s-a schimbat după revolta împotriva neregulilor grave, pe care autorităţile se prefaceau ca nu le văd? ##VIDEO31318##

Un an de suferinta pentru parintii celor care s-au stins, un an de lupta, dar si de speranta pentru cei care au scapat cu viata din infernul de la Colectiv.
Incendiul devastator care a ucis 64 de tineri si a ars la propriu alti 200 a starnit nu doar revolta. A scos la suprafata mai mult ca niciodata si neregulile mortale din sistemul sanitar romanesc. "In cazul fiului meu, bacteriile au fost cauza si nu numai al meu. La noi s-a dorit atunci tinerea lor, umflarea muschilor, noi suntem cei mai frumosi, cei mai destepti, noi avem de toate, ne amintim ca aveam un ministru al sanatatii care aparea toata ziua si ne spunea avem de toate, suntem mai bine tratati ca oriunde in lumea asta." spune Eugen Iancu, tatal lui Mihai
Laurentiu Istrate si-a vazut fiul stingandu-se cu fiecare clipa scursa. Bogdan a scapat, initial, de infernul din club. Si-a pastrat cunostinta pana a ajuns la "Bagdasar Arseni". Nici doua saptamani mai tarziu, baiatul de 22 de ani isi dadea ultima suflare. "Fara bacterii, in conditiile unui tratament si a unor echipamente potrivite pentru afectiunea asta, de mare ars, probabil ca ar fi avut sanse la viata.", mai spune acesta.
La noi, cei care au scapat fin foc, au fost omorati de bacteriile din spitale si niciun sef nu a avut curajul sa spuna asta.
Inevitabile sau nu, au fost ani la randul subraportate. De teama sa nu fie dati afara, managerii au ascuns adevarul. "Raportarea infectiilor nosocomiale a crescut. Daca ne uitam, pe primul trimestru al acestui an a crescut cu 25% raportat la primul trimestru al anului trecut. Cred ca incet-incet o sa ne apropiem de adevar.", a declarat de curand Ministrul Sanatatii.
Un centru dedicat marilor arsi exista la spitalul Foleasca, insa numai in terorie. Barocamera care a costat 3,4 milioane de lei si nu a fost folosita nicio clipa- motiv pentru care Parchetul face inca cercetari- mai creeaza o problema.
Acum un an nu incurca pe nimeni. Tot atunci mai marii din sanatatea dadeau asigurari ca totul este sub control, desi ranitii cu arsuri grave mureau pe capete.
Pasi mici spre normalitate incep sa se faca, directorii spitalelor sun incurajati sa anunte infectiile reale, spitalul de arsi din capitala se modernizeaza, sectia de la Floreasca se xtinde, la fel si alte doua centre din Targu Mures si Timisoara, insa totul presupune timp. Suntem oare pregatiti in cazul unui alt incendiu cu victime multiple? Ne putem salva ranitii?









