Legatura dintre Gigi Becali si Regele Mihai. "Palatul" latifundiarului a fost locuinta lui Petru Groza, cel care l-a silit pe monarh sa abdice si a condus Romania dupa plecarea lui.

Copie fidela a Hotelului Biron, actualul Muzeu Rodin din Paris, somptuoasa vila de pe Aleea Alexandru, cunoscuta astazi drept “palatul” lui Gigi Becali, finantatorul Stelei l-a gazduit ani buni pe cel care l-a fortat pe Regele Mihai sa abdice.

Webeditor: Mihai Dragan Author: Lili Lascar marți 12 decembrie 2017 , 08:57

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Lucrarile de constructie a cladirii au fost finalizate in anul 1915, iar dupa crahul bancii Marmorosch, Iancu Manu isi pierde o mare parte din avere si ii vinde casa lui Max Auschnitt, sfatuitorul Elenei Lupescu in probleme financiare. La vremea aceea, barbatul, un petrecaret notoriu, era unul dintre cei mai importanti industriasi ai Romaniei, administratorul Uzinelor de Fier si al Domeniilor Resitei, cea mai mare societate pe actiuni care a existat in tara noastra.

Relatiile industriasului putred de bogat cu Casa Regala au dat nastere uneia dintre cele mai surprinzatoare povesti ale timpurilor.

Zice-se ca in 1930, dupa exil, la revenirea in tara si reinscaunarea pe tron, Carol ar fi vrut sa ii daruiasca vila amantei sale, Elena Lupescu. Totusi, din motive necunoscute, regele s-ar fi razgandit si ar fi ales sa o gazduiasca pe dragostea vietii lui intr-o casa luxoasa de pe Aleea Modrogan. Max Auschnitt ar fi ordonat atunci saparea unui tunel care sa lege casa Elenei de palat si in acest fel, regele si amanta sa se poata intalni nestingheriti, fara sa dea de banuit.

Dupa instalarea regimului comunist, industriasul a fugit din tara, iar nationalizarea din 1948 a transformat locuinta din Aleea Alexandru in resedinta prim-ministrului Petru Groza, care a locuit acolo pana la sfarsitul vietii. Politicianul comunist este cel care, alaturi de Gheorghiu-Dej, l-a silit pe Regele Mihai sa abdice. Demnitarul ocupa la acea vreme de functia de prim-ministru si era puternic sustinut de Moscova. Acesta a condus tara dupa plecarea monarhului si a fost succedat de Gheorghiu-Dej.

" Ei bine, Majestate, a sosit timpul să aranjăm o despărţire prietenească”. La urma urmei v-am avertizat că trebuie să vă pregătiţi pentru aşa ceva. Trebuie să înţelegeţi că nu mai există în România loc pentru un rege ”, i-ar fi spus Groza regelui accentuand ulterior ca alternativa era mult mai rea.

Dupa caderea comunismului, vila le-a fost retrocedata mostenitorilor lui Auschnitt care i-au vandut-o actualului proprietar, Gigi Becali. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si