Legatura dintre orasul Valenii de Munte si istoricul Nicolae Iorga. Aici, istoricul a scris cele mai importante opere

De un secol incoace, orasul Valenii de Munte este asociat cu numele marelui istoric Nicolae Iorga. Localitatea al carei nume "abia il aflai din pagini de cronica", este astazi o urbe infloritoare. Iar mostenirea culturala a profesorului fara seaman asteapta sa fie descoperita de turisti. Reporterii Kanal D au vizitat muzeul Iorga si va indeamna si pe dumneavoastra sa o faceti. Ati fost aici?

Author: I. I. vineri 08 decembrie 2017 , 20:12

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Intre marele istoric Nicolae Iorga si micul orasel de munte prahovean, s-a legat o relatie trainica, ce-a devenit indestructibila in timp. Asa se face ca astazi, cand spui numele marelui savant, spui totodata si Valenii de Munte.

Atunci cand vorbiti de Nicolae Iorga si de Valenii de Munte, nu exista cuvantul exagerare.

Ceea ce Nicolae Iorga a facut la Valenii de Munte este o munca titanica, as putea spune si ceea ce veti asculta si ceea ce veti vedea, chiar va da dreptate acestui lucru.

Casa in care a locuit Nicolae Iorga dateaza din secolul al XVIII-lea si a apartinut unui boier local si a fost cumparata mai tarziu de Nicolae Iorga, in 1910, pentru a putea locui, impreuna cu familia lui.]00:26:52

Casa prezinta elemente de arhitectura in stil brancovenesc, daca ne uitam la stalpii din lemn sculptat, reprezinta o casa tipic boiereasca, din zona Munteniei.
In vara vara anului 1907, Iorga a fost invitat de catre cumnatul sau, defel din Scheii Brasovului, la o plimbare cu trasura, pe valea Teleajanului.

In momentul in care Iorga a ajuns la Valenii de Munte, toti localnicii de-atunci au fost incantati sa aiba o asemenea personalitate langa ei si au insistat si l-au rugat pe profesor ca sa se hotarasca sa se mute aici, ceea ce bineinteles ca Iorga, pana la urma, a si facut.

Practic, o mare parte din averea pe care a lasat-o locului e opera sa, in cei 30 de ani, ma gandesc ca a creat destul aici. Nicolae Iorga a scris foarte mult. Bineinteles, si la Valenii de Munte a scris enorm, pentru ca a avut tipografia Neamul Romanesc, infiintata la Valenii de Munte.

Tot ceea ce a scris el, sunt peste 1250 de carti si brosuri pe care le-a publicat reprezinta o adevarata comoara si probabil ca o buna parte din volumele sale s-au nascut chiar aici.

Iorga a fost un adevarat ambasador al culturii romanesti in strainatate, o spun toate acele diplome si medalii pe care el le-a primit, si faptul ca Nicolae Iorga s-a ocupat si de educarea maselor populare. De aceea, la Valenii de Munte, s-au infiintat atatea asezaminte culturale, vorbim aici despre Universitatea Populara de Vara, de scoala de misionare nationale Regina Maria.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si