Lăsata Secului 2023. Când se lasă sec pentru Postul Paștelui 2023?

Lăsata Secului 2023. Postul Paștelui este unul dintre cele mai importante și cel mai lung dintre posturile din calendarul creștin-ortodox care îi pregătește pe creștinii ortodocși pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

Author: Madalina Grigore marți 10 ianuarie 2023 , 17:08

Lăsata Secului 2023.

Lăsata Secului 2023. Când se lasă sec pentru Postul Paștelui 2023?

[Sursa foto: calendarulortodox.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Lăsata Secului 2023. Postul Paștelui este cel mai aspru și cel mai dificil dintre cele patru posturi care există într-un an. 

În 2023 Postul Paștelui sau Postul Mare începe pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie, potrivit calendarului creștin-ortodox. Creștinii ortodocși se pregătesc de Lăsata Secului care are loc pe 19 februarie, când se lasă sec de carne și pe 26 februarie, când se lasă sec de brânză, în zile de duminică.

Lăsata Secului 2023.

Lăsata Secului 2023. Când se lasă sec pentru Postul Paștelui 2023?

Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2023

Oamenii mai numesc Postul Paștelui și Postul Mare.

Acest post durează de obicei patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. Totodată, este cel mai lung și strict post ținut de creștinii ortodocși.

Motivul principal al postirii în Postul Paștelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști și să intre în biserică. Însă, Postul Paștelui a devenit absolut firesc o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii, pentru a sărbători Învierea Domnului Iisus Hristos.

Citește și: Sf. Ioan Botezătorul 2023. Ce se dă de pomană în această zi?

Citeste si: UPDATE Peste 200 de morți și sute de răniți: Cutremur de 7,8 grade la granița dintre Turcia și Siria. Zece români prinși în cutremurul puternic- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Creștinii ortodocși lasă sec pentru Postul Paștelui duminică, pe 19 februarie 2023 de carne și duminică, pe 26 februarie 2023 de brânză.

În Postul Pașetelui, creştinii trebuie să dea dovadă milostenie și grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice sau cum se mai spune în popor ”alimente de dulce”. În plus, aceştia trebuie să se roage și să facă mai multe fapte bune.

Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios. De asemenea, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

Lăsata Secului 2023.

Lăsata Secului 2023. Când se lasă sec pentru Postul Paștelui 2023?

Tradiții de Lăsata Secului. Ce nu este bine să faci?

De Lăsatul Secului este bine ca rudele să fie invitate la masă, dar nu au voie să vină cu mâna goală. Trebuie să aducă mâncăruri preparate sau carne, colaci, turte în foi sau vin.

În această zi, femeile nu au voie să coasă sau să toarcă pentru a nu atrage boli și rele asupra familiei.

Tradiția din Ardeal spune că femeile trebuie să spele foarte bine vasele din care s-au mâncat și gătit preparate „de dulce” pentru a nu le „spurca” pe cele de post în cele 40 de zile.

Citește și: Câte zile după Bobotează nu se spală rufe? Puțini credincioși știu acest lucru

Citeste si: ”Drăguțul de el.” Oana Roman a făcut publice mesajele cu Marius Elisei. Ce mesaj dur a primit vedeta- kfetele.ro

Citeste si: "Am intrat în belele mai mult decât oricine!" Cine este Navarone Garibaldi Garcia! Iată tot ce trebuie să știi despre unicul fiul rămas în viață al Priscillei Presley- radioimpuls.ro

Când avea loc Lăsatul secului de brânză, creștinii jucau mult pentru a crește „cânepa înaltă” și strigau femeile care se aflau pe margine și care nu erau invitate la dans. Când un copil strănuta de Lăsatul Secului, tradiția spunea că trebuie să primească o vacă pentru a avea parte și noroc de ea.

Seara, creștinii luau în gură diverse bucate, închideau ochii și ieșeau afară de trei ori, cu ochii închiși și cu gura plină cu diferite boabe. Atunci le aruncau din gură pentru a fi mâncate de păsări și spuneau: „Cum nu văd eu acum nimic, așa să nu vadă paserile holda mea, ori holdele mele, ori grânele mele!”.

Când se lăsa sec de brânză, toate oalele din casă trebuiau puse cu gura în jos pentru a alunga pagubele.

Citește și: Boboteaza 2023. Ce se mănâncă de Botezul Domnului?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si