Laura Codruța Kovesi propune măsuri dure la adresa României din partea UE. Care este motivul

Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului european, a transmis joi că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România. Motivul: modul în care a fost transpusă în țara noastră Directiva privind avertizorul de integritate.

Author: Sorin Negru joi 30 iunie 2022 , 15:14

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Potrivit unui comunicat transmis joi de Parchetul european, Laura Codruța Kovesi spune că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului

în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate.

Citeste si: Percheziții de amploare în România ale Parchetului European condus de Kovesi

Codruța Kovesi este nemulțumită și pentru faptul că Parchetul european (EPPO) nu a primit încă numirea a 9 procurori europeni delegați din România.  

Care sunt acuzațiile aduse de Kovesi

Procurorul-șef european spune că la data de 29 iunie 2022, Camera Deputaților din România a adoptat o lege care vizează transpunerea Directivei privind protecția avertizorilor.

Pe baza analizei preliminare a legii, și în special a modificărilor aduse proiectului de lege la 28 iunie 2022, chiar înainte de adoptarea acestuia de către plen, procurorul-șef european evaluează dacă unele dintre aceste prevederi ar fi contrare avertizărilor de integritate sau denunțătorilor.

Citeste si: Ucraina și Moldova în Uniunea Europeană? Ce impact ar avea aderarea celor două țări

Modificarea legislativă adoptată în România reprezintă un pas înapoi în ceea ce privește nivelul actual de protecție, stabilit în legislația națională din 2004.

"Principalul motiv de îngrijorare este că aceste dispoziții ar putea avea un efect de demobilizare, descurajând potențialii avertizori din România și afectând negativ nivelul de detectare a fraudei din UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigură buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire penală în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a corupției sau a altor încălcări ale dreptului Uniunii legate de execuția bugetului UE sau de protecția intereselor financiare ale UE", atrage atenția Laura Codruța Kovesi.

Cum explică Kovesi piedicile puse de România în combaterea corupției

”Avertizorii de integritate reprezintă o sursă esențială de informații pentru serviciile de investigație și de urmărire penală", se arată în mesajul transmis de EPPO.

Prin urmare, transpunerea corectă și implementarea efectivă a Directivei (UE)2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii (Directiva privind protecția avertizorilor de integritate) prezintă o relevanță operațională directă pentru Parchetul European.

Citeste si: Parchetul European, condus de Kovesi, prima mare anchetă în România. Cum au fost cheltuiți banii europeni în Delta Dunării

"Dacă nu reușiți să îi protejați pe avertizori, limitați detectarea. Dacă nu detectați, nu puteți investiga și urmări penal", mai scrie Kovesi în mesajul public.

laura codruta kovesi

Codruța Kovesi este nemulțumită și pentru faptul că Parchetul european (EPPO) nu a primit încă numirea a 9 procurori europeni delegați din România.  

[Sursa foto: Facebook / Kovesi]

Șefa Parchetului european mai spune că EPPO nu a primit încă numirea a 9 procurori europeni delegați din România și că a existat o întârziere considerabilă în ceea ce privește acordarea biroului EPPO din România a unui număr adecvat de ofițeri de poliție judiciară în sprijinul operațiunilor sale.

Procurorul-șef european analizează dacă această situație persistentă, combinată cu cele mai recente evoluții, ar justifica un raport către Comisia Europeană în conformitate cu considerentul 16 din Regulamentul (UE) 2020/2092 din 16 decembrie 2020 privind un regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si