Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022: Tradiții și obiceiuri

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Postul Crăciunului începe la jumătatea lunii noiembrie 2022, pe data de 15 noiembrie.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022.  Postul Nașterii Mântuitorului sau  Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către credincioși, ține 40 de zile, începând cu data de  14 noiembrie și până la 24 decembrie , inclusiv.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului

O tradiție ce se aplică în mai multe zone din țară etse ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrec această sărbătoare. De exemplu, în Bărăgan, un vechi obicei spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit. 

Tot în ziua de Lăsata Secului, oamenii trebuie să rostească cuvintele „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”.

În tradiție se spune că făcând acest obicei, vrăbiile nu vor strica ogoarele. De Lăsata Secului, gospodarii mănâncă sarmale, carne prăjită, beau țuică și vin nou. 

De Lăsata Secului, finii vin la nași cu plocon, care constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin.  Finii își cer iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut peste ani, iar după ce se împacă, se întinde masa.

Se serveșc plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.

Cea mai bună rețetă de tort de post: Este delicios!

Tort de nucă Ingrediente

Ingrediente pentru blat

50 g nuca macinata;

50 ml apa carbogazoasa;

6-8 linguri faina;

100 g zahar;

un plic praf de copt;

Ingrediente pentru crema

110 ml frisca lichida vegetala

100 g ciocolata neagra de post

Ingrediente pentru crema

100 g nuca de cocos;

110 ml frisca lichida vegetala;

3 linguri zahar pudra;

Ingrediente pentru decor

100 g alune

100 g ciocolata de post

Mod de preparare

Se pun alunele pentru decor la cuptor pentru 10 minute și apoi se mărunțesc. Pentru blat, se amestecă toate ingredientele și apoi compoziția se toarnă într-o formă de tort. Se coace 25 de minute, în funcție de cuptor și se lasă apoi la răcit.

Pentru crema 1, ciocolata bucăți se topește la bain-marie cu 50 ml frișcă.

Între timp, se bate restul de frișcă pentru a obține o spumă tare. Se adaugă frișca bătută în ciocolata topită și racită și se amestecă delicat. Se dă puțin la rece înainte de folosire. Pentru crema 2, se bate frișca și se încorporează nuca de cocos și zahărul. Blatul se taie în două și se recompune pe platou cu una dintre spumele de ciocolată la mijloc și cealaltă la exterior. Se presară cu alune măcinate pe margini și ciocolată.


Autor

Este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. ”Pasiunea pentru jurnalism o am încă de mică, atunci când scriam în jurnale gânduri, idei și dorințe pe care le aveam. Pasiunea s-a menținut și peste ani, realizând că acest domeniu înseamnă multă cunoaștere. Diversitatea pe care o oferă jurnalismul mă face să mă regăsesc total, drept urmare am aplicat și pentru un job în domeniu”.

Îi place să descopăr mereu locuri noi și să cunoască oameni. Natura reprezintă pentru Alexandra locul în care se deconectează de fiecare data.

Cărțile de dezvoltare personală și psihologie au devenit o pasiune pentru ea: ”Părerea mea este că ne ajută în sfera autocunoașterii, cât și în relaționarea cu ceilalți”.

”Pe viitor sper să lucrez tot în presă și să ajung un jurnalist de success”.

Îți Recomandăm Și...
Parteneri