Lăsata Secului pentru Postul Paștelui va avea loc pe data de 17 martie 2024. Sărbătoarea Paștelui este cunoscută și sub denumirea de „ Învierea Domnului ” și este una dintre cele mai mari sărbători din tot anul, în Calendarul ortodox. Paștele nu are o dată fixă, aceasta schimbându-se de la an la an.

Totuși, în fiecare an, înainte de Paște, credincioșii țin post timp de 40 de zile.

În acest timp ei renunță la produsele de origine animală și respectă cu sfințenie tradițiile și obiceiurile românești atribuite acestei perioade importante din an.

oua de paste

Află care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui în 2024.

[Sursa foto: iStock]

Ce trebuie să știi despre Lăsata Secului pentru Postul Paștelui în 2024

Lăsata Secului pentru Postul Sfintelor Paști se desfășoară pe două etape:

  • Duminica Lăsatului sec de carne, pe 10 martie 2024
  • Duminica Lăsatului sec de brânză, pe 17 martie 2024

Citește și: Pe ce dată începe Postul Paștelui în 2024? Tradiții pentru Lăsata Secului

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Lăsata Secului face referire, de fapt, la ultima zi de dinaintea unui post mare. Postul Paștelui, cunoscut și sub denumirea de „Postul cel Mare”, are două Lăsatul Secului.

Cuvântul „sec” este asociat adesea cuvântului și ideii de uscat și fără grăsimi, de post.

În realitate, elementul cel mai important nu este mâncarea, ci curățarea sufletească și trupească. Astfel, omul păcătos trebuie să „dispară” din noi toți, conform crestinortodox.ro

Tradiții și obiceiuri românești importante de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui în 2024

Creștinii ortodocși se roagă la Cel de Sus și fac fapte bune pentru a le fi iertate păcatele. Așa, ei își purifică sufletul.

Creștinii își invită rudele la masă, iar acestea trebuie să vină cu daruri, daruri ce constau în preparate din carne, colaci și vin.

lasata secului 2024

Paștele este una dintre cele mai mari sărbători din întreg anul.

[Sursa foto: Facebook]

La masa festivă se adună toată familia pentru a petrece sărbătoarea. În Bărăgan, conform unui obicei vechi, de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar în următoarea zi ele trebuie aruncate afară, spre răsărit. La aceasta, creștinii trebuie să spună: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”.

Citește și: Pe ce dată pică Paștele ortodox în 2024?

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pe două pahare de șampanie la Disneyland? „O fi șampanie din aia bună cu aur. Chiar dacă e scump, aia e.”- kfetele.ro

Citeste si: Cornel Constantiniu se luptă de 33 ani cu boala Parkinson. Soția solistului, despre greutățile prin care trec: "Are 8 operații pe creier"- radioimpuls.ro

De Lăsata Secului pentru Postul Paștelui trebuie să ne împăcăm cu cei din jurul nostru cu care suntem certați pentru ca Postul Paștelui să nu ne prindă cu apăsări sufletești.

Femeile nu trebuie să coasă și nici să toarcă pentru a nu atrage necazurile și bolile asupra familiei.

În Ardeal, gospodinele trebuie să spele bine vasele în care au gătit și au mâncat alimente dulci pentru ca preparatele de post să nu fie „spurcate”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si