Paștele nu are o dată fixă. Acesta se calculează, potrivit unei reguli stabilite la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Așadar, această sărbătoare extrem de importantă pentru creștini are loc în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.

În anul 2024, Paștele ortodox va avea loc pe data de 5 mai, iar cel catolic va avea loc pe data de 31 martie. Cu ocazia Paștelui, credincioșii prăznuiesc ”omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”. 

De Înviere creștinii strigă în cor ”Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.

Când începe postul Paștelui?

Termenul Paști provine de la cuvântul evreiesc pasha, care înseamnă trecere. Cu ocazia acestei sărbători au loc numeroase tradiții și obiceiuri vechi din străbuni.

Postul Paștelui, sau Postul Mare este cel mai aspru și ține 40 de zile. Postul Paștelui se încheie în ziua de vineri înaintea Sâmbetei lui Lazăr care, alături de Duminica Floriilor este considerat praznic, astfel că pentru ortodocși postul începe pe 18 martie, iar pentru catolici pe 14 februarie.

Paștele ortodox 2024

În fiecare an Paștele ortodox se sărbătorește pe o dată diferită.

[Sursa foto: Colaj Pixabay & Facebook]

Citește și: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 9 ianuarie 2024?

Floriile la ortodocși vor fi 2024 în ziua de duminică, 28 aprilie, în timp ce Floriile catolice vor fi în ziua de 24 martie.

Câte zile libere au românii de Paște?

Românii vor avea liber în zilele de 3, 5 şi 6 mai, adică în Vinerea Mare, în prima zi de Paşte (duminică) şi, respectiv, în a doua zi de Paște (luni). Aceste zile libere vor putea fi legate cu ziua de 1 mai, care va pica într-o zi de miercuri. Și ziua de 2 mai ar putea fi considerată zi liberă, deci românii ar urma să aibă o minivacanță de 6 zile.

În 2025, Paştele Ortodox va pica în aceeaşi zi, 20 aprilie, cu Paştele Catolic.

Când are loc Paștele ortodox și catolic în următorii ani?

Paștele Ortodox 2024 – 5 mai

Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie

Paștele Ortodox 2027 – 2 mai

Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie

Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie

Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie

Paștele ortodox 2024

Imagine reprezentativă pentru Paște.

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Calendar ortodox ianuarie 2024: Pe ce dată se sărbătorește Boboteaza? Sărbători importante cu cruce roșie

Paștele Catolic 2024 – 31 martie

Citeste si: Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: A murit legenda muzicii bossa nova, Sergio Mendes. Toată lumea îl cunoștea pentru hitul „Mas Que Nada”- antena3.ro

Paștele Catolic 2025 – 20 aprilie

Paștele Catolic 2026 – 5 aprilie

Paștele Catolic 2027 – 28 martie

Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie

Paștele Catolic 2029 – 1 aprilie

Paștele Catolic 2030 – 21 aprilie


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si